Sommige mensen denken dat onvolwassen gedrag genoeg is om jong te blijven

Je bent 15 en je wilt commissaris worden? Dat kan. Ook als je 25 of 35 bent. In 1996 benoemden Ben en Jerry een 17 jarige Jeugdcommissaris. Op de coachingskalender van gisteren verscheen dit artikel over waarom het aanstellen van (zeer) jong talent in je RvT of RvC waardevol kan zijn voor je bedrijf, product of dienst.

Jong gedaan, oud geleerd

Al gehoord van het nieuwe Nederlandse telecombedrijf *bliep? Waarschijnlijk niet. Tenminste niet als je boven de dertig bent, want het bedrijf richt zich helemaal op jongeren.

Het bijzondere aan *bliep is dat het ook wordt gerund door jongeren, die er voor, na en soms tijdens school of studie aan werken. Het concept, de naam en het logo zijn bedacht door Jeroen (16), Evy (12), Quinten (14), Pam (16), Volkert (16) en Femke (17). Die kwamen vervolgens in contact met jonge telecomondernemers (oorspronkelijk opererend vanuit de Telegraaf Media Groep). Samen waren ze het erover eens: bij de bestaande telecombedrijven zijn de contracten niet eerlijk; die zitten vol met kleine lettertjes en kosten altijd meer dan gepland. De basis van *bliep werd dus eenvoud: gewoon goedkoop de hele dag gebruik kunnen maken van je smartphone. Nadenken over de toekomst van *bliep gebeurt via een netwerk van Facebook-groepen.

Eigenlijk is het heel logisch om jongeren te laten beslissen over een product dat vooral zij belangrijk vinden. Maar ook organisaties die zich niet specifiek op jongeren richten, zoeken naar manieren om hen bij de onderneming te betrekken. Dat is verstandig, want de wereld verandert zo snel dat je die bijna niet meer kunt begrijpen zonder geregeld met jongeren te praten.

Dus volg het idee van de ijsmakers van Ben & Jerry’s, die ooit een kind van 15 in hun raad van commissarissen benoemden. Zet structureel jongeren in als adviseur of vraag eens een groep tieners om te klankborden over de strategie of een nieuw product. Alleen al de perspectiefwisseling geeft nieuwe inzichten.

Lees hier het hele artikel ‘Ben en Jerry zoeken een fris topmannetje voor hun bedrijf‘ – Volkskrant – 10 juli 1996

Ook commissaris worden op je 15e, 25ste, 35ste of 45ste? Leer er op 19 november alles over. Je vindt de training onder activiteiten. Van harte welkom. We kijken uit naar je vragen, verfrissende ideeen en originele inbreng!

Bron: Coachingskalender – woensdag 23 SEPTEMBER 2015
Met dank aan: Jeroen van Dijk voor het attenderen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *