Luisteren is een van mijn sterkere kanten, dacht ik…. door Anne van Barlingen

Luisteren is een van mijn sterkere kanten. Dacht ik. Totdat ik een dag lang ‘groot geluisterd’ werd door medecursisten bij een training van Petra. Potverdorie, wat viel daar nog veel in te leren. Luisteren kon ik al, maar mijn eigen luistergrenzen aangeven…ja, dat was nog wel een zeer- en leerpuntje. En je verhaal vertellen aan mensen die met hun volledige en onverdeelde aandacht naar je luisteren, dat is ook een warme gewaarwording.

Luisterchallenge

Genoeg reden om hierna mee te willen doen aan de luisterchallenge van de Haagse Hoogvliegers. Zes weken lang bezig zijn met luisteren, en dan reflecteren met een partner. Dat leek me wel wat. Intensief en interessant. Maar, zoals bij veel van mijn voornemens, verstreek de tijd sneller dan mijn planning. Met andere woorden, ik was te laat voor het inschrijven.

‘Hoi Petra, kan ik misschien toch nog mee doen, alsje-alsjeblieft. Groeten, Anne’

‘Hoi Anne, ja hoor, dat kan. Er is nog een andere late aanmelder waar ik je aan kan koppelen. Ze heet ook Anne. Groeten, Petra’

En zo gingen Anne en Anne koffie drinken. Al snel werd de koffietent vervangen door het strand, en de dames kletsmajoor gingen hun luistertechnieken oefenen. Hoewel zowel ik als mijn naamgenoot zeer zeker van plan waren om ons te richten op het luisteren, bleek praten toch makkelijker. Ten eerste omdat we veel te bespreken hadden. Want dezelfde naam hebben, dat is opvallend. Maar dat ook de mensen in onze directe omgeving dezelfde namen hebben, dat was opvallender. En dat we ook nog eens allebei in Enschede hadden gewoond…bijzonder opvallend. Alsof het zo moest zijn.

Hoe vaak luister je eigenlijk écht?

Dus zo zaten wij, met het luisterhandboek op schoot, in het zonnetje, te keuvelen. En al snel werd dat keuvelen een diepgaand gesprek. En die diepte werd al snel nog dieper. Totdat we na drie gesprekken het idee hadden dat we elkaar al jaren kenden. Hoe vaak heb je eigenlijk een uur lang een gesprek met iemand? En hoe vaak ben je dan bewust bezig met luisteren? Vrijwel nooit.

In een gesprek ben je vaak bezig met jouw eigen aandeel in het gesprek. Je bedenkt wat jij wil zeggen, of je bent bezig met andere factoren die het gesprek beïnvloeden. ‘Oh, daar heb ik ook nog een goed verhaal bij’ of ‘Oh, daar heb ik nog een goede tip of oplossing voor’ of ‘Jeetje, wat een apart gesprek hebben die mensen achter ons’.

Volledig open, zonder oordeel, naar iemand luisteren is verschrikkelijk moeilijk.

Het gaat niet om jouw oplossing of punt, het gaat om het verhaal van de ander. De eerste stap is je dat realiseren, en dus stoppen met jouw oplossing lomp in iemands verhaal te proppen. Stap twee is ontdekken dat je nog niet helemaal hiermee gestopt bent, want je bent nu sturende vragen aan het stellen. Stap drie is stoppen met sturende vragen, en iemand zelf een eigen gedachteroute laten ontdekken. Iedereen maakt reizen, maar de ene bestemming is niet beter dan de ander. Dus waarom zou je iemand dan van zijn gedachteroute af sturen? Laat ze maar ontdekken waar hun gedachtegang toe leidt. Klinkt simpel, maar wij hadden hier acht weken voor nodig.

Acht weken? Het zouden er toch maar zes zijn? Ja, dat klopt. Maar ook luisteren laat zich niet dwingen. Volledig open naar een ander luisteren, betekent even een klein stukje in het hoofd van een ander meelopen. Omdat je zo gewend bent aan je eigen hoofd, is andermans hoofd best een vermoeiende plek. Alles gaat daar anders dan jij gewend bent. En daar zat dus ook een van mijn leerpunten: Aangeven wanneer jouw luistergrens is bereikt. Soms is een week te druk om open te kunnen luisteren. En soms is het heerlijk om groot geluisterd te worden.

Na acht weken zeiden we elkaar en het strand gedag.

Tijd om naar andere mensen te gaan luisteren. Want wat zijn er een hoop verhalen die nog niet gehoord zijn. En als Anne en ik elkaar over twintig jaar elkaar weer tegen komen, dan voelt het waarschijnlijk als gisteren dat we op het strand zaten. Want als je in zes gesprekken die diepgang kunt opbouwen, dan breekt twintig jaar die kwaliteit niet af.

Anne van Barlingen I Schrijver, Sportmasseur en Schoenontwerpster

Ook interesse om door Haagse Hoogvliegers opgeleid te worden tot Liefdevol Leider en uit te groeien tot grootluisteraar? Kijk in de agenda voor onze open trainingen (plus gratis luisterchallenge) of neem contact op voor een training op maat voor je verjaardag, jaarclub, vereniging of organisatie. Voor onze training van volgende week zijn nog twee plekken beschikbaar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *