Uitzonderlijk talent – Winnaars Gids voor #HBers, uitvinders en andere vreemde vogels

De winnaars van het boek Uitzonderlijk talent – Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels, geschreven door Frans Corten zijn: Johan Verdouw en Herman Nieuwenhuis. Van harte gefeliciteerd! Het boek komt eind deze week per post naar jullie toe. Veel leesplezier gewenst.

Boekbespreking door Petra Hiemstra, 29 april 2019

“Ben ik nu de enige die dit ziet? Waarom voel ik me zo vaak een ‘patroonspotter’, ‘vertaalmachine’ of een kanariepiet die als eerste opmerkt wat er mis is of wat er niet klopt? Waarom gaan mensen met elkaar om zoals ze doen? Kan die uitleg (niet veel!) korter? Hoe komt het dat ik ingewikkelde dingen snap, maar bij schijnbaar eenvoudige dingen soms toch hulp nodig heb? Waarom waai ik met alle winden mee? Waarom trap ik toch steeds op mijn eigen rem? Of: waarom voel ik paniek bij de vraag – wat moet ik nu weer doen?”

Het zijn vragen die Frans Corten vaak hoort in zijn praktijk. En die hem uitnodigden om een gids te schrijven voor Uitzonderlijk Talent: hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels, zodat zij/wij beter onze weg kunnen vinden in ons leven en werk. In zijn nieuwste boek geeft Corten waardevolle tips die #HBers het leven veel makkelijker kunnen maken en de de weg vrijmaken voor een bevlogen loopbaanontwikkeling.

Corten: “Het boek biedt je een handleiding om je uitzonderlijke zelf te herkennen én serieus te nemen. En dat is het begin van je nieuwe toekomst.”

In welke opzichten hebben#HBers (hoogbegaafden) een ander soort loopbaan ontwikkeling nodig? Deze vraag heeft Corten lang bezig gehouden. In zijn boek geeft hij een viertal tips:

 1. Laat motivatie prevaleren boven competenties. Laatst genoemde kun je makkelijk(er) ontwikkelen;
 2. Omarm het ongebruikelijke – Hoogvliegers passen niet goed ‘in het gemiddelde’ en in niches is veel meer ruimte voor je;
 3. Kijk verder dan vacatures – creëer liever je eigen functie;
 4. Overweeg ondernemerschap – een eigen bedrijf kan een goede optie zijn voor uitzonderlijke talenten. Geïnterviewde Gustave (50) zegt hierover: “Ik kan als éénpitter gek genoeg meekomen met grote instituten en bedrijven. dat komt omdat ik vrijwel al het onderzoekswerk in eigen beheer doe. Ik kan bijna alles ten behoeve van productontwikkeling zelf uitdenken, ontwerpen, produceren en testen. Dat verkleint de doorlooptijd enorm en houdt het beheersbaar en betaalbaar”.

Daarnaast staat het boek bol van vrolijke tips en bevat het interessante interviews met verschillende hoogvliegers. Uit al deze teksten komen een zevental Gulden leefregels tevoorschijn, die door Corten goed onderbouwd beschreven worden:

7 Gulden leef- en werk regels voor hoogbegaafden

 1. Blijf nieuwsgierig en blijmoedig – De meeste mensen zijn géén uitzonderlijk talent. Zij komen in hun denk- en belevingswereld ergens anders vandaan en dat is zoals het is. De uitdaging is nu om te kijken waar beide werelden elkaar kunnen raken en elkaar van dienst kunnen zijn. Vanuit realisme en verwondering in plaats van ergernis; hoe moeilijk dat soms ook is. Gelijk hebben is immers niet gelijk krijgen. Blijmoedigheid brengt je verder dan de ander schaakmat zetten met waterdichte redeneringen. Voor sommigen helpt het om je thuis te leren voelen in iets wat de samenleving overstijgt. Je kunt dit het Universum noemen, de natuur, het heelal, of God of welk woord bij jouw past. Vanuit een gezamenlijk hoger perspectief naar oplossingen zoeken voor jouw problemen, wensen en behoeftes kan ook fijn zijn.
 2. Choose your battles – “Hoewel ik mijn uitvindingen met patenten heb beschermd, gebruiken verschillende windturbine producenten in de wereld mijn vindingen zonder mijn toestemming. Ook worden mijn ideeën soms zonder bronvermelding overgenomen. Helaas moet ik daarmee leven. Ik wil mijn tijd niet verdoen met juridische procedures.”
 3. Leef vanuit vertrouwen – Als iemand iets vervelends doet, ga er dan vanuit dat dit geen boze opzet is, totdat het tegendeel bewezen is.
 4. Spreek vanuit je ik en je diepste motivatie. Enthousiasme is aanstekelijk. Neem je gesprekspartners mee in je verhaal door (tussen)stappen te benoemen.
 5. Waardeer wat je krijgt – Maak het een ander makkelijk om jou te helpen. Uitzonderlijke mensen helpen of begeleiden vraagt nogal wat. Vaak kost het meer tijd dan er vergoed wordt.
 6. Afstemmen in plaats van aanpassen – Je bent uniek. Je hoeft jezelf niet te kort te doen door je altijd maar aan te passen (b.v. aan het gemiddelde), maar zorg wel voor goede afstemming met anderen. Ook helpend is het om zorgvuldig aan te leren voelen welke momenten of uren van de dag geschikt zijn om te werken, en daarnaar te handelen. ‘Beweeg met jezelf mee en maak het je zo gemakkelijk mogelijk’.
 7. Zoek zielsverwanten!

Is dit boek (t.w.v. 24,60 Euro) echt iets voor jou?

Dan kun je het boek hier direct bestellen.

Meer weten over Frans Corten? Bekijk dan zijn website Werk en Waarde

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]