Previwell – Samen het 1e holistisch heelhuis in Nederland realiseren?

Previwell – In dit artikel lees je alles over het ‘in wordingsproces’ van een nieuw holistisch helingscentrum als ‘genezend orgaan’ in Nederland. Ik interviewde eco-architect en visio(e)nair Ingolf Kruseman (nu 52) in 2018. Omdat het project nu écht een aantal stappen verder is, hebben we onderstaand artikel in september 2021 geupdated.

Door Petra Hiemstra, 12 maart 2018 & update 7 oktober 2021

Previwell – de heelhuizen van de toekomst zien er anders uit! Ecologisch en architectonische prachtig vormgegeven

Hoe kwam het project tot stand? Ingolf: “Als ik terug kijk op hoe mijn levenspad is gelopen, is de rode lijn helder. Van jongs af aan hebben mijn ouders mij alle vrijheid gegeven om mijn creativiteit te ontwikkelen. Na de vrije school en de kunstacademie heb ik mij gespecialiseerd in inclusieve ecologische architectonische vormgeving en bouwstijl.

Op mijn 22ste was ik me goed bewust van de grote problemen in de wereld, al voelde ik me toen vooral een roepende in de woestijn. De stap naar een duurzame, evenwichtige wereld was op dat moment nog ver weg. Mijn droom was wonen, werken en leven in een ultieme eco gemeenschap. Die heb ik tot vandaag nog niet gevonden. Mijn leermeesters Max van Huut en Ton Alberts (bekend van o.a. de ING gebouw in de Bijlmer en de GasUnie in Groningen) leefden me in de tussentijd voor hoe je gebouwen zo kunt ontwerpen dat ze de mensen die er werken centraal stellen. Dit doe je door bij de vormgeving materialen te gebruiken die 100% gezond, natuurlijk en recyclebaar zijn en door zo te ontwerpen dat mensen optimaal gesteund worden bij samenwerking en in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook wil ik gebouwen ontwerpen die biodiversiteit-positief zijn, waar mensen, dieren én planten goed samen kunnen leven.”

Spirituele ontwikkeling maakt ontvankelijk

“Met mijn ex-vriendin heb ik vele cursussen gevolgd, die mijn creatieve en spirituele kant verder hebben geopend. Ik maakte kennis met onder andere Ayuhuasca, het Sjamanisme en heb een opleiding tot genezer in Vortex healing® gedaan. Ik ontdekte een wereld in mezelf en werd fijngevoeliger die meer te laten spreken. Dat is helpend in mijn creatieve vak. Als architect moet ik goed kunnen aanvoelen wat er nodig is, wat anderen nodig hebben, waar ze naar verlangen en hoe ik die wensen dan weer vertaal in het juiste dat past bij die mens. Zo ontwerp ik gebouwen. Gebouwen zijn extensies van onszelf. Ik stem onze eigen binnenwereld meer af op de het interieur als zijnde onze eigen binnenwereld. Een interieur waar je verbinding mee hebt en aansluit bij waar je behoefte aan hebt: warmte, comfort, veiligheid en een plek voor individuele vrijheid. Ramen zijn de ogen naar de  buitenwereld. De buitenkant moet representeren wat er in de binnenkant gebeurt. Wij zijn op aarde een representatie van wat er binnen ons gebeurt.”

Veel gebouwen geven onzichtbare stress

“Wij mensen zitten 80 tot 90 % van onze tijd in gebouwen. Veel van deze gebouwen geven ons stress, doordat ze onvoldoende tegemoet komen aan de diep menselijke behoefte aan ‘natuurlijkheid’. Denk aan factoren als te weinig daglicht en beweging. tl-lampen, bijvoorbeeld, hebben een vervelende frequentie, die stress veroorzaken. Gebrek aan daglicht zorgt voor een gebrek aan Vitamine D. Juist Corona heeft ons laten zien hoe fijn het is als we zelf een raam kunnen openzetten en hoe essentieel goede ventilatiesystemen zijn die schone zuurstofrijke lucht borgen. Gelukkig gaan steeds meer architecten met plantontwerp voor meer zuurstof in gebouwen aan de slag.

Ook voeding is in veel ziekenhuizen nog lang niet zo vitaal en op de specifieke mens toegesneden, als dat zou kunnen zijn. Ook worden veel ziekenhuizen door patiënten, bezoekers én het zorgverlenend personeel als ‘kil en koud’ ervaren. Dit draagt niet bij aan een ontspannen helende omgeving.”

