Navigating Conflict and Change – Coaches, trainers, ondernemers, politici en en (project)leiders staan steeds opnieuw voor de vraag: hoe leiden we onze mensen goed door (versnelde) veranderingsprocessen die nodig zijn of die we beogen? Welke weerstanden komen we daarbij tegen? En hoe gaan we daar goed mee om? Met andere woorden: hoe kunnen we goed inspelen op de (potentiële) conflicten tussen onszelf, onze cliënten, in onze teams of zelfs tussen landen en volken? En hoe kunnen we onze vermogens praktisch en effectief inzetten, om te komen tot constructief en coöperatief gedrag?
Voor diegenen die specifiek geïnteresseerd zijn in hoe conflicten ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen of hoe je ze met mediation technieken kunt helpen oplossen, hebben Dialogue for Peaceful Change specialisten Jaap van der Sar en Colin Craig begin dit jaar het handboek ‘Navigating Conflict and Change – DPC Handbook Part 1’ – uitgebracht. Beide heren hebben tientallen jaren ervaring als dialoogbegeleider en trainer en zijn werkzaam over de hele wereld.
boekbespreking door Petra Hiemstra, 6 oktober 2019
Vanuit Haagse Hoogvliegers geloven wij dat iedere leider die zijn of haar mensen succesvol en plezierig door gewenste of noodzakelijke verandering wil leiden, in de plan-fase van projecten of beleidsbeslissingen de volgende Luister-D’s goed dient te beheersen: Diep Luisteren, Dromen, Discussiëren, Dialoog – begeleiding (ja, én), Debatteren (ja, maar), Deep Democracy (incl. Deep State & Deep Learning). Als al deze ‘D’s’ goed doorlopen zijn, kun je Decideren met Draagvlak. En dat komt voorspoedige uitvoering ten goede.
Het boek van Van der Sar en Craig biedt leiders die meer willen weten over het inzetten van Dialoog als middel voor het oplossen van conflicten veel waardevolle en theoretisch goed onderbouwde inzichten.
Neurologische, praktische, interculturele en psychologische kennis over het ontstaan, de overdacht en zelfs het nut van onvermijdelijke conflicten bij verandering, is voor iedere leider en manager van onschatbare waarde. Inzicht geeft immers overzicht. Gedegen kennis van de ‘Dialoog voor vreedzame verandering’ helpt om als een ‘zich van zijn eigen waarden en oordelen bewuste bemiddelaar’, mensen zélf tot creatieve oplossingen te laten komen voor hun eigen problemen.
Als mensen zélf besluiten welke eerste stappen ze richting elkaar willen zetten, dan zijn ze daar vaak ook trouw aan en trots op. Het begeleiden van een mediatieve dialoog is een formeel en gestructureerd proces, waarbij gerichte open vragen worden gesteld aan alle betrokken partijen.
In het boek werken Van der Sar en Craig o.a. de 6 stappen van formele mediation uit:
Deze stappen worden voorafgegaan door een aantal kort en goed uitgewerkte en visueel aantrekkelijk weergegeven theoretische modellen. Deze gaan over de aanjagers van spanningen en conflicten, over de patronen die bij conflicten eigenlijk steeds zichtbaar zijn, en over de waarden die van belang zijn om conflicten te transformeren.
Wil je het boek direct bestellen (Euro 25 plus verzendkosten), stuur dan een mail naar: info@dialogueforpeacefulchange.org
Wil je meer informatie, ben je op zoek naar een excellente training in Dialogue for Peaceful Change of wil je het boek direct in huis hebben?
Kijk dan hier voor de website.