Masterclass Goed leiding geven bij dilemma’s – voor bestuurders, toezichthouders en politici

Iedere leider staat dagelijks voor kleine dilemma’s en geregeld voor grote dilemma’s. Of je nu bestuurder, directeur, ondernemer, toezichthouder, adviseur of projectleider bent: je hebt ze je hoofd en hart te bieden. Dat wordt van je verwacht en daar word je voor betaald. Weten hoe je intelligent met dilemma’s kunt omgaan, geeft rust en maakt dat je zekerder aan de lat staat.

Masterclass Goed leiding geven bij dilemma’s

Sanye Celik en Nikol Hopman beschrijven in hun artikel Leiderschapsdilemma’s van burgemeesters in tijden van verandering (in Bestuurswetenschappen nr 72) 6 leiderschapsdilemma’s waar burgemeesters in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Van hen wordt verwacht dat zij;

 1. Interne organisatiebelangen kunnen verbinden met externe belangen, zoals van burgers en stakeholders;
 2. Authentiek zijn én beschikken over aanpassingsvermogen;
 3. Betrokkenheid kunnen laten zien én de juiste afstand bewaren;
 4. Koers bepalen én tegelijkertijd dienstbaar zijn aan het leiderschap van bijvoorbeeld de Gemeenteraad;
 5. Kennis van de inhoud combineren met het bewaken van processen;
 6. Partijen kunnen verbinden en tegelijkertijd ‘veldautonoom’ denken.

Herkenbaar?

Als leider wil je uiteraard rekening houden met de belangen van al je stakeholders, maar… die belangen zijn lang niet altijd in overeenstemming met elkaar. En niet zelden vechten de lange termijn doelen om de aandacht die korte termijn doelen opeisen. Hoe ga je daar nu slim mee om?

Goed leiding geven bij dilemma’s – 5 instrumenten die je bij het oplossen van problemen in de planfase kunt inzetten

Als er zich in je bedrijf, organisatie, stad of land problemen aandienen, en je hebt de ernst en oorzaken ervan goed geanalyseerd, dan beschik je als leider in de ‘planfase’ richting een uitvoerbare en doeltreffende oplossing over een 5-tal instrumenten, die je kunt inzetten:

 1. Debatteren – deze spelvorm helpt je om samen met je medewerkers vanuit een ‘ja-maar’ perspectief alle voors en tegens persoonsonafhankelijk en gedetailleerd in kaart te brengen, zodat je op basis van goed uitgewerkte en onderbouwde argumenten de beste beslissing kunt nemen, op dat moment;
 2. Discussiëren / de dialoog aangaan – van jou als leider wordt verwacht dat je goed groepsgesprekken kunt leiden, waarbij je burgers, medewerkers of klanten uitnodigt om actief naar elkaar te luisteren en elkaar groot te luisteren, zodat jullie gezamenlijk een zo breed mogelijk scala aan oplossingen voor de problemen of wensen in beeld brengen, vanuit een breed ‘ja-en’ perspectief;
 3. Dilemma‘s – als je gezien de situatie geen ‘goede’ oplossing kunt kiezen, helpt het om te weten hoe je toch een moreel verdedigbare keuze kunt maken – daar gaat dit kenniscollege over;
 4. Dromen – Het jezelf en je team uitnodigen om individueel of collectief te dromen helpt om de in ieders hoofd en hart bestaande kaders te door breken of deze op te rekken, waardoor er veel meer ruimte ontstaat voor het IDEALE Positieve Toekomst Perspectief, dat uiteraard goed aansluit bij de belangrijkste waarden van je organisatie. Pas als je mensen weten wat het Positieve Toekomst Perspectief is, ook wel Positieve Waarde Propositie genoemd, waar jullie gezamenlijk aan werken, zijn zij bereid om niet-helpende patronen, ritmes, routines, structuren of zekerheden op te geven omdat ze weten wat ze er straks aan blijheid, kansen en nieuwe perspectieven en mogelijkheden voor terugkrijgen;
 5. Deep democracy – in deze gespreksvorm ben jij er als gespreksleider erop bedacht vooral de introverte, stille stemmen aan het woord te laten. Juist deze stemmen, die maar al te snel overschreeuwd worden, bieden vaak goed doordachte, verhelderende, creatieve en praktische perspectieven om de problemen aan te pakken.

