Trichotillomanie en De legende van de adelaar – Over wat maakt dat sommige hoogvliegers vleugellam zijn van angst en anderen juist groeien door of desondanks tegenslag.
“In het dierenrijk worden beslissingen genomen en afgedwongen om de levensduur te verlengen. De machtigste vogel op aarde, de arend, neemt letterlijk de pijn om zijn leven te verlengen. De levensduur van een adelaar is langer dan die van alle soortgelijke vogels. Hij kan wel zeventig jaar worden. Om deze leeftijd te kunnen bereiken moet hij een moeilijke beslissing nemen. Wanneer hij een jaar of veertig is, kunnen zijn lange, flexibele klauwen de prooi niet meer goed grijpen en vasthouden. Zijn lange en scherpe snavel wordt krom en taai. Zijn vleugels worden dikker, waardoor het vliegen niet meer zo soepel gaat als eerst. Op dat moment heeft de adelaar twee opties: sterven of een pijnlijke verandering ondergaan die 150 dagen duurt.
Negen van de tien vogels nemen deze beslissing om te veranderen. Zo’n vogel drukt als het ware op de reset knop. Hij breekt zijn snavel af en wacht tot er een nieuwe is aangegroeid. Daarna moet hij zijn nagels uittrekken. Als de nieuwe nagels zijn aangegroeid, plukt hij zijn oude veren uit.
Uiteindelijk begint de ‘herboren’ arend weer te vliegen en heeft nog dertig jaar te leven. Meestal moeten we beginnen met veranderen om te kunnen (over)leven. Soms moeten we oude gedachten en oude gewoontes loslaten. Wanneer we loskomen van oude lasten, kunnen we de mogelijkheden van het heden benutten. Het is niet gemakkelijk om nieuwe gedachtes in je hoofd binnen te laten, het is vaak moeilijker om afscheid te nemen van je bestaande routine.”
Uit reacties op internet blijkt dat het bovenstaande verhaal natuurkundig niet correct is. Lees hier de reacties. Wat voor sommige hoogvliegers wél interessant kan zijn is dat er een parallel is tussen het ‘veren uittrekken van de adelaar’ en hoe wij mensen dat soms doen.
Trichotillomanie komt bij hoogvliegers relatief vaker voor. Wie aan deze aandoening lijdt, heeft een overmatige aandrang om zijn haren uit te trekken, zowel hoofdhaar, wimpers en wenkbrauwen als haar op andere delen van het lichaam. De naam is afgeleid van het Griekse “trich-” (haar), “till(ein)” (trekken), en “mania” (waanzin, gekheid).
Lees hierover ook in: Misdiagnose van hoogbegaafden (pag. 93) De vergelijking met het zelf uit plukken van eigen veren bij vogels is dan het onderzoeken waard.
Aanleiding voor het verzorgen/verstoren van het eigen verenkleed kán onder andere ontstaan bij een gebrek aan aandacht, gezien worden, eenzaamheid. Het veren verzorgen/uittrekken kan bijvoorbeeld een nerveuze, niet productieve ritualisering worden voor het bestrijden van innerlijke angst en pogingen de ongerustheid te verminderen.
Op internet zijn een aantal mooie filmpjes van de ‘eagle story’ te vinden. Google maar!
Wil je je vleugels uitslaan of voel je je verlamd voor de sprong?
Bel en maak een afspraak voor een consult. In één of meerdere consults onderzoeken we je angsten en kijken samen naar wat er nodig is om deze fase van ‘rebirth’ goed te doorstaan. Zodat je daarna 30 tot 40 jaar vrij kunt vliegen.
Uiteraard verwijzen we door naar psychologen, als dit voor jou nodig, gewenst of beter passend is.
Bel: Petra Hiemstra – 06-33803867 of mail: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl