Leer excellent jureren op het 9e Giving Back Debat Toernooi in Den Haag (gratis!)

Debat Toernooi – Op 9 februari 2019 organiseert Haagse Hoogvliegers samen met de Debat Academie voor de 9e keer het jaarlijkse Debat Toernooi voor Giving Back scholieren in Den Haag. Samen met zo’n 70 vrijwilligers zetten ook wij ons deze dag vrijwillig in om zo’n 90 talentvolle scholieren de edele kunst van het hoffelijk debatteren bij te brengen. Zo vergroten we hun meesterschap in Sprekend Leiderschap.

Deze 90 scholieren nemen deel aan het Jaarprogramma van Stichting Giving Back. Zij komen uit Den Haag, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en ditmaal voor het eerst ook uit Eindhoven. Zij zijn gemiddeld 16/17 jaar en zitten in 4 HAVO of 5 VWO. Een jaar lang krijgen zij een zeer interessant en hoogwaardig workshopprogramma aangeboden én een mentor om hun carrière in een vroeg stadium vleugels te geven.

Ons Debat Toernooi is één van de grootste debattoernooien voor scholieren in Nederland en zéker het meest hoffelijke!

Ieder jaar nodigen we de leukste hoogvliegers uit onze netwerken uit om die dag te komen jureren. Alle juryleden ontvangen ’s ochtends een  gratis training Excellent Jureren! Net als leren Debatteren is ook excellent Jureren een vak apart.

Voor ons is deze dag ieder jaar weer een van de allerleukste evenementen in het jaar. En dat geldt ook voor de juryleden die de dag vaak al een jaar vooruit in hun agenda inplannen om erbij te kunnen zijn. Ook iets voor jou? Hieronder lees je alles over het evenement:

Op dit debat toernooi kun je excellent leren jureren

Alle juryleden krijgen ’s ochtends een training Excellent Jureren aangeboden door Petra Hiemstra, Directeur Haagse Hoogvliegers. In deze training leer je hoe je de scholieren ‘groot kunt luisteren’, zodat zij gaan stralen en excelleren. Voorafgaand aan het toernooi ontvang je alle informatie, zodat je precies weet hoe het debatspel in zijn werk gaat. We doen een aantal oefeningen waardoor je tevens veel leuke collega hoogvliegers leert kennen.

Samen leiden we deze jonge talenten in één dag op in Sprekend Leiderschap.
We doen dat door expliciet te benoemen en voort te borduren op wat er GOED gaat (‘building on positives’). Onze grondregel is dan ook: je mag alles zeggen, zolang het maar positief is! Zo creëren en bieden we samen een veilig leer- en ontwikkelklimaat, waarin de scholieren zich vrij voelen om vrolijk met nieuw gedrag te oefenen. Opnames maken, fotograferen of filmen is de hele dag dan ook niet toegestaan.

De juryteams kennen 3 posities. Kies zelf welke positie het beste bij je past. Daarvoor kun je je hieronder aanmelden:

De voorzitter is een ervaren debater. Hij/zij kent de regels van het spel, zit het juryteam voor en geeft feedforward (geen feedback!) op de inhoudelijke kant van het debatteren, op het ‘wat en waarom’.
Spreken de scholieren volgens de ‘standaard geschilpunten’ die zij hebben geleerd?
Spreken zij in wij-vorm?
Gebruiken ze retorische stijlmiddelen?
Gaan ze goed in op elkaars argumenten?
Onderbouwen ze hun eigen argumenten met goede bronnen?
etc.

De Specialist Persoonlijke Presentatie gaat in op het ‘hoe’
Hoe heeft de debater zijn/haar verhaal over het voetlicht gebracht?
Hebben de deelnemers elkaar GROOTgeluisterd?
Hebben de deelnemer goed gebruik gemaakt van de tips over Magnetisch Charisma?

Wat ging er GOED (de tops) in deze presentatie? Waarin excelleert deze spreker? Kun jij als jurylid deze kwaliteiten ook expliciet en goed onderbouwd benoemen, zodat de debater zich door jou ook écht helemaal gezien, gehoord en erkend voelt?
Welke kwaliteiten brengt de spreker mee door wie hij/zij is? Het is fijn om te weten waar je als spreker altijd op kunt vertrouwen.
Welke TIP heb je voor deze spreker om zijn/haar verhaal nóg beter te doen in de volgende ronde?
etc.

