Sfumato – De kunst van het leven is te leven met onzekerheden

Sfumato – De kunst van het leven is te leven met onzekerheden – Leonardo Da Vinci’s vermogen om de spanning van tegengestelden vast te houden en onzekerheid en paradoxen te omhelzen was een wezenlijk kenmerk van zijn genie. Het woord ‘sfumato’ valt te vertalen als ‘verneveld’ of ‘in rook opgaan’ of gewoon ‘gerookt’.

door Petra Hiemstra, 14 april 2016

Sfumato – De kunst van het leven is te leven met onzekerheden

Nu veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen, merken we dat de onzekerheid drastisch toeneemt en dat de illusie van zekerheid moeilijker te handhaven is. Het vermogen om met onzekerheid te leven moet een plaats krijgen in ons dagelijks leven. Een houding vinden tegenover een paradox is een sleutel, niet alleen tot effectiviteit maar ook tot geestelijke gezondheid in een snel veranderende wereld. Scoor je eigen verwarringstolerantie hieronder:

Hoe scoor jij als het gaat om verwarringstolerantie?

⎕ Ik heb geen moeite met onzekerheid.

⎕ Ik ben afgestemd op de ritmen van mijn intuïtie.

⎕ Ik houd van verandering.

⎕ Ik zie elke dag de humor in het leven.

⎕ Ik ben geneigd snel conclusies te trekken.

⎕ Ik houd van raadsels, puzzels en woordspelingen.

⎕ Ik weet meestal wanneer ik me angstig voel.

⎕ Ik breng genoeg tijd in mijn eentje door.

⎕ Ik vertrouw op mijn intuïtie.

⎕ Ik vind het geen probleem om tegenstrijdigheden in mijn hoofd te hebben.

⎕ Ik ben dol op paradoxen en heb gevoel voor ironie.

⎕ Ik besef dat het conflict van belang is voor creativiteit.

Bouw verwarringstolerantie op

Gelb: “Het Sfumato-principe raakt de kern van het bestaan. Zoals de dag volgt op de nacht, wordt ons vermogen tot het voelen van vreugde geboren in verdriet. Ieder van ons is het middelpunt van een uniek en bijzonder universum en tegelijkertijd een volstrekt onbeduidend spikkeltje kosmische stof. Van alle polariteiten is er geen zo onontkoombaar als leven en dood. De schaduw van de dood geeft het leven betekenis. Je kunt je DaVinciaanse vermogens ontwikkelen door ‘verwarringstolerantie’ op te bouwen: je zintuigen te scherpen tegen paradoxen in en creatieve spanning te omarmen.”

Sfumato – Drie contemplatieve oefeningen

  1. Vreugde en verdriet – denk aan de treurigste ogenblikken in je leven. Welke ogenblikken waren het meest vreugdevol? Wat is de relatie tussen deze gevoelstoestanden? Heb je ooit gelijktijdig vreugde en verdriet gevoeld? Leonardo schreef eens; ‘het grootste geluk wordt de oorzaak van ongeluk… ‘ Vind jij dat ook? Is het tegenovergestelde waar?
  2. Intimiteit en afhankelijkheid – Wat is in je relaties met je naasten het verband tussen intimiteit en onafhankelijkheid? Kun je het een hebben zonder het ander? Leidt deze connectie weleens tot angst?
  3. Kracht en zwakheid – Noem tenminste drie sterke punten op van jou als mens. Noem ook drie of meer van je zwakheden. Hoe is het verband tussen de eigenschappen op de lijst?

Het je op een goede manier verhouden tot persoonlijke, organisatorische of maatschappelijke transformatie – perioden en de soms paradoxale perioden van ‘niet weten’ daarin is een kunst en een kunde. En hoe begeleid je als HR adviseur, leidinggevenden en projectleiders mensen in dit proces? Onze luistertrainingen en coachgesprekken reiken we daarin het Japanse begrip ‘Ma’ aan.

Ook last van sfumato, onzekerheid of het ‘door de mand val’ gevoel? Behoefte aan een (kort0 coachtraject? Wat je vraga ook is, je bent van harte welkom. We kijken uit naar je komst.

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]