Stevig staan in intense situaties I Winnaars

Stevig staan in intense situaties boek Paula Kolthoff

Stevig staan in intense situaties – De winnaars van dit prachtige boek van Paula Kolthoff zijn Nicole Broekema en Lianne Knoben. Van harte gefeliciteerd! Het boek is naar jullie onderweg. Veel leesplezier gewenst. Niet gewonnen? Niet getreurd. Ook de komende maanden verloten we veel voor HB’ers interessante literatuur. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief op onze site. Hieronder vind je een korte samenvatting en informatie waar het boek te bestellen.

door Petra Hiemstra, 8 september 2021

Stevig staan in intense situaties – waarom nu dit boek?

Paula: “We leven in intense tijden. Zowel wereldwijd als in ons eigen bestaan vinden grotere en kleinere gebeurtenissen plaats waar je niet op had gerekend en waar je geen controle over hebt. Dit soort gebeurtenissen geven stress. Van oorsprong waren onze stressreacties bedoeld voor levensbedreigende situaties. Maar in onze huidige tijd worden we voortdurend geprikkeld, denk aan onze mobiele telefoon, gevoelens van onzekerheid, angst om een trein of boot te missen. We kunnen niet vechten of vluchten voor de stressoren die we tegenwoordig tegenkomen. Ons zenuwstelsel moet zich continu aanpassen aan deze prikkels. Langdurige disbalans kan leiden tot burn-out, een situatie waarin de balans tussen gas- en rempedaal lange tijd nodig heeft om te herstellen. Hoogendijk & De Rek stelden in 2017 in hun boek ‘Van Big Bang tot Burn-out‘ zelfs dat ons stress systeem evolutionair verouderd is!”

Intense situaties rekken je grenzen op

Paula: “In intense situaties reageren mensen op verschillende manieren. Iedereen heeft zijn voorkeursreactie, die ontstaan is uit gewoontepatronen die we opbouwen tijdens ons leven. Het woord ‘intens’ is ontleend aan het Franse woord ‘intense’, wat ‘heftig’ betekent. ‘Intense’ heeft zijn wortels in het Latijnse werkwoord ‘intendere’: spannen, strekken, richten. Intense situaties rekken je grenzen op. Ze nodigen je uit om buiten je gewoontepatronen te bewegen en nieuwe bronnen van balans in jezelf aan te boren. Ze bieden je de mogelijkheid om te verzachten, te verruimen en je veerkracht te vergroten, ik noem het ook wel een uitnodiging tot radicale zachtmoedigheid.

In mijn boek nodig ik leiders en professionals uit om na te gaan: hoe veilig voel ik me? Dit beïnvloedt immers je waarneming van de wereld.”

4 – Poorten – check

Paula: “Als ik een team begeleid, zorg ik dat ik op tijd aanwezig ben. Zodra de zaal in orde is, ga ik een paar minuten zitten. Ik check de vier poorten: 1. is er overbodige spanning in mijn lichaam? 2. Kan mijn adem vrij stromen? 3. Staan mijn zintuigen aan? 4. Ben ik me bewust van de ruimte om me heen? Zo ga ik wakker en open de sessie in.

Graag zet ik in mijn werk met leiders die te maken hebben met intense situaties, de drie leiderschapsassen in, die ik in mijn boek uitwerk:
1. De kracht van eigenwaarde
2. De kracht van verbinding
3. De kracht van inspiratie

Ik laat leiders checken: in hoeverre luister ik met mijn hele lichaam? Luister ik vernieuwend? Luister ik naar de potentie in een situatie? Durf ik te vertragen? En waarachtig spreken?”

Het ontwikkelen van een lichaamsgerichte luistercultuur

Paula: “In organisaties ervaar ik vaak dat de top losstaat van de realiteit op de werkvloer. Er wordt niet of slecht geluisterd. Soms is het topmanagement bezig met het maken van plannen die niet verbonden zijn met de werkelijkheid van diegenen die het werk doen, waardoor een bijna onoverbrugbare kloof ontstaat. Omgekeerd maakt de werkvloer ook lang niet altijd verbinding met de leiding. Een manier om dat te doorbreken is door beter lichaamsgericht te leren luisteren en bewust wederzijdse luistermomenten te creëren. Het ontwikkelen van een luistercultuur is essentieel voor organisaties op zoek naar vernieuwing. Wezenlijke vernieuwing ontstaat vanuit verbinding en een focus op datgene wat versterkt. Luisteren schept een situatie waarin je elkaar kunt ontmoeten en van elkaar kunt leren, waarin je minder hardt hoeft te werken, conflicten worden voorkomen en oplossingen vanzelf ontstaan.”

Het boek in het kort

Het boek Stevig staan in intense situaties biedt een unieke, lichaamsgerichte benadering om stevig te staan. Het reikt nieuwe manieren aan om je balans te versterken, dieper te luisteren en waarachtig te spreken. Inzichten uit onder andere de neurowetenschappen, Social Presencing Theater, Theory U, Systemisch Werk, NLP en Focussing zijn gecombineerd tot een aanpak met veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Naast theorie en inspirerende voorbeelden biedt dit boek oefeningen en praktische tools om in elke situatie volledig aanwezig te zijn, ook als je ze spannend vindt. Hier kun je een filmpje van Paula over het boek bekijken.

Stevig staan in intense situaties ook iets voor jou?

Je kunt het boek voor 23,50 Euro direct aanschaffen bij uitgeverij Boom, je lokale boekhandel, bij bol.com of bij managementboek.nl

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière Coaching  – Mogelijk wil je een volgende stap zetten in je carrière of sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af …  wat nu? Wellicht heb je behoefte aan meer focus? Of een heldere, energie gevende visie voor de komende tijd? Of kriebelt er iets …, maar: wat? Veel […]