De tijdwaarnemer let op een goed gestructureerd verloop
De tijdwaarnemer heeft de meest vrije rol. Hij/zij is verantwoordelijk voor het helder aangeven van de spreektijd aan de sprekers.
Tevens vragen we de tijdwaarnemer om ook een rol te spelen bij het evalueren van de juryreflectie na iedere ronde. Dit toernooi is immers ook voor de juryleden een excellente kans om zich verder te bekwamen in het geven van excellente feedforward (ipv feedback).
Wat ging er GOED?
Zijn de juryleden in staat om hun feedforward kort, bondig en persoonsspecifiek te geven? Of horen ze vooral zichzelf graag praten? 
Gunnen de juryleden elkaar de ruimte, respecteren ze elkaars positie en laten ze ook elkaar stralen en excelleren?
Of maaien ze elkaar de gras voor de voeten weg?
Zijn de juryleden instaat om hun feedforward POSITIEF en opbouwend te formuleren?
Geven de juryleden enkel tips waarmee de spreker in de volgende ronde direct zijn/haar voordeel mee kan doen?
Wat kan er eventueel een volgende ronde beter?

We hebben ongeveer 16 voorzitters, 16 specialisten persoonlijke presentatie en 16 tijdwaarnemers nodig plus een aantal mensen voor de organisatie en het verwerken van alle gegevens in Excel.

EEN DEBAT TOERNOOI – WAAROM?

Debatteren is in onze ervaring de SPELvorm waarin je de meeste vaardigheden op het gebied van Sprekend Leiderschap in één dag kunt leren!

Scholieren leren:
– analytisch luisteren;
– analyseren van argumenten;
– onderbouwen van argumenten (feiten van meningen onderscheiden);
– debatteren:
– hoffelijk en stevig omgaan met interrupties;
– helder, gestructureerd en overtuigend formuleren, én;
– feedforward waardig incasseren (ze mogen niet met de jury in debat over de reflectie of de uitslag)
– een stevige hand geven en juryleden aankijken;
– zichzelf met presentie presenteren;
– samenwerken;
– hun publiek met PLEZIER raken, schaken en vermaken met hun eloquente betoog;
– zich hoffelijk en sportief gedragen. Dit is een oefentoernooi. Hoe meer er geleerd wordt, hoe beter het is.

Een debat helpt om alle voors- en tegens rond een bepaalde stelling of een beleidsvoorstel helder in kaart te brengen, opdat de jury het beste besluit kan nemen. In het échte leven is zo’n ‘jury’ vaak een schoolraad, directieraad, leidinggevende of Management Team.

Bij Haagse Hoogvliegers leren wij de leiders van de toekomst dat het Debat uitdrukkelijk naast andere vaardigheden staat, zoals samen kunnen Dromen, een Dialoog begeleiden, Discussiëren, goed omgaan met Dilemma’s, stille stemmen te laten klinken door Deep Democracy toe te passen en te leren Delegeren.

TWEE LEUKE FILMPJES TER VOORBEREIDING

Alle leerlingen krijgen na een showdebat door de trainers van de DebatAcademie 1,5 uur les in de edele kunst van het debatteren. Zij leren alles over ‘logos, ethos, pathos, voluntas en telos. Bekijk hier het  filmpje dat Yuen Yen Tsai voor onze scholieren maakte ter voorbereiding op de dag. Voor het eerst krijgen de scholieren dit jaar een tweede filmpje met daarin 5 eenvoudige tips waarmee ze Magnetisch Charisma naar een hoger niveau kunnen brengen. Daarna mogen zij de opgedane kennis in vier rondes in de praktijk brengen. We hebben vele leerlingen voor onze ogen mogen zien groeien de afgelopen jaren. En we zagen zelfs recentelijk een Giving Backster op televisie haar kunsten vertonen. Wij verheugen ons dan ook op volgend jaar!

