Ontketen jezelf – 15 behoeftes die je drijfveren blootleggen

‘Ontketen jezelf’ betekent: Als je voor je eigen verhaal gaat staan op een krachtgevende manier, dan zal je eigen verhaal je helen en zal je verhaal ook iemand anders helen. – Iyanla Vanzant

door Petra Hiemstra, 28 januari 2019

Ontketen jezelf…van je familie systeem

Annemarie: “Vanaf je geboorte maak je deel uit van vele systemen. Denk aan het land, de cultuur en de streek waarin je opgroeit. Of aan het feit dat je een man of vrouw bent. Het familiesysteem waarin je opgroeit is van grote invloed op jouw ontwikkeling als individu. Weten wat jij zélf belangrijk vindt in je leven en werk, en wat jouw persoonlijke waarden zijn, helpt je bij het het maken van beter bij jou passende persoonlijke en zakelijke keuzes”.

 Ontketen jezelf… met woorden

“Zolang ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door mensen en hun verhaal. En door de taal die ze daarbij gebruiken. Welk verhaal vertel ik over mezelf? Welk verhaal vertellen mijn cliënten over zichzelf? Welke woorden gebruiken ze daarbij? Houden de woorden de spreker vast of geven ze ruimte? Wat je ook zegt, met je woorden reik je je toehoorder een bril aan, waardoor hij vanaf dat moment naar jou kijkt. Als die bril somber en problematisch is, zal je effect dat ook zijn. Als je bril goed gepoetst en helder is, zul je anders bekeken worden. Want woorden zijn magisch. Woorden kunnen net zo makkelijk een verwoestende werking hebben als dat ze nieuwe werelden kunnen creëren. Dus één van de handreikingen die ik mijn lezers meegeef is: wees onberispelijk in je woorden”.

In de twaalf jaar dat psychologe Annemarie van Luttikhuizen mensen begeleidt, ontdekte ze dat behoeften in essentie het gedrag van mensen sturen en beïnvloeden. “Deze behoeften liggen een stuk dieper dan mijn eigenschappen/persoonlijkheid en ze geven belangrijke informatie die je kunt inzetten bij de keuzes die je maakt”.

In haar boek ‘Ontketen jezelf’ nodigt Annemarie haar lezers uit om uit onderstaande 15 behoeftes een top 3 samen te stellen.

Wat wil je écht? 15 behoeftes die je diepste drijfveren blootleggen:

 1. The need for succes – legt de basis voor diepgang en ambitie;
 2. The need to lead – legt de basis voor: overtuigingskracht en duidelijkheid;
 3. The need for speed – legt de basis voor: schakelsnelheid, verbale scherpte, ad rem zijn;
 4. The need to persist – legt de basis voor: vasthoudendheid en doorzettingsvermogen;
 5. The need to get things done – legt de basis voor plichtsbesef en efficiëntie;
 6. The need to respect – legt de basis voor een goed gevoel voor stijl, respectvolle basishouding;
 7. The need to carry – legt de basis voor loyaliteit en betrouwbaarheid;
 8. The need to share – legt de basis voor communicatie en draagvlak creatie;
 9. The need to care – legt de basis voor: zorgzaamheid en servicegerichtheid;
 10. The need for the stage – legt de basis voor flair, prestatietalent, vaktrots;
 11. The need to play – legt de basis voor vechtlust, dynamiek, piekvermogen;
 12. The need to analyse – legt de basis voor inlevingsvermogen, tact, diplomatie;
 13. The need for adventure – legt de basis voor overzicht en nieuwsgierigheid;
 14. The need for freedom – legt de basis voor autonomie, zelfstandigheid;
 15. The need for friendship – legt de basis voor teamgeest, netwerktalent.

Waar ga jij voor staan?

Als je weet wie je bent, waar je vandaan komt, hoe je verleden je overtuigingen kleurt, welke drijfveren jouw gedrag sturen én waar jij nu behoefte aan hebt, oftewel: wat jij nú wilt, is het tijd om te gaan stáán. Om jezelf los te maken van belemmerende overtuigingen. Om verantwoordelijkheid te nemen voor wie je bent en wat je wilt. Zodat je je dromen en verlangens manifest kan maken voor jezelf en voor anderen. Dat vergt moed. En brengt je vrijheid.

Wensen zijn immers voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te bereiken.

We mogen 2 exemplaren van ‘Ontketen jezelf’ verloten! Iets voor jou?

Stuur dan een mail naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl, vermeld in de titel: “Ontketen jezelf“en vermeld in de mail je adres gegevens. De twee exemplaren worden verloot onder de eerste 10 reacties. De namen van de winnaars worden op onze website bekend gemaakt.

Uiteraard kun je het boek ook direct bestellen op de website van Annemarie van Luttikhuizen. Hier vind je ook alle informatie wat zij als psycholoog of spreker voor jou en/of je organisatie kan betekenen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *