Ook grote geniën maken grote fouten – Hoe Da Vinci een groots banket in het water liet lopen – Veel hoogvliegers in mijn praktijk hebben last van perfectionisme. Hun ‘fixed mindset’ verlamt hen. Zijn zo gefocust op het ‘goed doen’ dat er te weinig ruimte is voor ‘prutmarge’ en een ‘growth mindset’. Zeker als zij de stap naar leiderschap willen maken, is het belangrijk dat zij voldoende innerlijke ruimte hebben bij zichzelf en anderen om te mogen experimenteren om tot (grootse) innovaties en zelfs maatschappelijke transformatie te komen. Anders is het gevaar groot dat zij roofbouw plegen op zichzelf of op hun collega’s. Het is heerlijk om een boek te lezen waarin duidelijk wordt dat ook de grootste geesten der aarde regelmatig zaken in het water laten lopen. Soms letterlijk….
door Petra Hiemstra, 11 maart 2016
In zijn boek: Denken als Leonardo da Vinci – de 7 stappen naar een dagelijkse genialiteit schrijft Michael J. Gelb:
“Hoewel Leonardo algemeen erkend wordt als grootste genie aller tijden, maakte hij tal van kolossale fouten en ontstellende blunders. Tot zijn meest opmerkelijke missers behoorden de tragische mislukking van experimentele technieken om de verf te doen hechten voor de Slag bij Anghiari en Het laatste avondmaal; rampzalige, geldverslindende pogingen om de loop van de Arno te wijzigen in opdracht van de Signoria van Florence; en een vliegmachine die nooit van de grond kwam. Er was ook een bijzonder komisch, mislukt plan om de keuken van Ludovico Sforza te automatiseren. Toen hem werd gevraagd was leiding te geven aan de koks voor een groot banket, ontwierp Leonardo een groots plan om elke gang die aan de meer dan tweehonderd gasten geserveerd zou worden als een beeldhouwwerk te presenteren. de schotels werden als kleine kunstwerken ontworpen. Leonardo bouwde een nieuw, krachtiger fornuis en een ingewikkeld systeem van mechanische lopende banden om borden door de keuken te laten rondgaan. Ook ontwierp en installeerde hij een uitgebreid sprinklersysteem voor als er brand zou uitbreken. Op de dag van het banket ging alles mis wat mis kon gaan. Ludovico’s eigen keukenpersoneel was niet min staat tot het fijne boetseerwerk dat Leonardo wenste, en dus nodigde de maestro meer dan honderd bevriende kunstenaars uit om hem te helpen. De keuken was veel te volk de lopende band deed het niet, en tenslotte brak er brand uit. Het sprinklersysteem deed het maar al te goed en veroorzaakte een stortvloed die al het eten en een groot deel van de keuken wegspoelde!
Ondanks fouten, rampen, mislukkingen en teleurstellingen hield Leonardo nooit op met leren, onderzoeken en experimenteren. Hij legde in zijn zoeken naar kennis een herculische volharding aan de dag. Naast een tekening van een ploeg in zijn notitieboek kondigde Leonardo aan: “Ik wijk niet af van mijn vore.” Ergens anders schreef hij: “Hindernissen krijgen mij niet klein” en “Elke hindernis wordt vernietigd door middel van volharding.”
Lees: Denken als Leonardo da Vinci – de 7 stappen naar een dagelijkse genialiteit door Michael J. Gelb, pag, 79.
Weten of je zelf hoogbegaafd bent? Klik hier.