Deze 5 instrumenten zijn uiteraard eveneens geschikt om samen van droom naar ideaal te bewegen.

Masterclass Leiding geven bij dilemma’s – hoe blijf je als leider geloofwaardig, authentiek en standvastig bij botsende belangen?

Het waarmaken van je beloften in de dagelijkse praktijk is doorslaggevend voor de geloofwaardigheid van jezelf en van je organisatie, project of bedrijf. De werkelijkheid kan weerbarstig zijn. Er zijn taaie vraagstukken die niet op te lossen zijn met een gedragscode, de compliance-afdeling, richtlijnen en vuistregels.

Soms kom je voor een keuze te staan waarbij je móet kiezen tussen twee kwaden.
Hoe doe je dat gestructureerd en weloverwogen? Zodat je je keuzes helder kan uitleggen. Ook aan hen die wellicht niet blij zijn met je besluit, maar je wel zullen begrijpen.

Een voorbeeld: Een potentiële nieuwe toeleverancier doet je een zeer aantrekkelijk aanbod. De kwaliteit van zijn product is uitstekend, de prijs zeer voordelig, maar de leverancier produceert niet volgens de duurzaamheids-maatstaf die jouw bedrijf eist van ketenpartners. Jouw bedrijf verkeert in een financieel moeilijke periode en deze deal zou de zaak net het duwtje kunnen geven dat nodig is. Bovendien belooft de leverancier duurzamer te produceren, zodra hij de nodige investeringen kan doen. Door zijn producten te verwerken, loop je het risico je keurmerk kwijt te raken. Dat risico is op dit moment echter klein, jullie hebben net een controle achter de rug.

Argumenten moet men wegen, niet tellen.
Cicero, Romeins staatsman, 106 – 43 v. Chr.

Maar hoe?

Deze dilemma training voor leiders helpt je in 7 stappen gestructureerd en weloverwogen beslissingen nemen, zodat je die helder kunt uitleggen

Toegepaste ethiek – In dit hoogintensieve en interactieve kenniscollege leren Patricia Wouda en Tamara Ronteltap je om op een gestructureerde wijze een dilemma tot een oplossing te brengen.

In 7 stappen leer je hoe je ook bij zeer lastige en complexe beslissingen toch een weloverwogen besluit kunt nemen waarbij je gemoedsrust voelt. Doordat je op transparante wijze de belangen van alle stakeholders in kaart brengt en doordacht afweegt, kun je op een later moment aan iedereen uitleggen hoe je uiteindelijk tot je besluit bent gekomen.

Al zal misschien niet iedereen het met je besluit eens zijn, alle betrokkenen en stakeholders voelen zich wel door jou gehoord, gezien en serieus genomen.

Voor wie?

Deze training is interessant voor ieder of iedere accountant, beleidsmaker, bestuurder, burgemeester, controleur, commissaris, financial, gemeenteraadslid, lid van Raad van Toezicht, mediator, trainer, ondernemer, OR-lid, professional, politicus, die periodiek te maken krijgt met conflicterende belangen, waar hij of zij een beslissing over moet nemen.

Dilemma training voor leidersHet programma

15.30 uur  – Ontvangst met koffie thee en lekkers

16-16.30 uur  – Theoretisch kader
Vanuit filosofisch perspectief leggen Patricia Wouda en Tamara Ronteltap het 7 stappenplan uit dat je als leider kunt doorlopen bij lastige vraagstukken. Het scherpt en verstevigt je morele oordeelsvermogen.

