Maven Publishing biedt twee exemplaren aan van ‘Proberen niet te proberen’ door Edward Slingerland

Proberen niet te proberen’ door Edward Slingerland
Waarom alles beter gaat als je het niet te graag wilt…

Waarom val je moeilijk in slaap als je het graag wilt? Waarom lijken topprestaties van atleten zo makkelijk? En waarom is het lastig om charmant en ontspannen te zijn op de momenten dat je er het meest aan hebt?

Wanneer je te hard je best doet, is de kans groot dat je blokkeert. Wat je eerst spontaan voor elkaar kreeg, wil nu niet meer lukken of komt gekunsteld over. Oude Chinese denkers bedachten hier een oplossing voor: wu-wei, ofwel de kunst van het spontaan presteren.

Wu Wei

Op Wikipedia wordt Wu wei uitgelegd als “en grondstelling in het taoïsme dat een begrip inhoudt van weten wanneer wel te handelen (i.a.w. actief op te treden) en wanneer niet te handelen. De letterlijke betekenis van wu wei luidt: “niet handelen tegen de aard der dingen in”. Een onderdeel van het paradoxale begrip wei wu wei, komt als volgt tot uitdrukking: “handelen door niet te handelen”. Wu wei wordt besproken in de teksten van de Tao Te Ching, in onder meer hoofdstuk 3, 5, 30, 43, 47, 63 en 67.”

Op vlotte en heldere wijze geeft hoogleraar Aziatische Wetenschappen, Chinese wijsbegeerte en cognitieve psychologie Edward Slingerland een unieke kijk op deze oude en ongrijpbare traditie. Gebaseerd op huidige wetenschappelijke kennis laat hij zien hoe je deze houding in het leven kunt toepassen.

Uitgeverij Maven Publishing stelt wee exemplaren van dit mooie boek ter beschikking voor onze nieuwsbrieflezers.

Een ‘maven’ (ook mavin of mayvin) is, net als onze hoogvliegers, een type persoon die zich graag helemaal verdiept in een bepaald onderwerp en zeer gedreven is om die kennis door te geven aan anderen.

Maven Publishing is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis over menselijk gedrag. Ieder jaar geeft Maven Publishing boeken, e-boeken en luisterboeken uit en organiseert evenementen rondom de meest interessante nieuwe inzichten en onderwerpen op dit gebied.

Wil je één van de twee exemplaren ontvangen?

Stuur dan een mail met in de titel ‘Proberen niet te proberen‘ naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. De boeken worden verloot onder de eerste 10 reacties na verschijnen van de nieuwsbrief en de namen van de winnaars worden gepubliceerd.

TED TALK Edward Slingerland over ‘Proberen niet te proberen’

Het boek niet gewonnen? Niet getreurd. Je kunt hier gratis Edward Slingerlands 18 minuten durende TED-talk bekijken over dit thema.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *