Mag ik jouw gebruiksaanwijzing? Het Enneagram & Liefdesrelaties – door Rita Capitein

Mag ik jouw gebruiksaanwijzing? Het Enneagram & Liefdesrelaties

“Ik kijk hem aan en zie aan zijn houding dat hij me niet begrijpt. Weer hoor ik mezelf mijn standpunt herhalen – dit keer wat feller – en dan realiseer ik me dat we totaal langs elkaar heen praten. We zitten op een andere golflengte en hoe dat komt is mij een raadsel”.

In dit boek beschrijft Rita Capitein de ware drijfveer achter je intieme relaties. Het gunt je een kijkje in de belevingswereld van de negen enneagramtypen door herkenbare verhalen van mensen zelf. Of het nu goed gaat met je relatie of wat minder, het kan heel  verfrissend en verrassend zijn om diepgaand met jezelf en je partner  in gesprek te gaan. Dat kun je doen door in de wereld te stappen van de negen verschillende persoonlijkheden en samen de vragen in dit boek te beantwoorden. Het levert bezinning, waardevolle informatie en inzichten op die je met elkaar kunt delen. Het resultaat is dat je elkaar beter leert begrijpen en ontdekt wat je van elkaar verwacht en nodig hebt.

Enneagram – 9 types

Het enneagram kent negen types: de perfectionist, de helper, de winnaar, de individualist, de observator, de loyalist, de optimist, de leider en de bemiddelaar.

Enkele voorbeelden: Perfectionisten hebben hoge normen en waarden wat betreft correctheid en ze verwachten van zichzelf dat ze daar aan voldoen. Helpers zijn erg gevoelig voor de gevoelens voor anderen. Ze zien wat andere mensen nodig hebben, ook als ze ze niet eens kennen. Individualisten zijn gevoelige mensen met intense emoties. Ze voelen zich vaak onbegrepen en eenzaam omdat ze voelen dat ze anders zijn dan alle anderen. Winnaars identificeren zich sterk met datgene wat ze doen, omdat ze van mening zijn dat hun waarde is gebaseerd op wat ze bereiken en de erkenning die ze daarvoor krijgen. En Leiders benaderen de dingen op een alles of niets manier, vooral als het gaat om onderwerpen die hun raken. Ze hechten veel waarde aan sterk, eerlijk en betrouwbaar zijn. Je weet wat je aan ze hebt. Ze vertrouwen anderen pas als ze bewezen hebben dat ze betrouwbaar zijn. Ze houden ervan als mensen direct zijn en ze weten wanneer iemand onoprecht is, liegt of ze probeert te manipuleren. Ze vinden het moeilijk om de zwakheden van mensen te tolereren, tenzij ze de reden voor hun zwakheid begrijpen of zien dat ze er iets aan proberen te doen. Ze vinden het ook moeilijk om bevelen of aanwijzingen op te volgen als ze de bevoegde persoon niet respecteren. Als ze boos zijn, kunnen ze moeilijk hun gevoelens verbergen. Ze zijn altijd bereid om op te komen voor een vriend of iemand die ze dierbaar is. Vooral als ze vinden dat hij of zij onrechtvaardig wordt behandeld. Ze winnen misschien niet elk gevecht met anderen, maar de mensen zullen weten dat ze er geweest zijn.

In het luisterboek hoor je verhalen van verschillende hoogopgeleide professionals. Wanneer je luistert naar hun verhalen, hoor je hoe zij zich verplaatsen in mensen van een ander enneagram type dan zijzelf en hoe dit hun effectiviteit op de werkvloer vergroot.

Tip: Stop met gedachtelezen

Uit onderzoek blijkt dat hoe langer partners bij elkaar zijn, hoe minder goed ze elkaar kennen. Dat is apart! Oude stellen maken meer fouten dan jonge mensen toen zij moesten raden wat hun partner ergens van vond. Dus je partner goed kennen heeft niet alles met tijd te maken. Meer is het een kwestie van aandacht. Je in elkaar verplaatsen en je best doen om de ander te begrijpen.

In haar boek nodigt Rita je uit om je bril af te zetten en met een nieuwe blik naar elkaar te kijken. Jij bent immers niet meer wie je was in het begin van je relatie en ook je partner niet. Je wordt je bewust van wat jij wil, wat de ander wil en hoe je misverstanden voorkomt en zelfs uit de weg ruimt. Na lezing en doorwerking van dit boek weet je gegarandeerd wat je kunt doen om meer verbondenheid en relatiegeluk te realiseren.

Rita Capitein

Rita Capitein houdt zich vanuit haar bureau Eclectica bezig met organisatie- en persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Zij werkt al jaren succesvol met het enneagram, voice dialogue en NLP in het bedrijfsleven en als trainer en managementcoach. Haar aanpak is gericht op het vinden van effectieve methoden om mensen en teams vanuit hun kracht en kwaliteiten te laten leven en (samen)werken.

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances:
if there is any reaction, both are transformed. – C. G. Jung

Rita stelt twee exemplaren van Het Enneagram & liefdesrelaties ter beschikking aan onze nieuwsbrieflezers!

Heb je interesse in dit boek? Schrijf dan een mail met in de titel ‘Mag ik jouw gebruiksaanwijzing’ naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld je adresgegevens in de mail. De exemplaren worden verloot onder de eerste 10 reacties. De namen van de winnaars maken we op onze website bekend. Je kunt kiezen of je de papieren versie wilt ontvangen of het luisterboek.

Uiteraard kun je dit boek ook bestellen. Klik dan hier. Het boek kost 27,50 Euro. Aanrader!

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]