DATUM – Zaterdag 9 februari 2019

LOCATIE
Het Edith Stein College
Louis Couperusplein 33
2514 HP Den Haag

De school is uitstekend te bereiken, want maar 20 minuten lopen (eenvoudige route) vanaf Den Haag Centraal. Ook is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid op het terrein van de school

PROGRAMMA 9e DEBAT TOERNOOI GIVING BACK

09.00 uur – Ontvangst met koffie, thee en lekkers
09.30 uur – Opening door Petra Hiemstra, Directeur Haagse Hoogvliegers
09.35 – 09.55 uur – Showdebat door de trainers van de DebatAcademie onder leiding van Patricia Wouda
10.00 – 11.45 uur – Debat training voor scholieren in 4 zalen – door trainers van de DebatAcademie
10.00 – 11.45 uur – Training Excellent Jureren voor juryleden door Petra Hiemstra, met persoonlijk welkom door de directeur van Giving Back

11.45 – 12.15 uur – LUNCH

12.30 – 13.00 uur – Debatronde 1
13.15 – 13.45 uur – Debatronde 2
14.00 – 14.30 uur – Debatronde 3
14.45 – 15.15 uur – Debatronde 4

15.15 – 15.45 uur – PAUZE

16.00 uur – Bekendmaking finalisten door Patricia Wouda
16.15 – 16.30 uur – Finale
16.30 – 17.00 uur – Prijsuitreikingen door voorzitter stadscommissie Den Haag

17 uur Einde

Voor alle juryleden en organisatoren ligt er een leuke attentie klaar!
Moet je als jurylid onverhoopt eerder weg, trek dan één van ons aan de mouw.

JE INVESTERING

Dit is één van onze MVO-activiteiten die we samen organiseren. Als zo’n dag ook bij jou past, nodigen we je van harte uit om een dag lang het beste van jezelf aan onze scholieren te geven. Kom met een open geest, open hart en open wil en met de intentie om tenminste 5 leuke collega hoogvliegers en hun dromen te leren kennen. Wie weet kun je ze een concrete stap voorwaarts brengen. We zijn die dag met ongeveer 180 mensen, die zich allemaal vrijwillig inzetten. De ervaring leert dat er altijd wel anders loopt dan gepland of bedoeld EN (nog veel belangrijker) dat deze zaken met evenveel liefde ter plekke worden opgelost. We waarderen ieders flexibiliteit als zich iets onverwachts voordoet. En we vinden het fijn als je ons helpt deze dag optimaal te laten verlopen door je handen uit de mouwen te steken waar nodig en inclusief en uitnodigend te netwerken. Zo voelt iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd én geven we onze scholieren het goede voorbeeld.

Wij zorgen voor uitstekende catering en je kunt na afloop je reiskosten declareren bij Stichting Giving Back als je wilt.

LIJKT HET JE LEUK OM TE JUREREN? VAN HARTE WELKOM

Dan kun je je aanmelden bij: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl. Geef graag je naam door, de positie van je voorkeur, je email adres en telefoonnummer.
We kunnen ook altijd hartelijke gastheren/vrouwen gebruiken die het leuk vinden om de dag goed te laten verlopen. Begin januari vragen we je of we definitief op je komst mogen rekenen.

 

Inschrijven

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 09/02/2019
09:00 - 17:00

Locatie
Edith Stein College

Categorieën

Beschikbare plaatsen:
44

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

Doneer een CoachKwartiertje – Heel regelmatig melden zich veelal zeer talentvolle jonge hoogvliegers bij ons, die graag gecoacht willen worden omdat ze ergens in hun studie of vroege loopbaan vastlopen. Zij hebben behoefte aan gerichte aandacht, iemand die hen helemaal kan zien en accepteren voor wie ze helemaal zijn en een stukje begeleiding in het […]

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici – Een aantal jaren geleden heb je bewust de keuze gemaakt voor de politiek. Veelal vanuit diepe waarden en overtuigingen heb je je samen met anderen ingezet voor dat wat jij belangrijk vindt voor mensen, organisaties en onze samenleving als geheel – op stedelijk, provinciaal, […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]