Vaker in de media – Zo kom je als vrouwelijke expert in beeld I Boekbespreking

Vaker in de media Janneke van Heugten Boekbespreking

Vaker in de media – Zo kom je als vrouwelijke expert in beeld – Wat had ik dit boek van  graag eerder gelezen! Begin dit jaar stond ik, samen met mijn partner, voor het eerst in de Flair. Uiteindelijk is het (gelukkig!) een heel mooi en liefdevol artikel geworden, maar toch had ik veel baat gehad bij de tips die publiciteitsexpert en oprichter van het platform Vaker In De Media (vidm.nl) Janneke van Heugten in haar recent verschenen boek heeft beschreven.

Het boek is een aanrader voor alle vrouwen (en eigenlijk voor iedere expert) die vanuit hun expert-status meer media-aandacht kunnen gebruiken voor de impact die zij persoonlijk, zakelijk en/of maatschappelijk willen maken. Publiciteit is immers een middel om je boodschap met een groot publiek te delen en je doel(en) te bereiken. Het is fijn als mensen weten welke oplossing jij hebt voor een probleem waar zij mogelijk mee rondlopen. Publiciteit zorgt voor meer vertrouwen in jou als betrouwbare expert, in je onderneming of in je projecten. Ook maakt publiciteit het makkelijker om je volle potentie te verzilveren en waarde toe te voegen. We verloten 5 exemplaren! Iets voor jou?

boekbespreking door Petra Hiemstra, 2 juli 2024

Wat gaat er vaak verkeerd als het om profilering van vrouwen in de media gaat?

Janneke: “Het eerste wat ik fout zie gaan is een te brede en daardoor nietszeggende profilering. Ik begrijp best dat niemand in een hokje geplaatst wil worden. Zeker hoogvliegers zijn zo veelzijdig, dat ieder hokje te klein is. Echter: journalisten houden van hokjes! Zij kiezen liever voor een specialist dan voor een ‘van-alles-een-beetje-type’. Dus: maak jezelf exclusief en uniek. Kies een klein stuk van je expertisegebied als niche. Durf je onderwerp nog verder te versmallen, dan heeft een journalist er direct een concreet of concreter beeld bij. Een niche wekt vaker direct de interesse.

Het tweede wat fout gaat, zie ik vooral bij ondernemers. Zij willen te graag verkopen en maken verkopen tot belangrijkste speerpunt voor hun profilering. Een blije klant of positieve reviews op sociale media kanalen, zijn geen zaken waar een journalist op aanhaakt. Journalisten houden van vakidioten. Van de expert die betrokken is bij diens vak en dat ook laat zien. Journalisten haken af naar alles wat alleen maar riekt naar commercialiteit, dat ervaren zij als een belediging voor het journalistieke vak. Journalisten willen verhalen vertellen die gehoord moeten worden. Daar hebben ze voor gestudeerd en dat is hun passie.

Als deskundige heb je vele manieren waarop je jouw betrokkenheid bij je vak of thema kunt laten zien: opleidingen die je gevolgd hebt, boeken die je geschreven hebt, onderzoek dat je gedaan hebt, initiatieven die je ontplooid hebt, of bijzondere mijlpalen die je bereikt hebt.

Sociale media zijn een rijke bron aan inspiratie voor journalisten. Ze vinden er bijzondere verhalen. Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel op orde is en dat je een aantal goede, professionele persfoto’s hebt. Gebruik de juiste hashtags zodat journalisten makkelijker vinden wat je vanuit je expertise te delen hebt. Check of de relevante informatie over je expertstatus ook goed naar voren komt. Schrijf blogs over vragen die je van cliënten krijgt. Journalisten die voor programma’s werken gaan eerder overstag om jou te vragen als gast voor hun programma’s als ze op video’s zien dat je makkelijk uit je woorden komt.”

Kernvragen die je jezelf kunt stellen als je vaker in de media wilt komen

 • Op welke vragen van journalisten wil jij antwoord geven?
 • Op welk deel van je kennis wil je de specialist in je vak zijn?
 • Met welk onderzoek kun je je verhaal onderbouwen?
 • In hoeverre ben je opmerkelijk, de enige of de eerste?
 • Wat kun je delen waar jouw betrokkenheid bij je vak uit blijkt?
 • Wat kun je delen om je profilering menselijker te maken, zonder dat het ten kosten van je expertstatus gaat?
 • Waar leg je de grens wat je uit je privé leven deelt?
 • Op welk socialemediakanaal gaat jouw belangrijkste focus qua profilering liggen?
 • Hoe wil je dat jouw doelgroep je op foto’s in de media ziet?
 • Welk nieuwswaardig ‘haakje’ heeft jouw verhaal? Een incident? Opmerkelijk besluit? Opvallende gebeurtenis? Onderzoeksresultaat? Naderende wetswijziging? Aansluiting bij een seizoen of moment op de jaarkalender?
 • Waarom is jouw verhaal NU relevant?
 • Op wie heeft jouw verhaal invloed?
 • Hoe raakt wat jij wilt vertellen aan de problemen of trends waar mensen thuis of op het werk met elkaar over spreken? Verhalen waarin mensen zich kunnen herkennen zijn mediagenieker.
 • Kun je als expert uit je eigen ’tunnel’ komen en je verhaal zo vertellen dat het boeiend is voor een breed publiek? Wat levert het de lezer op? Waarom is wat jij wilt nu nodig? Wat gaat er mis als het niet gebeurd?
 • Waarom moet heel Nederland dit weten? Test je verhaal bij meerdere en liefst ook verschillende personen.
 • Wat is een nieuwe invalshoek binnen jouw vakgebied? Welk onderdeel is nog niet eerder of nog maar weinig belicht?
 • Natuurlijk wil je VEEL vertellen en volledig zijn. Kun je jouw taart in punten opdelen en in kleine stukjes opdienen? Dan is de kans dat een journalist aanhaakt veel groter en geeft je op een later moment de kans andere stukjes aan te bieden.
 • Kun je journalisten een primeur bieden en hem/haar/hen exclusiviteit en/of een tijdsvoorsprong geven voor meer zorgvuldigheid?