16.30-17.30 uur – Praktijk
Je gaat direct met het geleerde aan de slag en leert daarbij tenminste 3 leuke collega hoogvliegers kennen.

17.30-19.00 uur – Borrel & nadere kennismaking

Aantal deelnemers

Maximaal 24

Trainers

Patricia Wouda is rechtsfilosoof en ethicus. Zij heeft na haar studie politieke filosofie en rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam ervaring opgedaan als persvoorlichter voor de CDA fractie in de Tweede Kamer, als woordvoerder bij verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd en als adviseur Public Affairs bij het Waarborgfonds Eigen Woningen (Nationale Hypotheek Garantie). Van 2006 tot 2014 was zij lid van de stadsdeelraad van Amsterdam-Noord. Daarnaast is zij sinds tien jaar freelance debattrainer in binnen- en buitenland voor verschillende organisaties. Sinds september 2015 werkt zij als zelfstandige.

Patricia Wouda heeft bij ons al meerdere trainingen verzorgd als debattrainer. Haar vriendelijke stijl en grote liefde voor taal, politiek en filosofie spreken onze deelnemers aan. Zij weet onderwerpen snel te doorgronden en in korte tijd tot de kern van een discussie te komen. Tijdens haar trainingen zet zij je in je kracht en helpt ze je om van uit je authenticiteit je omgeving tegemoet te treden en zodat je je boodschap overtuigend overbrengt.

Tamara Ronteltap is Register Organisatiecoach en managementconsultant. Zij begeleidt bedrijven die vanuit hun missie en visie een positieve impact op de samenleving nastreven: bedrijven waarbij winst in het teken staat van een hoger doel. Zij zorgt ervoor dat het hogere doel van een bedrijf in alle vezels tot bloei en uitdrukking komt. Dit is volgens haar het strategisch kapitaal voor duurzaam succes. Zij ervaart in haar praktijk hoe bedrijven kampen met dilemma’s bij het tot bloei laten komen van hun hogere doelen.

Locatie

Nassauparc, Nassaulaan 13, Den Haag.

We ontvangen je altijd met open armen in één van onze mooie trainingszalen in ons stijlvolle pand in het Willemspark: het historische hart van onze mooie hofstad. In de straat is voldoende fiets en betaalbare parkeerruimte. Ons kantoor is vanaf Den Haag Centraal in goed 20 minuten lopen te bereiken. Met de tram ben je er in 3 haltes.

Aanmelden

Je kunt je hieronder direct voor deze training aanmelden en inschrijven. In de ontvangstbevestiging vind je alle informatie die je nodig hebt voor je administratie. Ontvang je liever een echte factuur, stuur dan een mail naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld daarin aan wie de factuur gericht mag worden, wat het email adres van de facturatie afdeling is en of er een grootboeknummer op de factuur vermeld moet worden.

We kijken uit naar je komst. Goed gezelschap is altijd gegarandeerd!

Alvast meer lezen? Interessante literatuur over Dilemma’s

– Henk van Luik, Integer en verantwoord in beroep en bedrijf (uitgeverij Boom)
– Edgar Karssing, De oplossing is het probleem niet. Reflecties op ethiek, integriteit en compliance (Nyenrode)
– Anne Thomson, Critical reasoning in ethics (Routledge)
– Stevo Akkerman, Het klopt wel, maar het deugd niet (Lemniscaat)
En gerelateerd aan dit onderwerp:
– Bart Brandsma, Polarisatie – Inzicht in de dynamiek van het wij-zij denken
– Dacher Keltner, De machtsparadox. (Spectrum)
– Stephen M.R. Covey, De snelheid van vertrouwen (vert. The Speed of Trust) (Business Contact)

 

Inschrijven

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.


Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 21/03/2019
15:30 - 19:00

Categorieën

Beschikbare plaatsen:
11

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]