Previwell – ontstaan vanuit een visioen in 3-D

“In 2003 kreeg ik tijdens een workshop die ik volgde een helder visioen. Ik was op dat moment ‘even helemaal opgeruimd’ van binnen. Ontvankelijk en wakker zeg maar.  Toen ik bijna in slaap viel werd ik wakker gemaakt door een overleden vriend, architect Teun Verstand, die mij gidste en begeleide in het visioen door een gebouw. Ik hoorde een stem die me het hele verhaal vertelde: over een tempel waar de mens naar toe kon komen en wat als orgaan  functioneert om de mens te helpen helen van allerlei kwalen en onverklaarbare problemen. De stem beschreef het gebouw en centrum van gebouwen eigenlijk als een ‘Heelwordingstempel’ gebaseerd op mannelijk en vrouwelijke energie. Waar allerlei tegenstrijdigheden bij elkaar komen en opgaan in het licht. Als in een virtual reality game of hologram waar je doorheen kunt vliegen, bewoog ik me door het gebouw. Ik kon de maten voelen van balken en verhoudingen van het gebouw als geheel. Als een app gaf het gebouw kennis over het ontwerp en de constructies kwamen als vanzelf naar voren. Ik denk dat ik zo’n 2 tot 3 uur door het gebouw me bewogen heb, terwijl ik in werkelijkheid gewoon in bed lag.”

De droomplek voor Previwell is Drenthe

“In het visioen werd het duidelijk dat het gebouw in Drenthe moet komen. Op een fijne, natuurlijke plek waar de aarde nog rustig is en waar niet al te veel drukte is van verkeer, straling en stress van de samenleving. Naast het hoofdgebouw moest nog veel meer komen: gebouwen om wonen voor personeel, plekken waar ZZP’ers kunnen werken, fijne plekken waar gasten en personeelsleden kunnen recreëren, een totaalconcept voor een leef-werk gemeenschap. Dit visioen was een hele heftige ervaring en voor mij. Ik ervoer het als een heldere en ook hele mooie opdracht vanuit de kosmos, waaraan ik sindsdien werk. Het visioen voelt voor mij als een geschenk, wat ik gekregen heb om het aan de mensheid te schenken. Het is dus niet van mij of van mijn ego. Het is voor de mensheid. Op dit moment zijn we in gesprek over de aankoop van 7 hectare land (mogelijk meer) waar Previwell gebouwd kan gaan worden.”

Previwell staat voor Preventie, Vitaliteit en Wellness

“Previwell kun je zien als een holistisch Centrum, waar je kunt ontspannen, herstellen, herbronnen, kuren, detoxen en afkicken van bijvoorbeeld medicatie of een verslaving. Ik zie een vitaliteitspark voor me waar je als gast enerzijds terecht kunt voor ontspanningsbehandelingen en waar je anderzijds (indien gewenst/nodig) geholpen wordt bij rouwprocessen, trauma’s of bijvoorbeeld bore/burn-out klachten. Previwell mag de plek worden waar breed en holistisch gekeken wordt hoe we mensen kunnen helpen die aan complexe klachten leiden waar ziekenhuizen niet goed raad mee weten. Uiteraard in zeer goede, nauwe afstemming met de reguliere zorg!

Previwell wordt een plek waar je heen kunt om weer heel te worden en waar je (opnieuw) mag leren hoe je goed voor jezelf en voor een ander kunt zorgen vanuit balans. Je bent welkom voor zolang dat nodig is. Of dat nu een paar uur is, een paar dagen, een weekend, week of maand. Alle mogelijke behandelingen, Wellness, zwembaden en sauna’s staan in het teken van goede zorg voor jezelf en voor elkaar.

Zijn ook gezinnen met kinderen welkom? In het ideale scenario wel ja. Ik kan me goed voorstellen dat Previwell ook programma’s gaat ontwikkelen voor gezinnen. Het lijkt me mooi als gezinnen ondersteund worden met programma’s rondom liefdevolle, ondersteunende en stimulerende communicatie, hechting en met dat ze met plezier leren hoe ze gezond, vitaal voedsel kunnen bereiden.”

De zorgkosten rijzen de pan uit – kan dat anders?

De afgelopen 12 jaar hebben we veel onderzoek gedaan naar de zorgkosten in Nederland. Met z’n allen betalen we bijna 100 miljard per jaar aan zorgkosten. Naar verwachting loopt dat bedrag in 2040 op naar 174 miljard Euro. Op dit moment betalen we per persoon zo’n 5000 Euro aan zorgkosten per jaar. In 2040 zal dat naar verwachting 9640 Euro zijn, als we het huidige beleid handhaven. Dat is niet alleen onhaalbaar, het is ook onwenselijk en onmenselijk! Dat concludeert ook de WRR die stelt dat scherpe keuzes nodig zijn.

