Nog vele jaren – Eigen bijdrage aan een lang en vitaal leven I Boekbespreking en verloting

Nog vele jaren – onze generatie mag en kán hoogstwaarschijnlijk werken tot we 70 a 75 jaar zijn. We worden collectief veel later oud, dan voorgaande generaties. Schrijfster en socioloog Janny de Graaf neemt haar lezers mee op een persoonlijke zoektocht hoe mannen en vrouwen vanaf 50 jaar, gracieus gezond en veerkrachtig oud kunnen worden, zonder het te zíjn. Het boek is een aanrader voor iedere senior-in-wording die zijn/haar zelfgenezende en vitaliserende vermogen wil versterken.

boekbespreking en verloting, door Petra Hiemstra, 26 februari 2020

Oud worden zonder het te zijn

In haar boek ‘Nog vele jaren’ bespreekt De Graaf op holistische en aangenaam heldere wijze alle facetten die de vitaliteit van het ouder wordende lichaam beïnvloeden. Inzicht in deze interne en externe factoren maakt het makkelijk om een gebalanceerde invulling van leven te creëren, die past bij je persoonlijke kenmerken, voorkeuren en talenten. Ook als 100+er.

Vitale voeding

Het oudere lichaam krijgt, logischerwijs, ook andere voedingsbehoeftes, onder andere omdat organen minder efficiënt gaan functioneren. Het lichaam blijft behoefte houden aan bouwstoffen, brandstoffen en beschermende stoffen voor de afweer. Gevarieerde en weinig bewerkte voeding, voldoende water en goed kauwen helpen om gezond en vitaal te blijven, evenals genoeg bewegen en rusten. De Graaf legt gericht uit hoe voedingsmiddelen, voedingsvezels, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen, vetten en hormonen samenwerken en zo de stofwisseling en daarmee de conditie van bijvoorbeeld spiermassa beïnvloeden. Juist het inzicht in het ‘hoe, wat en waarom’ maakt het makkelijker om bestaande gewoontes aan te passen, zodat je lang van het leven kunt genieten.

Gracieus genieten van senioriteit

Het goede nieuws is dat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van neurogenese laten zien dat ook op hoge leeftijd er steeds weer nieuwe hersencellen gevormd worden. Oud zijn en ziek worden, zijn gelukkig niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Integendeel. Het lichaam is heel goed in staat tot voortdurende verversing en verandering. Een heel aantal veel voorkomende ziekten, kan worden voorkomen of genezen, of op z’n minst vertraagd, door je manier van leven onder de loep te nemen. Ook als oudere.

Blijmoedige tolerantie voor veranderingen en verval

Hoe fit en vitaal je ook blijft, ouderdom gaat onherroepelijk met veranderingen (en soms vernederingen) gepaard. De Graaf geeft tips hoe je op een waardige manier je afhankelijkheidsbehoeftes kunt erkennen en aanvaarden. Door open te blijven staan voor de ideeën en initiatieven van jezelf en anderen bijvoorbeeld. En door humor te behouden. Ook het koesteren, verdiepen en vernieuwen van vriendschappen kan je levensvreugde sterk vergroten. In Nog vele jaren passeren in dit verband eveneens onderwerpen de revue als overgewicht, stress, geluk en eenzaamheid. Tenslotte is het grote pluspunt van ouder worden natuurlijk dat je je voordeel kunt doen met behaalde resultaten uit het verleden.

Is Nog vele jaren echt iets voor jou of voor iemand uit je omgeving? We verloten twee exemplaren

Stuur een mail met in de titel ‘Nog vele jaren’ naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens of de gegevens van diegene die je dit boek toewenst.

Het boek is uiteraard ook te koop via reguliere circuits.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, heeft Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest ontwikkeld rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test is specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. Dat zij […]