Luisteren is een van mijn sterkere kanten, dacht ik…. door Anne van Barlingen

Luisteren is een van mijn sterkere kanten. Dacht ik. Totdat ik een dag lang ‘groot geluisterd’ werd door medecursisten bij een training van Petra. Potverdorie, wat viel daar nog veel in te leren. Luisteren kon ik al, maar mijn eigen luistergrenzen aangeven…ja, dat was nog wel een zeer- en leerpuntje. En je verhaal vertellen aan mensen die met hun volledige en onverdeelde aandacht naar je luisteren, dat is ook een warme gewaarwording.

Luisterchallenge

Genoeg reden om hierna mee te willen doen aan de luisterchallenge van de Haagse Hoogvliegers. Zes weken lang bezig zijn met luisteren, en dan reflecteren met een partner. Dat leek me wel wat. Intensief en interessant. Maar, zoals bij veel van mijn voornemens, verstreek de tijd sneller dan mijn planning. Met andere woorden, ik was te laat voor het inschrijven.

‘Hoi Petra, kan ik misschien toch nog mee doen, alsje-alsjeblieft. Groeten, Anne’

‘Hoi Anne, ja hoor, dat kan. Er is nog een andere late aanmelder waar ik je aan kan koppelen. Ze heet ook Anne. Groeten, Petra’

En zo gingen Anne en Anne koffie drinken. Al snel werd de koffietent vervangen door het strand, en de dames kletsmajoor gingen hun luistertechnieken oefenen. Hoewel zowel ik als mijn naamgenoot zeer zeker van plan waren om ons te richten op het luisteren, bleek praten toch makkelijker. Ten eerste omdat we veel te bespreken hadden. Want dezelfde naam hebben, dat is opvallend. Maar dat ook de mensen in onze directe omgeving dezelfde namen hebben, dat was opvallender. En dat we ook nog eens allebei in Enschede hadden gewoond…bijzonder opvallend. Alsof het zo moest zijn.

Hoe vaak luister je eigenlijk écht?

Dus zo zaten wij, met het luisterhandboek op schoot, in het zonnetje, te keuvelen. En al snel werd dat keuvelen een diepgaand gesprek. En die diepte werd al snel nog dieper. Totdat we na drie gesprekken het idee hadden dat we elkaar al jaren kenden. Hoe vaak heb je eigenlijk een uur lang een gesprek met iemand? En hoe vaak ben je dan bewust bezig met luisteren? Vrijwel nooit.

In een gesprek ben je vaak bezig met jouw eigen aandeel in het gesprek. Je bedenkt wat jij wil zeggen, of je bent bezig met andere factoren die het gesprek beïnvloeden. ‘Oh, daar heb ik ook nog een goed verhaal bij’ of ‘Oh, daar heb ik nog een goede tip of oplossing voor’ of ‘Jeetje, wat een apart gesprek hebben die mensen achter ons’.

Volledig open, zonder oordeel, naar iemand luisteren is verschrikkelijk moeilijk.

Het gaat niet om jouw oplossing of punt, het gaat om het verhaal van de ander. De eerste stap is je dat realiseren, en dus stoppen met jouw oplossing lomp in iemands verhaal te proppen. Stap twee is ontdekken dat je nog niet helemaal hiermee gestopt bent, want je bent nu sturende vragen aan het stellen. Stap drie is stoppen met sturende vragen, en iemand zelf een eigen gedachteroute laten ontdekken. Iedereen maakt reizen, maar de ene bestemming is niet beter dan de ander. Dus waarom zou je iemand dan van zijn gedachteroute af sturen? Laat ze maar ontdekken waar hun gedachtegang toe leidt. Klinkt simpel, maar wij hadden hier acht weken voor nodig.

Acht weken? Het zouden er toch maar zes zijn? Ja, dat klopt. Maar ook luisteren laat zich niet dwingen. Volledig open naar een ander luisteren, betekent even een klein stukje in het hoofd van een ander meelopen. Omdat je zo gewend bent aan je eigen hoofd, is andermans hoofd best een vermoeiende plek. Alles gaat daar anders dan jij gewend bent. En daar zat dus ook een van mijn leerpunten: Aangeven wanneer jouw luistergrens is bereikt. Soms is een week te druk om open te kunnen luisteren. En soms is het heerlijk om groot geluisterd te worden.

Na acht weken zeiden we elkaar en het strand gedag.

Tijd om naar andere mensen te gaan luisteren. Want wat zijn er een hoop verhalen die nog niet gehoord zijn. En als Anne en ik elkaar over twintig jaar elkaar weer tegen komen, dan voelt het waarschijnlijk als gisteren dat we op het strand zaten. Want als je in zes gesprekken die diepgang kunt opbouwen, dan breekt twintig jaar die kwaliteit niet af.

Anne van Barlingen I Schrijver, Sportmasseur en Schoenontwerpster

Ook interesse om door Haagse Hoogvliegers opgeleid te worden tot Liefdevol Leider en uit te groeien tot grootluisteraar? Kijk in de agenda voor onze open trainingen (plus gratis luisterchallenge) of neem contact op voor een training op maat voor je verjaardag, jaarclub, vereniging of organisatie. Voor onze training van volgende week zijn nog twee plekken beschikbaar.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]