Shared Leadership – Het acroniem van TEAM zul je kennen: Together Everyone Achieves More. Visionair Ingrid van Rossum deed samen met Dieuwke Begemann onderzoek naar gedeeld leiderschap m/v. Het resultaat daarvan publiceerde ze deze maand in het bijzonder mooi vormgegeven en daardoor prettig leesbare magazine Shared Leadership. Aanrader voor diegenen die waardevolle managementliteratuur het liefst lekker leesbaar in tijdschrijfvorm aangereikt krijgen. We mogen twee exemplaren van dit management – magazine verloten, t.w.v. 29,95 Euro! Hieronder lees je wat je van dit management-boek-nieuwe-stijl kunt verwachten.
door Petra Hiemstra, 30 oktober 2018
The more we connect
the more interconnected we become
the more interdependent we become.
uit: de Rudi & Fred Show, The Correspondent
Ingrid van Rossum: “Je zou kunnen zeggen dat ouderschap de meest basale vorm van Shared Leadership m/v is. Het effect van gedeeld leiderschap is goed merkbaar binnen een gezin. In andere culturen wordt ouderschap overigens vaak gedeeld met anderen. Daar zijn vaak meerdere familieleden en soms zelfs een heel dorp betrokken bij de opvoeding van kinderen. De kinderen krijgen daardoor verschillende perspectieven mee. Ouderschap wordt lichter als je het samen doet. Gedeeld leiderschap betekent tenslotte ook gedeelde verantwoordelijkheid en maakt het speelser. Zowel ouderschap als leiderschap moet je leren. Het gaat om experimenteren en blijven ontwikkelen”.
Andere voorbeelden van gedeeld leiderschap die Ingrid aanhaalt zijn in haar magazine zijn de invulling van presidentschappen, zoals de Obama’s, koningschappen zoals bij onze eigen Willem Alexander en Maxima, ‘hogere doel foundations ‘ als de Bill & Melinda Gates Foundation of de organisatie milieuactivisten Yvon & Malinda Chouinard Patagonia Inc., circusgroepen zoals Cirque du Soleil en succesvolle familiebedrijven zoals de Brenninkmeijers, de Van der Valk familie, Marqt en Studio Drift waar zeker bij de jongere generaties de rollen en taken op een natuurlijke en geëmancipeerde wijze verdeeld zijn.
Gedeeld leiderschap biedt volgens Van Rossum een oplossing voor de zware, dynamische en complexe vraagstukken waar hedendaagse leiders voor staan in de transitie van ‘ego’ naar ‘eco’. Waar vroeger rollen helder waren en veelal gebaseerd op een piramidestructuur, dienen zich binnen organisaties nu nieuwe ordeningen aan, die veel meer gebaseerd zijn op vrijheid en verantwoordelijkheid nemen. “Dat betekent nog steeds kaders, maar meer speelruimte, meer creativiteit en nieuwe soorten besluitvorming”. Door beter energie management, juist door de mannelijke én vrouwelijke energieën in jezelf te integreren en te ontwikkelen, zowel lichamelijk als kosmisch, biedt gedeeld leiderschap ook een vorm van ‘regenerative design’. Nieuw leiderschap zou je ook ‘androgyn leiderschap’ kunnen noemen, verenigd in personen zelf of in duo’s, trio’s of goed gebalanceerd in MT’s.
Juist de nieuwe tijd vraagt om het combineren van traditionele mannelijke en vrouwelijke vaardigheden en kwaliteiten, stelt Van Rossum. “Nieuwe leiders moeten kunnen handelen op basis van intuïtie, het vermogen om je te verplaatsten in denkwerelden die heel anders zijn. Je moet kunnen sturen op nieuwe waarden voor een nieuwe tijd die het gemeenschappelijke belang als leidraad heeft. “Chaorde” durven aanbrengen en gaandeweg je koers blijven uitzetten.” Om dat te kunnen zijn complementaire vaardigheden nodig, veiligheid én ook een diep vertrouwen in jezelf én in de ander. Een mooie zelfreflectieve vraag die Ingrid ergens in het boek stelt is: “wie vertrouw je blind?”
De individuele voorwaarden van gedeeld leiderschap worden in het magazine goed uitgewerkt. Van Rossum benoemt in haar magazine ook – heel eerlijk – 7 aandachtspunten die haaks lijken te staan op de beweging richting gedeeld leiderschap. Ik noem er hier vier:
Uit de interviews met ondernemers en leiders die gedeeld leiderschap in de praktijk brengen, en die allen intrinsiek een bijdrage willen leveren aan een mooiere, duurzame wereld, blijkt dat juist het complementair zijn en het samen ontwikkelen en realiseren van doelen, ervoor zorgt dat partners elkaar regelmatig even uit de wind houden. Daardoor is er steeds voldoende ruimte en brandstof om het volledig wakker en alert het potentieel van beide partners zich te laten ontvouwen. Trendstrateeg Richard Lamb die samenwerkt met Lieke Lamb: “We pronken ook zeker met elkaars veren, zijn trots op elkaar en ons werk. Het is ‘ik, hij, zij, wij’; alles tegelijk eigenlijk.”
Dit magazine Shared Leaderschip wordt uitgegeven door Shapeshifters. Deze uitgeverij is opgericht door Miriam Burger, Ingrid van Rossum en Esmee Keuren en heeft als missie om toekomstdenkers te ondersteunen in het goed over de bühne te brengen van hun visie en verhaal op een verrassende en speelse manier. Zij stellen: “Vele managementboeken en zakelijke tijdschriften verdwijnen zonder gelezen te zijn in kast of grijs archief. Als we het nu eens, behalve leerzaam, ook echt leuk en mooi maken? Zodat het de zintuigen prikkelt en mensen daadwerkelijk anders laat kijken, denken en doen? Per expertmagazine gaat één toekomstdenker in op één thema. Maar liefst 150 pagina’s boeiende zakelijke verhalen en concepten voor een nieuwe wereld, gecombineerd met zachtere waarden en een snufje kunst & creatie! De expertmagazines verschijnen vier keer per jaar”.
Zelf een toekomstdenker?
En lijkt het je leuk een eigen magazine zoals dit uit te brengen? De dames vertellen je er hier meer over!
Is dit écht een magazine – management boek voor jou? Stuur dan een mail met in de titel ‘Shared Leadership’ naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. We verloten de magazines onder de eerste 10 reacties. Uiteraard gaan we zeer zorgvuldig om met je gegevens en publiceren we in het kader van transparantie enkel de namen van de winnaars op onze website.
Uiteraard kun je het magazine ook direct bij Shapeshifters bestellen.