Het belang van je eigen plek I Maak een moodboard! door Roderik Eikeboom

Moodboard I Het belang van je eigen plek – Je eigen veilige plek, een thuis waar je kunt ontspannen. Klinkt dat niet fijn? Heeft niet iedereen dat gewoon altijd in zijn eigen huis? Je zou zeggen van wel, althans dat dacht ik totdat het tegendeel waar bleek te zijn.

door Roderik Eikeboom

De realisatie kwam tijdens een coaching sessie. Tijdens de sessie kwam naar voren dat mijn huis niet een weerspiegeling van mijn persoon was. Ik merkte dat ik aan het einde van een dag niet meer helemaal tot rust kwam. Eerst wilde ik het niet direct geloven, toch heb ik eraan toe moeten geven; mijn eigen huis zorgde voor een overprikkeling. Hierdoor ontbrak de ontspanning aan het einde van de dag, die ik nodig heb om de volgende dag weer vol energie te beginnen.

Waarschijnlijk is het er onbewust ingeslopen en hebben de prikkels zich langzaam opgestapeld. Afgeleid door de waan van het leven: familie, werk, relaties en sport, heb ik te weinig aandacht gegeven aan het plekje wat mij het meest dierbare is, mijn eigen huis.

Mijn leven is het afgelopen jaar in veel opzichten veranderd, van jarenlang samenwonen weer terug naar alleen wonen. Voor werk steeds naar verschillende opdrachten bij klanten. Soms is het goed om je leven eens onder de loep te nemen, stil te staan en af te vragen: Waar voel ik me prettig bij? Is dit nog steeds wat ik wil?

Wat is voor mij belangrijk?

Op advies van mijn coach ben ik begonnen met het maken van een moodboard om zo inzichtelijk te maken wat voor mij het veilige plek is en waar ik me altijd op mijn gemak zal voelen. Wat is voor mij belangrijk?

Op Pinterest heb ik meteen een account aangemaakt en ik ben aan het ‘pinnen’ geslagen met afbeeldingen van indelingen en meubels die me aanspraken. Eigenlijk alles waarvan ik dacht dat in mijn ideale interieur thuishoort, puur op gevoel. Als ik er langer dan een paar seconden naar keek en ik had het nog niet opgeslagen, hoorde het niet in mijn huis thuis, was mijn gedachte.

Over een periode van twee maanden heb ik mijn moodboard bij elkaar gezocht. Soms ben ik er echt voor gaan zitten, soms kwam ik toevallig een mooie stoel tegen. Mijn uitgangspunt was dat een afbeelding alleen op mijn bord terecht komt als ik er direct een goed gevoel bij heb.

Op basis van de opgeslagen afbeeldingen worden er ook aanbevelingen gegeven van wat je misschien ook interessant zou vinden en andere gebruikers ‘pinnen’ jouw afbeeldingen ook. Heel behulpzaam en leuk om te zien.

Mijn moodboard: voorkeur voor boekenkasten en groen

Mijn eerdere ervaring met meubels uitzoeken was dat het vooral een compromis sluiten was, zeker als je het samen uitzoekt. In een meubelzaak zag ik elke keer wel wat moois, maar paste het niet in mijn interieur. Ik kreeg het gevoel dat mijn smaak elke keer veranderd was.

Als snel zag ik dat dit allemaal wel mee viel, ik zag in mijn moodboard een zekere overlap ontstaan in wat ik beschouwde als mijn interieur. Ik blijk een voorkeur te hebben voor grote boekenkasten, een licht interieur met grote ramen en een mooi uitzicht op het groen van de natuur.

Wat maakt mijn plek mijn eigen plek?

Met mijn coach heb ik mijn moodboard uiteindelijk doorgenomen aan de hand van een aantal vragen:

• Wat staat er centraal?
• Zijn er terugkerende symbolen, bijvoorbeeld cirkels, bomen, golven of bergen? Wat zou de achterliggende betekenis kunnen zijn?
• Zijn er terugkerende thema’s, bijvoorbeeld plezier, verbinding, creativiteit of vrijheid?
• Zijn er krachtige of inspirerende plekken?

Uit deze vragen, geprojecteerd op mijn moodboard, kwam naar voren dat de boeken centraal staan voor mijn kennis en dat dit voor mij één van de pijlers in mijn leven is. In de meeste afbeeldingen van een boekenkast staat er vaak een comfortabele stoel naast. Vanuit zo’n stoel en door grote ramen observeer ik graag veilig de wereld buiten.

Licht, gek genoeg altijd in de vorm van een lamp met meerdere lichtpunten, zijn daar ook een onderdeel van. Mijn coach benoemde het alsof ik hiermee wil zeggen: ‘kijk, hier ben ik’.

Kleine dingen maken een wereld van verschil

Inmiddels ben ik begonnen met het doorvoeren van mijn moodboard in mijn huis, ik heb mezelf voorgenomen om stap voor stap elke maand iets aan te passen. Ik ben klein begonnen door mijn boekenkast een centrale plek te geven in mijn woonkamer. Ik heb ‘m opnieuw ingedeeld, een paar foto’s aan de muur gehangen en planten neergezet, dat geeft sfeer.

Alleen al het ordenen van mijn boekenkast maakt voor mij een wereld van verschil. Elke keer als ik naar mijn boekenkast kijk geeft mij dit een gevoel van rust, dit is goed zoals het nu is. Soms kan het zijn dat een aanpassing niet werkt, dat is prima. Soms moet je afscheid nemen van spullen en hebben zij hun doel gediend. Stapje voor stapje kom ik er en heeft dit hele proces mij heel veel inzicht gegeven wie ik ben als persoon, op een manier die ik van tevoren niet had verwacht. Je kunt niet alles in één keer perfect doen, dat is ook zo in het leven.


Roderik Eikeboom is een sportieve natuurliefhebber en Software Engineer met een sterke affiniteit voor hacken en beveiligen.

Hulp nodig bij het ontspullen en/of opruimen van je huis? Neem dan contact op met Iris Schlagwein van Ruimjelevenop.nl 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]