Stevig staan in intense situaties – door Paula Kolthoff I Boekbespreking en verloting

Stevig staan in intense situaties boek Paula Kolthoff

Stevig staan in intense situaties – Kun je wat meer balans in je leiderschap gebruiken? Dan is dit recent verschenen boek over aandachtige aanwezigheid, belichaamd leiderschap en het ontwikkelen van een luistercultuur van Paula Kolthoff echt iets voor jou. We verloten twee exemplaren!

boekbespreking & verloting door Petra Hiemstra, 31 augustus 2021

Stevig staan in intense situaties – waarom nu dit boek?

Paula: “We leven in intense tijden. Zowel wereldwijd als in ons eigen bestaan vinden grotere en kleinere gebeurtenissen plaats waar je niet op had gerekend en waar je geen controle over hebt. Dit soort gebeurtenissen geven stress. Van oorsprong waren onze stressreacties bedoeld voor levensbedreigende situaties. Maar in onze huidige tijd worden we voortdurend geprikkeld, denk aan onze mobiele telefoon, gevoelens van onzekerheid, angst om een trein of boot te missen. We kunnen niet vechten of vluchten voor de stressoren die we tegenwoordig tegenkomen. Ons zenuwstelsel moet zich continu aanpassen aan deze prikkels. Langdurige disbalans kan leiden tot burn-out, een situatie waarin de balans tussen gas- en rempedaal lange tijd nodig heeft om te herstellen. Hoogendijk & De Rek stelden in 2017 in hun boek ‘Van Big Bang tot Burn-out‘ zelfs dat ons stress systeem evolutionair verouderd is!”

Intense situaties rekken je grenzen op

Paula: “In intense situaties reageren mensen op verschillende manieren. Iedereen heeft zijn voorkeursreactie, die ontstaan is uit gewoontepatronen die we opbouwen tijdens ons leven. Het woord ‘intens’ is ontleend aan het Franse woord ‘intense’, wat ‘heftig’ betekent. ‘Intense’ heeft zijn wortels in het Latijnse werkwoord ‘intendere’: spannen, strekken, richten. Intense situaties rekken je grenzen op. Ze nodigen je uit om buiten je gewoontepatronen te bewegen en nieuwe bronnen van balans in jezelf aan te boren. Ze bieden je de mogelijkheid om te verzachten, te verruimen en je veerkracht te vergroten, ik noem het ook wel een uitnodiging tot radicale zachtmoedigheid.

In mijn boek nodig ik leiders en professionals uit om na te gaan: hoe veilig voel ik me? Dit beïnvloedt immers je waarneming van de wereld.”

4 – Poorten – check

Paula: “Als ik een team begeleid, zorg ik dat ik op tijd aanwezig ben. Zodra de zaal in orde is, ga ik een paar minuten zitten. Ik check de vier poorten: 1. is er overbodige spanning in mijn lichaam? 2. Kan mijn adem vrij stromen? 3. Staan mijn zintuigen aan? 4. Ben ik me bewust van de ruimte om me heen? Zo ga ik wakker en open de sessie in.

Graag zet ik in mijn werk met leiders die te maken hebben met intense situaties, de drie leiderschapsassen in, die ik in mijn boek uitwerk:
1. De kracht van eigenwaarde
2. De kracht van verbinding
3. De kracht van inspiratie

Ik laat leiders checken: in hoeverre luister ik met mijn hele lichaam? Luister ik vernieuwend? Luister ik naar de potentie in een situatie? Durf ik te vertragen? En waarachtig spreken?”

Het ontwikkelen van een lichaamsgerichte luistercultuur

Paula: “In organisaties ervaar ik vaak dat de top losstaat van de realiteit op de werkvloer. Er wordt niet of slecht geluisterd. Soms is het topmanagement bezig met het maken van plannen die niet verbonden zijn met de werkelijkheid van diegenen die het werk doen, waardoor een bijna onoverbrugbare kloof ontstaat. Omgekeerd maakt de werkvloer ook lang niet altijd verbinding met de leiding. Een manier om dat te doorbreken is door beter lichaamsgericht te leren luisteren en bewust wederzijdse luistermomenten te creëren. Het ontwikkelen van een luistercultuur is essentieel voor organisaties op zoek naar vernieuwing. Wezenlijke vernieuwing ontstaat vanuit verbinding en een focus op datgene wat versterkt. Luisteren schept een situatie waarin je elkaar kunt ontmoeten en van elkaar kunt leren, waarin je minder hardt hoeft te werken, conflicten worden voorkomen en oplossingen vanzelf ontstaan.”

Het boek in het kort

Het boek Stevig staan in intense situaties biedt een unieke, lichaamsgerichte benadering om stevig te staan. Het reikt nieuwe manieren aan om je balans te versterken, dieper te luisteren en waarachtig te spreken. Inzichten uit onder andere de neurowetenschappen, Social Presencing Theater, Theory U, Systemisch Werk, NLP en Focussing zijn gecombineerd tot een aanpak met veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Naast theorie en inspirerende voorbeelden biedt dit boek oefeningen en praktische tools om in elke situatie volledig aanwezig te zijn, ook als je ze spannend vindt. Hier kun je een filmpje van Paula over het boek bekijken.

We verloten twee exemplaren!

Is dit boek echt iets voor jou of voor iemand die je lief is? Stuur dan een mail met in de titel: Stevig staan in intense situaties, naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. De exemplaren worden verloot na publicatie van dit artikel in onze nieuwsbrief in september 2021 en worden verloot onder de eerste 10 respondenten. De namen van de winnaars maken we op onze website bekend.

Uiteraard kun je het boek voor 23,50 Euro ook direct aanschaffen bij uitgeverij Boom, je lokale boekhandel, bij bol.com of bij managementboek.nl

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]