Transgenerationele trauma’s overwinnen geeft ruimte voor rijkdom – In mijn familie is ‘financiële zekerheid’ een groot goed. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat mijn grootouders in de Tweede Wereldoorlog al hun waardevolle bezittingen kwijt raakten door de bezetters. Mijn beide ouders kwamen in de hongerwinter in 1943 ter wereld. Een tijd waarin er aan vele zaken een groot tekort was: aandacht, voedsel, geld en veiligheid. Die tekorten hebben zich ook in mijn ziel vastgezet.
Dit artikel is gewijd aan hoe inzicht in transgenerationele overdracht van traumata kan helpen om innerlijke spanningen rond geld op te heffen zodat er veel meer ruimte voor rijkdom ontstaat.
door Petra Hiemstra, 30 januari 2020
De Duitse bedrijfskundige en geldtrainster Nicole Rupp schrijft hierover in haar boek ‘Wer spart verliert – Glück und Geld ins leben holen’: “Finanzielle Heilung erfolgt, wenn wir in uns helen. So wie Krankheit ein Ausdruck unseres Körpers ist, dass etwas in uns aus dem Lot geraten ist, so zeigen sich unsere innere Wunden auch in unserere Beziehung zu Geld”.
En die relatie tot geld is niet slechts persoonlijk. Die wordt gevoed en beïnvloed door zowel je voorgaande generaties als het waardenkader waarin je opgroeit en werkzaam bent.
De Joodse psychiater en psychoanalyticus Eddy de Wind schreef na de Tweede Wereld Oorlog als eerste essays over hoe monumentale rouw en verdriet voortwoekeren in de kinderen van overlevenden. Hij wijdde veel tijd aan de behandeling van oorlogstrauma’s en gaf daaraan bekendheid in binnen- en buitenland. De Volkskrant schreef er in januari 2020 dit artikel over.
Systeemdenkers- en werkers als Bert Hellinger, Franz Ruppert, Stephan Hausner en Daan van Kampenhout geven in hun boeken op basis van hun fenomenologisch onderzoek inzicht in hoe lang en diep trauma’s als oorlog, misbruik, verkrachting, valse mythes, verstoting, niet erkende liefdes en kinderen, miskramen en abortussen bewust en onbewust doorwerken (over generaties!). En hoe deze doorwerking één van de verklaringen kan zijn voor de huidige emotionele en financiële tekorten, emoties, ziektes en symptomen die we ervaren.
Familie- en organisatie opstellingen zijn een manier van werken, waarmee actuele symptomen verklaard kunnen worden. Hoe liefdevol een opstellingsbegeleider ook te werk gaat, hij/of zij kan niet voorkomen dat de waarheid die aan het licht komt alles behalve ‘lieflijk’ is. Franz Ruppert gaat zelfs zover dat hij stelt: de waarheid (hoe hard en pijnlijk ook) heelt de waan. Goede opstellers beschikken over een breed arsenaal aan ogenschijnlijk eenvoudige interventies, die mits juist toegepast, een helende werking hebben op een heel familie (of organisatie) systeem. Het effect daarvan is dat zielsverstrikkingen worden opgeheven en er een enorm potentieel frisse levenskracht en levensenergie vrijkomt.
Zodra ik me bekend had tot mijn zielsbestemming, en in mijn netwerk aangaf dat ik een eigen coachpraktijk wilde starten, gingen er zaken en ook financiën ‘stromen’ op heel andere manieren dan ik vooraf had kunnen bedenken.
Zo kreeg ik subiet het aanbod om GRATIS (dat wil zeggen: in ruil voor mijn positieve energie), gebruik te maken van een leegstaande verdieping in het prachtige pand van het Rode Kruis aan de Koninginnegracht. Ik heb er 1,5 jaar met ongelooflijk veel plezier mijn praktijk opgebouwd. Vrienden boden me aan om GRATIS in de zomervakantie gebruik te maken van hun schitterende appartement in hartje München, om daar in alle rust te lezen en te schrijven.
In de eerste jaren van mijn ondernemerschap had ik veel minder geld dan toen ik in loondienst werkte. Het leerde me Anders Rijk te zijn. Zo kan ik bijvoorbeeld mijn werktijden precies laten aansluiten bij mijn bioritme. Ik werk 6 tot 7 weken achtereen en plan dan een retraiteweek om goed te kunnen processen wat ik ervaren heb.
Investeren in levensgeluk en voedende relaties
Die Klarheit Ihrere Lebenswerte bestimmt Ihren Umgang mit Geld ganz entscheidend, denn sie führt dazu, dass Sie zielgerichtet in das investieren, was Ihrere überzeugung entspricht” – Nicole Rupp
Het ondernemerschap leerde me om niet zozeer te denken in ‘kosten’ maar veel meer in wederkerige ‘investeringen’ en ‘rendement’. Geven en ontvangen is daardoor nu veel beter in evenwicht, waardoor ik veel energieker en creatiever ben. Ik betaal mijn rekeningen met liefde en krijg ook steeds meer opdrachtgevers die me vanuit alle vertrouwen de ruimte geven om ’te doen wat er gedaan moet worden’. Dat is zo fijn werken! In haar boek geeft Nicole Rupp haar lezers de volgende grootluistervragen mee: