Ondernemen is ‘onder gaan én nemen’

Ondernemen is ‘onder gaan én nemen’.

Is je huis en land verlaten om een nieuwe toekomst te vinden een onderneming? Is het kiezen van een opleiding, baan of partner een onderneming? En kun je zelfs het boeken van je vakantie beschouwen als een onderneming? In dit artikel wil ik je van harte uitnodigen jouw ondernemerschap onder de loep te nemen. Wat betekent ondernemen voor jou? Wat kost het je en vooral: wat levert het je op?

door Shahab Khatibzadeh, 29 mei 2018

Ondernemen, wat is dat eigenlijk?

Volgend encyclo.nl betekent ondernemen: 1) Aandurven 2) Aangaan 3) Aanpakken 4) Aanvaarden 5) Aanvangen 6) Aanvatten 7) Actief zijn 8) 9) Beginnen 10) Beginnen te doen 11) Bekwaam 12) Beproeven 13) Bestaan 14) Durven 15) Onderstaan 16) Opzetten 17) Uitvoeren 18) Wagen

Kortom ondernemen betekent: iets gaan doen, ergens aan beginnen. Een bedrijf of actie in werking stellen. Een keuze maken. Het aardige aan het woord ondernemen is dat het goed aangeeft wat het inhoud: Je ONDERgaat “het” en je moet NEMEN.

Ondernemen is ondergaan

Als kind ben ik op mijn 2e uit Iran gevlucht, vanwege de politieke situatie. Samen met mijn moeder en broer heb ik 4 jaar gelopen. Zo zijn we via Turkije, en Oostenrijk Nederland binnen gewandeld. Een hele onderneming! De les die ik toen van mijn moeder leerde was: “Shahab geef jezelf weg aan iets in het leven”. Met andere woorden: onderga het!

Dat “ondergaan” klinkt passiever dan het is. Het is een je actief verhouden tot wat is, om zo, vanuit het diepste van je ziel de keuzes te maken voor je toekomst. En om de consequenties van die keuzes actief te aanvaarden. Dromen, durven, doen, zoals Ben Tichelaar dat altijd zo mooi zegt.

Ondernemen is geven en ontvangen

In mijn leven heb ik heel veel ondernomen en heb ik verschillende ondernemingen opgericht. Ondernemen maakt mij een rijk mens. Het haalt het beste uit mezelf. Maakt dat ik leer door ervaringen. Positief en negatief. Al op 6 jarige leeftijd had ik in de gaten dat mijn basisschool genoten geld kregen voor hun rapport. Geld hadden wij thuis niet. Dus belde ik aan bij verzorgingstehuizen, en liet daar vol trots mijn rapport zien. Doordat ik aan het ondernemen ging én het ook onderging ervoer ik, tot mijn vreugde, dat mensen me heel vaak goed gezind zijn, graag aan mij willen geven en dat ook ik mag ontvangen.

Ondernemen is leergeld betalen

En natuurlijk is er ook de andere kant van de medaille. Al onder-nemend ontmoette ik mensen die misbruik maakten van mijn goede vertrouwen. Daardoor heb ik regelmatig (veel) meer leergeld heb moeten betalen dan me lief was en is. Als ondernemer leerde ik zo “Recht wordt je niet gegeven, dit moet je nemen”. De kunst is dus om de tegenslagen die je altijd op je pad krijgt, te gebruiken als skischans. Oftewel; “When life gives you lemons, make lemonade from it! Don’t trade them in”.

Rijkdom

Helaas. Niemand komt je rijkdom op een zilver dienblad aanbieden. Dus zul je zelf iets moeten gaan onder-nemen.  Wat je ook wilt bereiken, je zult er stappen voor moeten zetten. Keuzes maken, consequenties aanvaarden Wat ik in mijn nu ruim 30 jarige carrière als ondernemer heb geleerd is dat er 3 P’s zijn, waar je je als ondernemer op kunt richten. Poen. Pret. En Prestige. De meeste ondernemers beginnen met hun focus op Poen. NIET DOEN! Dat vernauwt je blik en is niet duurzaam. Als je begint met PLEZIER, volgen Poen en Prestige vanzelf. Je voegt allereerst jezelf en vervolgens veel meer en makkelijker waarde toe.

Dus GA ondernemen. Ga, ga, ga en Neem het ervan. Je zult een rijk mens worden.
Laat je me weten hoe het je bevalt?

Shahab Khatibzadeh
Ondernemers- en Identiteit Coach
shahab@hero-research.com

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]