Luisteren geeft een kick: drie tips voor op je werk of privé door Theo Hettema

Luisteren legt een wereld open. Wat iemand mij vertelt, brengt mij op ideeën en verruimt mijn horizon. En je kunt deze beleving ook aan een verteller geven.

Een gesprek van twee minuten

Ik luisterde naar mijn horloge en hoorde geen getik meer. Dus ging ik naar de horlogemaker in het dorp om een nieuwe batterij in mijn horloge te laten zetten. Direct na mij kwam een vertegenwoordiger binnen. Terwijl de horlogemaker bezig was, begon de vrouw van de horlogemaker een gesprek met de vertegenwoordiger.
De vertegenwoordiger vertelde over een nieuwe verkooplijn van klokken en of ze daar interesse voor hadden. De vrouw antwoordde dat de klokken van de vorige serie van zijn firma, met een bijzonder dun en trendy design, gretig gekocht waren, maar dat de meeste klanten na twee maanden terugkwamen met een kapotte klok. De vertegenwoordiger reageerde met de opmerking dat de nieuwe lijn nog smaller en nog meer trendy was (‘bij de tijd’ wil ik schrijven) en zeker in de smaak zou vallen. De horlogemakersvrouw gaf aan dat, wanneer zijn firma geen betere klokken leverde, het weinig zin had voor hem om terug te komen.

En zo verlieten de vertegenwoordiger en ik de zaak. Hij een folder armer, ik een werkend horloge en een onderwerp voor een blog rijker: luisteren.

Luisteren is van levensbelang

Iedereen zal het met me eens zijn dat luisteren van levensbelang is. De dokter zal je verzekeren dat je moet luisteren naar je lichaam, want anders beland je in het ziekenhuis. Hoeveel organisaties gaan er kapot omdat er niet geluisterd wordt naar een klokkenluider of simpelweg naar ‘het geluid van de werkvloer’? Stel dat de vertegenwoordiger zou luisteren naar wat hem over de mankementen van de klokken verteld werd. En stel dat hij bij een firma werkt waar de technische dienst luistert naar de klantopmerkingen van de buitendienst, wat zou die firma dan voor verkoopresultaten kunnen behalen?

Denk dat je snel en daadkrachtig optreden belangrijker is dan luisteren, ga dan maar eens praten met een centralist van een alarmcentrale. Goed luisteren maakt dat je adequaat kunt reageren en bijvoorbeeld twee ambulancebemanningen naar een reanimatie stuurt en dan ook nog naar Rijswijk in Zuid-Holland (waar ook mijn horlogemaker zetelt) en niet naar Rijswijk in Noord-Brabant. Goed luisteren is een kwestie van levensbelang.

Luisteren is leuk en lastig

Goed luisteren is ook leuk. Het is een kick als je kunt aansluiten bij wat iemand zegt. En wanneer je vertegenwoordiger bent of in mensgerichte beroepen werkt, kun je met die kick zelfs je brood verdienen.

Maar luisteren is ook lastig. Écht je aandacht erbij houden lukt je maar een paar minuten. Je persoonlijkheid bepaalt wat je wel en niet hoort bij een ander. En dan zijn er ook nog grote verschillen tussen wat vrouwen of mannen oppikken uit de communicatie van een ander. Om nog maar niet te spreken van het heikele onderwerp van communicatie tussen mannen en vrouwen of luisteren naar iemand van een andere culturele achtergrond.

Drie sterke dingen bij luisteren

Ik noem drie dingen uit mijn eigen ervaring, die helpen om goed te luisteren. Kijk eens hoe je ze kunt gebruiken op je werk, in het overleg met een collega of binnen een team, in het gesprek met een klant of cliënt, of in je privéleven.

1) Luisteren doe je met al je zintuigen

Ik zou het eigenlijk over ‘communiceren’ moeten hebben, maar dat vind ik zo´n beladen woord. ‘Luisteren’ is een meer alledaags woord. Gebruik daar dan ook alle zintuigen voor die het alledaagse leven je biedt. Iemand zegt iets tegen jou. Maar je zult ook iets zien, misschien ruik je iets, proef je iets of voel je wat. De oude vrouw die mij voorhoudt dat ze het prima redt, maar met een enorme eau-de-colognegeur haar incontinentie maskeert, vertelt mij meer dan ze zegt.

Wat gebeurt er ook met je eigen zintuiglijke reacties als je luistert? Iemand zegt iets en ik word er warm van, ik voel ineens spanning in mijn lijf, of voel een brok in mijn keel. Die impressies van je zintuigen meenemen in wat je hoort, geeft verdiept luisteren.

2) Luisteren doe je ook onder de oppervlakte

Goed luisteren heeft te maken met gevoeligheid voor de lagen onder de inhoud van wat zich voordoet. Wat je hoort is een ijsberg, waarvan de eigenlijke inhoud maar het topje is.

Ik gebruik vaak een model dat communicatie uitdrukt als een boodschap met vier lagen. (Je vindt er meer over in een boek van Heldeweg, Grunsven en Désar.)
De bovenste laag is de inhoud. Daaronder zit een laag procedure, de regels en afspraken van een gesprek of van een situatie. Dan komt de laag van de interactie; daarbij gaat het over de relatie die een spreker heeft tot de hoorder, of de mogelijkheid van de hoorder om in de besproken situatie iets te doen. Tot slot is er de laag van de gevoelens die een spreker heeft of bij een hoorder oproept.

Vuistregel bij communicatie is dat je bij de inhoud kunt blijven als het lekker loopt. Stokt de aandacht of het begrijpen, dan loont het de moeite om achtereenvolgens te checken of er iets aan de hand is op het niveau van procedure, interactie of gevoel en dat je daarna weer met de inhoud verder gaat. Goede communicatie betekent dat je op hetzelfde niveau zit en gezamenlijk tussen de lagen heen en weer kunt bewegen.
Had de kapitein van de Titanic dit maar geweten, dan was het tussen Leonardo DiCaprio en Kate Winslet allemaal heel anders gelopen.

3) Goed luisteren legt een wereld open

Goed luisteren is de beleving krijgen van: ‘Hé, zo kan het ook!’ Dat is een beleving die je als hoorder kunt ondervinden. Wat iemand mij vertelt, brengt mij weer op ideeën en verruimt mijn horizon. Maar het is ook een beleving die je als goede luisteraar aan een verteller kunt geven. Het is een mooie ervaring wanneer iemand vertelt en daardoor de dingen voor zichzelf op een rijtje krijgt en voor zich ziet wat hij of zij aan mogelijkheden heeft om te doen. Dat geeft aan luisteren een kick.

Later…

Ik had me eigenlijk voorgenomen om ook iets te schrijven over fouten die je kunt maken in het luisteren. Maar dit is al een heel verhaal geworden en ik ben zo tevreden met mijn weer werkende horloge, dat ik dat bewaar voor een andere blog. In dat blog zal ik je ook iets vertellen over iemand die twee uur naar mij heeft zitten luisteren en wat dat heeft opgeleverd.

Dit blog is geschreven door Theo Hettema. Theo werkt als supervisor vanuit zijn eigen bedrijf Weerzininjewerk.nl en als docent theologie aan de universiteit. Hij geeft supervisie aan professionals in pastoraat, zorg, management en aan studenten.  Dit blog plaatste hij op zijn site op

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]