Rake vragen brengen beweging in situaties die vastzitten I Boekbespreking

Leer hoe je je vragen zó kunt stellen dat ze raak zijn.

Rake vragen brengen beweging in situaties die vastzitten, stelt auteur, uitgever, systemisch ondernemer en organisatie adviseur Siets Bakker (1975). Het is tevens de titel van haar net verschenen en prachtig vormgegeven boek. Het boek is een aanwinst voor iedere professional die op persoonlijk, organisatorisch en systemisch niveau veranderingsprocessen begeleidt en die zich verder wil bekwamen in vragen die raken en raak zijn! Kortom: voor onderzoekende Liefdevolle Leiders die op kleine én grote schaal zaken in beweging willen brengen en zich verder willen verdiepen in hun transformatiekunde en Sprekend Leiderschap.

door Petra Hiemstra, 6 februari 2018

Rake Vragen – wat zijn dat?

Siets Bakker: “Een Rake Vraag richt zich direct op wat niet zichtbaar is én een Rake Vraag voegt iets toe.  Met een rake vraag transformeer je het onzichtbare in het zichtbare, geslotenheid in openheid en het onbewuste in het bewuste. En dat kan voor zowel de vragen steller als de ontvanger van de vragen net zo goed bevrijdend als pijnlijk zijn. Het vergt moed om Rake Vragen te stellen. Immers: je gesprekspartner kan er ongemakkelijk door worden en dat ongemak op jou projecteren. Je kunt snel het verwijt krijgen ‘niet aardig te zijn’. Anderzijds nodigen Rake Vragen uit om je gezichtspunt en perspectieven te verbreden, potentie te laten ontvouwen en processen weer vlot en positief te laten stromen.”

Het boek leert je hoe je zelf Rake Vragen kunt ontwerpen. Daarnaast biedt Bakker een groot aantal ‘kant-en-klare’ en Universele Rake Vragen aan die je in transformatieprocessen en bij coaching of intervisie kunt gebruiken. Deze vragen richten zich bij voorbeeld op:

  •  de relatie;
  •  het proces
  •  de inhoud;
  •  de gewenste actie;
  • momenten van onveiligheid, het uitblijven van resultaten, onzekerheid, conflicten en stagnatie.

Het aardige aan dit boek is dat Bakker aandacht besteedt aan de innerlijke en uiterlijke ‘werking’ van Rake Vragen. Ze legt uit waar Rake Vragen ‘in jou’ vandaan komen en hoe Rake Vragen jouw eigen en andermans fysieke, mentale, energetische en collectieve lichamen en systemen kunnen transformeren. Zo train je je eigen sensitiviteit en je antennes. Je wordt je bewust van de vragen die je stelt en de effecten daarvan op jezelf, op anderen en op de wereld om je heen. Je leert welke overeenkomsten jouw veel gestelde vragen hebben en op welke frequenties jij als gevolg daarvan wel of geen antwoorden kunt ontvangen. Met dit boek kun je je repertoire aan Rake Vragen fors uitbreiden en daardoor ‘zachter’ in plaats van ‘harder’ werken.

Siets Bakker stelt twee exemplaren van Rake Vragen beschikbaar voor onze lezers!

Is dit boek echt iets voor jou? Mail dan naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl , zet ‘Rake Vragen’ in de titel en vermeld in de mail je adresgegevens. De boeken worden verloot onder de eerste 10 reacties. De namen van de winnaars worden gepubliceerd op onze website.

Je kunt dit boek voor 21,50 Euro uiteraard ook direct bestellen. Tot 9 februari kan dat exclusief bij ManagementBoek en daarna bij de website: www.RakeVragen.com. Je kunt er ook een handige Rake Vragen kaartenset bestellen voor 18,95 Euro

 

 

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *