New Power – Hoe macht verschuift en wat dat voor ons betekent I Boekbespreking

New Power – De nieuwe regels van macht en invloed

New Power I Boekbespreking – Eeuwenlang waren de regels van de macht glashelder. Macht was iets dat je moest grijpen, om het vervolgens niet meer los te laten. Onder deze ‘oude macht’ leefden we in een wereld van heersers en onderdanen. Maar dat is veranderd: de oude macht (OM) staat tegenwoordig naast een nieuwe macht (NM). Die nieuwe macht zou het seriële macht kunnen noemen: macht als een estafettestokje. Je pakt het op als het jouw tijd/beurt/rol is en je geeft het net zo lief weer door aan iemand anders. Deze nieuwe macht komt niet zoals oude macht vanuit posities en hiërarchie, maar vanuit trouw zijn aan je zielsbestemming. De energie die gepaard gaat met nieuwe macht is dan ook één die voortkomt uit betrokkenheid in plaats van volgzaamheid. Vanuit een innerlijke wil om één ding te doen dat de wereld een stukje beter/mooier/groener/duurzamer/prettiger maakt.

Nieuwe macht wordt door velen geproduceerd. Ze is open, participatief en gebaseerd op gelijkheid. Bij de Nieuwe Macht is het doel niet om haar op te potten maar om haar te kanaliseren. Nieuwe macht nodigt uit tot toevoegen en verspreiden. Net als water of elektriciteit is ze het sterkst als ze stroomt.

Geholpen door de technologische ontwikkelingen is het voor nieuwe leiders makkelijk om elkaar te vinden en te steunen. In de nieuwe, verbonden wereld verspreiden ideeën en bewegingen zich razendsnel en met verbijsterende kracht.

In ‘New Power’ analyseren de auteurs Heimans en Timms haarscherp welke krachten een rol spelen bij die nieuwe macht. Ze stellen hun lezers de vraag: ben je een probleemoplosser (OM) of oplossingszoeker (NM)? Ben je een ontregelaar die dingen kapot maakt (OM) of ben je een ‘doe het zelf’-bruggenbouwer die je traditie en vernieuwing verbindt (NM)? Werk je vanuit angst (OM) of vertrouwen (NM)? Doe je alles zelf, of betrek je gebruikers bij je idee of product, zodat zij het verder verspreiden? En zorg je ook voor een heldere en transparante structuur die je participanten en superparticipanten naast waardering ook een duidelijke opdracht en verantwoordelijkheid geeft?

Met voorbeelden van onder meer Lego, PatientsLikeMe, TEDx, Buurtzorg en De Correspondent laten de auteurs zien hoe je kunt navigeren op de stroom van de nieuwe macht, zonder stuurloos te raken.

Jeremy Heimans is CEO van Purpose, dat zich specialiseert in het creeeren van maatschappelijke bewegingen. Henry Timms is directeur van cultureel centrum 92nd Street Y in New York. In 2014 was hij volgens de NonProfitTimes ‘Influencer of the Year’.

We mogen twee exemplaren van New Power t.w.v. 25 Euro verloten!

Uitgeverij Business Contact stelt twee exemplaren beschikbaar voor onze lezers. Is dit boek echt iets voor jou? Stuur dan een mail met in de titel New Power naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en stuur me je adresgegevens. De twee boeken worden verloot onder de eerste 10 reacties. Uiteraard blijven je gegevens strikt vertrouwelijk. Wel publiceren we in het kader van transparantie de namen van de winnaars op onze website.

Uitgeverij Business Contact, onderdeel van uitgeverij Atlas Contact, publiceert boeken op het gebied van management, economie, psychologie, werk en loopbaan, voor een algemeen publiek. Hun boeken verrijken de geest, verscherpen de discussie, geven duiding aan de tijd of maken het leven gewoon mooier. Ze gaan ergens over.

Uiteraard kun je het boek ook direct bestellen.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

APPA-begeleiding en coaching voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici

APPA-begeleiding en coaching voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici

APPA- coaching en begeleiding voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici – Een aantal jaren geleden heb je bewust de keuze gemaakt voor de politiek. Veelal vanuit diepe waarden en overtuigingen heb je je samen met anderen ingezet voor dat wat jij belangrijk vindt voor mensen, organisaties en onze samenleving als geheel – op stedelijk, provinciaal, […]