Van die 100 miljard betalen we 95 % aan curatieve zorg. Daarmee bedoel ik dat dit geld wordt besteed om mensen te helpen die ziek geworden zijn. Op dit moment gaat maar 5% gaat naar preventie of andere vormen van duurzame (zelf)zorg. Anders geformuleerd: het meeste geld gaat nu naar instituten die bezig zijn met het onderdrukken van pijn en ziektes en naar symptoom bestrijding. Naar organisaties die ziektes zien als product en als verdienmodel. Je zou kunnen zeggen dat onze huidige zorg industrie ziektegericht is in plaats van helingsgericht. Mogelijk komt dat doordat vele van onze artsen zo gespecialiseerd zijn, dat ze  ‘stukjes mens’ zien, in plaats dat de mens als geheel, als holistisch organisme en wezen dat direct beïnvloed wordt door zijn geschiedenis en (de vitaliteit van zijn) omgeving.

Met Previwell gaan we op zoek naar een andere manier van financieren van goede (zelf)zorg. Het financieringsmodel zal in 2022 worden uitgewerkt. Wij juichen het toe als mensen méér financiële middelen krijgen om duurzaam en vooral preventief in hun eigen gezondheid, welbevinden en welzijn te investeren. Vanaf 2022 zullen we gesprekken starten om samen met de overheid, werkgevers, voedingsproducenten en supermarktketens te onderzoeken hoe we beleid kunnen maken dat de productie en consumptie van vitaal voedsel stimuleert, zodat het voor producenten, verwerkers, restauranteigenaren én consumenten aantrekkelijk  is om vooral vitaal, biologisch en plant & diervriendelijk voedsel te verbouwen, bewerken en consumeren.

Artsen hebben eigenlijk geen tijd om tot de kern van het probleem door te dringen

Vaak doet het me verdriet om te zien en merken dat artsen zo weinig tijd hebben, krijgen of nemen, om naar het héle verhaal van de patiënt te luisteren. Om naar de patiënt in zijn hele context te kijken. Als artsen ‘maar’ 10 minuten per patiënt ‘krijgen’ is het logisch dat ze efficiënt naar klachten luisteren en erop gespitst zijn om in die 10 minuten tot een snelle doeltreffende oplossing te komen. De vraag is natuurlijk of het dieperliggende probleem van steeds die éne mens, ook goed wordt opgelost of dat we collectief vooral symptomen aan het bestrijden zijn.

Het ontstaan en het in stand houden van een ziekte kan vele oorzaken hebben. Denk aan: geldgebrek, relatieproblemen, voeding (gebrek aan vitamines, mineralen, spoorelementen), sociale omstandigheden (vieze lucht, schimmels, vies water), eenzaamheid die voortkomt uit de jeugd of huidige leefsituatie.

Als artsen geen tijd (of kunde) hebben om hun patiënten te leren hoe ze verantwoordelijkheid voor diepere heling en duurzame gezondheid kunnen ontwikkelen, dan belanden patiënten in een vicieuze cirkel. Als je niet lekker in je vel zit en je krijgt niet aangeleerd hoe je jezelf kunt helpen helen, dan kun je ook niet de verantwoordelijkheid dragen voor je gezin of je familie. En deze patronen worden doorgegeven aan kinderen, die zo ook gezond gedrag of verkeerd omgaan met emoties en pijn krijgen aangeleerd.

Wat zijn de werkelijke oorzaken van ziek worden en ziek blijven?

De algemene adviezen zijn nu: ga meer bewegen, sporten, eet minder vet, suiker en zout. Al deze adviezen zijn zeker goed, maar in heel veel gevallen zijn ze niet de werkelijke reden waarom mensen bijvoorbeeld obesitas, of anorexia bijvoorbeeld krijgen. De werkelijke oorzaak kan ook liggen in een gebrek hechting, onvoorwaardelijke ouderliefde, opgelopen trauma’s en in het verlengde daarvan: gebrek aan aan eigenliefde. Als mensen zich niet écht gezien, gehoord, geliefd en geholpen voelen, gaan ze zoeken naar een vlucht om niet te hoeven voelen. Ze gaan roken, drinken en vooral niet luisteren naar zichzelf. Dit gedragspatroon maakt letterlijk ziek. Waardoor er nog minder energie is om te luisteren naar waar je werkelijk behoefte aan hebt en om daar naar te handelen. Dit noemen we ook wel het verlagen van je frequentie. Hoe langer dit proces duurt, hoe verder mensen van zichzelf afdwalen. Het lichaam zegt op een gegeven moment STOP! Het geeft dan aan, je gaat te ver of zo word ik ziek.