Tips voor een goed persbericht

 1. Nieuwswaarde is de zuurstof van je persbericht;
 2. Weet waarom je verhaal belangrijk is voor wie;
 3. Maak van je persbericht geen marktkraam;
 4. Houd je tekst behapbaar en snel scanbaar;
 5. Vermijd hoofdletters, uitroeptekens en holle begrippen zoals ‘uniek’, ‘geweldig’ of ‘revolutionair’;
 6. Voeg passende quotes toe;
 7. Maak verschillende versies voor verschillende doelgroepen;
 8. Houd het kort en maak het persoonlijk – journalisten hebben geen tijd voor lange mails;
 9. Vermijd bijlages – maak persberichten zo snel en makkelijk mogelijk leesbaar;
 10. Het woord ‘persbericht’ hoeft niet in de onderwerpregel.

Zorg voor een goede voorbereiding voor je interview of mediaoptreden

 1. Maak helder waar je ‘ja’ tegen zegt – check zaken als: wat is de belangrijkste aanleiding voor dit interview? Wat verwachten jullie van mij? Wat willen jullie van mij weten? Wat is jullie centrale vraag aan mij? Hoe groot/lang wordt het interview? Kan ik het artikel voor publicatie nog checken op feitelijke onjuistheden? Wie gaat het interview afnemen?
 2. Zorg dat je goed zicht krijgt op de setting, het format en de insteek van de vragen;
 3. Check welke voorwaarden de media zelf hebben;
 4. Neem voldoende tijd voor het reizen, het voorgesprek, de visagist, het gesprek zelf en de naborrel;
 5. Wees interessant: maak je onderwerp begrijpelijk, houd je bij de kern van je onderwerp, heb voldoende voorbeelden paraat, gebruik geen jargon, zet humor (gepast) in, wees enthousiast en haak makkelijk in op onverwachte vragen;
 6. Wees geen diva – stel geen onrealistische eisen t.a.v. bijvoorbeeld tafelgenoten en verwacht geen VIP behandeling (tenzij je Mariah Carey bent natuurlijk) – wees bereid mee te denken en te werken, dan is de kans groot dat je opnieuw gevraagd wordt;
 7. Zorg dat je haar goed zit. Ga niet onder de tafel met je handen friemelen. Voorkom alles wat afleidt van de inhoud van je verhaal. Neem ruimte in. Leg je handen los en open op tafel. Zorg dat je kleding niet wegvalt tegen of vloekt met het decor. Vermijd fijne patronen en dunne meervoudige strepen en draag geen lange oorbellen die tegen een microfoon aan tikken. Druktemakers in je kleding leiden af. Zorg dat je lippen goed te volgen zijn;
 8. Leer goed omgaan met en reageren op ‘framing’;
 9. Als je een journalist wilt corrigeren, doe dit dan vriendelijk met behoud van de relatie. Blijf in contact met journalisten op je medialijst. Het helpt als je elkaar persoonlijk kent.

Wie is Janneke van Heugten?

Janneke van Heugen is oprichter en directeur van Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM). Met haar platform streeft ze naar meer diversiteit in de media. Iedere expert )(m/v/x) kan er gratis lid van worden. Op VIDM.nl komen deskundigen in contact met redacties en journalisten. Janneke studeerde Voorlichting, Publiciteit en Informatie en begon haar loopbaan in 1998 in Sidney, bij Amnesty International Australia. Ze werkte voor diverse uitgeverijen voor ze haar eerste PR bureau startte voor vrouwelijke ondernemers. Ze organiseert wekelijks een medialunch. Tijdens deze zoomsessies interviewt ze journalisten en (hoofd)redacteuren over hun werk.

Is het boek Vaker in de Media echt iets voor jou? We verloten 5 exemplaren

Stuur een mail met in de titel Vaker in de media naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens (of de vrouwelijke expert die je het boek gunt). De namen van de winnaars maak ik op deze plek bekend.

Uiteraard kun je het boek ook direct bestellen bij je lokale boekhandel, bij Bol of Managementboek.nl. Het boek kost 35,99 Euro.

 

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

Doneer een CoachKwartiertje – Heel regelmatig melden zich veelal zeer talentvolle jonge hoogvliegers bij ons, die graag gecoacht willen worden omdat ze ergens in hun studie of vroege loopbaan vastlopen. Zij hebben behoefte aan gerichte aandacht, iemand die hen helemaal kan zien en accepteren voor wie ze helemaal zijn en een stukje begeleiding in het […]

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici – Een aantal jaren geleden heb je bewust de keuze gemaakt voor de politiek. Veelal vanuit diepe waarden en overtuigingen heb je je samen met anderen ingezet voor dat wat jij belangrijk vindt voor mensen, organisaties en onze samenleving als geheel – op stedelijk, provinciaal, […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]