Wat dóe je nu eigenlijk? – Interview met Petra Hiemstra

“Petra, wat dóen jullie nu eigenlijk? Ik volg al een poosje jullie nieuwsbrieven, heel interessant allemaal enzo, maareh, vertel eens….” Deze vraag werd me deze week drie keer gesteld. En dat maakt me als grootluisteraar nogmaals duidelijk dat nog niet heel eenvoudig om ook als Sprekend Leider je boodschap uit te dragen. In de nieuwsbrief van 6 september 2016 neem ik de tijd dit goed uit te leggen. Hieronder een interview met mezelf:

Ik luister je, met liefde, groot

Wat heb jij in je leven gedaan? Ik heb geluisterd!

Sterker nog, ik heb tenminste 20.000 uur naar mensen geluisterd. Naar wat hen werkelijk beweegt en wat ze het allerliefste willen. Ik vraag hen: wie ben je, waar sta je nu, waar wil je naar toe en wat kan ik in dat proces voor je betekenen? Want ik kán niet anders.

Bij mij moeten gesprekken altijd ergens over gaan.
Het wezenlijke en het werkelijke. “Is dat niet vermoeiend?” Ja soms wel. Ik sta 18 uur per dag ‘aan’. “Heb je dat grootluisteren altijd goed gekund?” Ja, ik heb dat altijd goed gekund”. Als kind was ik een ster in begrijpend lezen. Vanuit de context herleiden waar het over gaat. Natuurlijk heb ik mijn luistervaardigheid later verder ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Als fondsenwerver en relatiemanager verdiende ik altijd meer dan ik kostte. Later in mijn opleiding als assessor en nu carrièrecoach lukt het me om 95% van mijn gesprekspartners daar te laten komen waar zij willen zijn.

“Hoe doe je dat?” 
Ik stort allereerst een flinke portie liefde en vertrouwen over mijn gesprekspartner uit. En schep er vervolgens een intense vreugde in om samen met hen de kern te vinden waar het voor hen over gaat. Waar nodig stoffen we de kern af, poetsen hem op en zetten hem in de etalage. Dat is waar ik Haagse Hoogvliegers voor heb opgericht. Een plek waar mensen die net zo snel denken, schakelen en intens voelen als ikzelf, zich kunnen opladen in goed gezelschap. Waar zij elkaar kunnen vinden, versterken en ontmoeten.

“Vond je het niet spannend om ondernemer te worden?”
Natuurlijk wel! Net op het moment dat er al zeker 100.000 coaches in ons land rondliepen, besloot ik ook nog eens dat dit mijn toekomst was. En wierp me vervolgens met mijn hele hebben en houwen in die markt. Na enkele jaren kon ik constateren dat er een hele duidelijke lijn in mijn clientèle te zien was.

Het zijn vooral mensen met een Snel Verveeld of een Rijk Geschakeerd brein die zich bij Haagse Hoogvliegers komen laven en opladen.
Vooral ondernemers, gymnasiasten en Friezen voelen zich hier thuis. Mogen hier, om met Anna Terruwe te spreken, zijn wie ze zijn om te worden wie ze kunnen zijn. En ze mogen het worden, op hun manier en in hun tijd.

“Werk je ook voor organisaties?”
Ja, steeds meer. De leergangen Liefdevol en Sprekend Leiderschap, waarbij jezelf, je naasten, je organisatie en ‘het grotere geheel’ grootluisteren de basis vormt, worden steeds vaker ingekocht door organisaties en bedrijven die willen stralen en excelleren in steeds sneller veranderende complexe omgevingen. Zowel de Haeghe Groep als de dienst OCW nemen de leergangen Luisteren Loont!, Liefdevol Leiderschap en Grip op je gesprek / Motiverende Gespreksvoering op in hun programma.

“Waar haal je je positiviteit vandaan?
Een van mijn werkgevers zei altijd: “als je niet weet wat je moet doen, doe dan wat je leuk vindt. Follow your feet” Dat advies heb ik opgevolgd en daar word ik erg gelukkig van. Het is ongelooflijk mooi om te zien hoe Haagse Hoogvliegers zich organisch ontwikkelt. Inmiddels zijn we met 20 trainers! Allemaal ZZP’ers en expert op hun vakgebied, die steeds het beste uit zichzelf en uit hun deelnemers halen. Bij alle trainingen die we samen ontwikkelen en aanbieden, streven we ernaar te doceren, te faciliteren én te verbinden. We maken daarbij bewust gebruik van Motiverende gespreksvoering (MGV). Dat is een op samenwerking gerichte gespreksstijl die iemands motivatie en bereidheid tot verandering ontlokt en versterkt. In 2017 gaan we daar samen met specialist Bert Bakker mee aan de slag. Op 12 oktober organiseren we een praktijkdag voor managers. En je raadt het al, ook MGV begint met…. ontlokkend luisteren!

Petra Hiemstra in samenwerking met Jeroen Stam.

De eerste plicht van liefde is luisteren
Paul Tillich

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]