Previwell van 2003 tot nu: synchroniciteit, draagvlak en doorontwikkeling

De afgelopen 12 jaar zijn een aaneenschakeling van ‘ontoevallige toevalligheden’ geweest. Die ontmoetingen maken ook dat ik dit project kan volhouden naast mijn eigen werk. Een lang verhaal kort: de ontwikkeling van Previwell lijkt soms wel op het Lord of the Ring verhaal. Steeds komen er meer mensen bij op het pad dit grote project neer te zetten. We krijgen in dit proces te maken met allerlei uitdagingen en zaken waar we aandacht aan moeten en mogen besteden. We hebben talloze bijeenkomsten georganiseerd om draagvlak te creëren en ideeën te ontwikkelen. We trokken zalen vol bouwers, therapeuten, artsen, zorgverleners, architecten, bouwkundigen, mensen met materialen die enthousiast zijn en graag iets willen betekenen. Geweldig om te ervaren! Voor mij gaan er nog steeds opnieuw werelden open. Zo’n integraal concept vraagt dat we samen over van álles na moeten denken: van eco bouwmaterialen, gezonde leef en werk omgeving, plantenwereld, helende tuinen tot veiligheid of Wifi en straling aan toe.

WELKOM in ons Zotel om duurzaam te helen en herstellen

Bij Previwell zullen straks personeelsleden werken vanuit een hart gedragen bewustzijn. Zij kunnen een spiegel zijn voor jouw leerproces. Van arts tot apotheker, van schoonmaker tot CEO, van bakker tot bedrijfskundige of van theezetter tot therapeut, samen vormen we een bedding voor elkaar en voor bezoekers. Bij ons ben je WELKOM. Je wordt gezien! Als mens, als persoon, waarderen we je om wie je bent, wat je achtergrond ook is. Wil je een oprechte knuffel dan kan dat. Mensen hebben een natuurlijke behoefte aan fysieke aandacht, om fysiek aangeraakt en vastgehouden te worden. Wij geloven in professionele nabijheid. Ik ben benieuwd of er in Nederland al opleidingen zijn die zich samen met hun leerlingen aan het voorbereiden specifiek richten op zulke nieuwe, liefdevolle holistische zorg- en dienstverleningsconcepten. Zorg en hotel in één: een Zotel. We noemen dat het Healthy Lifestyle Hotel.

Is zo’n holistische ecologische gemeenschap nieuw? Nee hoor, er zijn prachtige internationale voorbeelden!

Bij het ontwikkelen van onze plannen, hebben we de afgelopen jaren kennis gemaakt met talloze inspirerende nationale en internationale voorbeelden van holistische, spirituele, ayurvedische gezondheidsgemeenschappen, zoals: het Hippocrates Health Institute  in Palm Beach USA dat een scala van behandelingen biedt. En ook de Natural Health Society in Australië, de Auroville gemeenschap in India, de Findhorn Foundation in Schotland plaatsen, met aantoonbaar succes, gezondheid in een breder natuurkundig, spiritueel en sociaal perspectief. Wij vermoeden dat de komende jaren over de hele wereld meer holistische heelhuizen zullen ontstaan. Met hen willen we graag kennis en ervaring uitwisselen. Ook stellen we Previwell graag open voor gedegen langjarig en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. We willen graag laten zien dat waarin wij geloven ook aantoonbaar wérkt.

Previwell Holistisch Heelhuis Nederland

Wil je meer informatie of meedenken/doen? Wees welkom!

Kijk op www.asking.nl

https://www.youtube.com/watch?v=Ayu06L93BeE

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

Doneer een CoachKwartiertje – Heel regelmatig melden zich veelal zeer talentvolle jonge hoogvliegers bij ons, die graag gecoacht willen worden omdat ze ergens in hun studie of vroege loopbaan vastlopen. Zij hebben behoefte aan gerichte aandacht, iemand die hen helemaal kan zien en accepteren voor wie ze helemaal zijn en een stukje begeleiding in het […]

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici – Een aantal jaren geleden heb je bewust de keuze gemaakt voor de politiek. Veelal vanuit diepe waarden en overtuigingen heb je je samen met anderen ingezet voor dat wat jij belangrijk vindt voor mensen, organisaties en onze samenleving als geheel – op stedelijk, provinciaal, […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]