Geld te verdienen door volledig jezelf te mogen zijn
Het is ook het geschenk waar de meeste van onze coachees op hopen. Zij willen opdrachtgevers, collega’s of nieuwe werkgevers vinden met wie en bij wie ze vanuit hun intrinsieke motivatie waarde kunnen toevoegen. Op hun eigen wijze manier. Ze kunnen vaak ook niet geloven dat dat écht kan. Dat het écht mag.
En ja, geld verdienen met jezelf kan
Vanzelf komt dat niet. Het vergt flink wat innerlijk werk. Weten wie je bent, wat je kan, wat je wilt, hoe je waarde wilt toevoegen, wat je nodig hebt om te excelleren, wat je komt brengen, wat je wilt komen halen, en hoe je wilt groeien. Je moet stappen blijven zetten in het proces en met open armen ontvangen wat op je pad komt. Ondernemend zijn binnen je organisatie, mensen aan jezelf durven binden, aan je dromen en idealen. Leren hoe je anderen in hun kracht zet. Je laten verrassen door hun creatieve inbreng. En soms de sprong wagen ondernemer te worden. Zekerheden los te laten.
In huis gehaald worden op basis van wie je bent ook
Zelf ben ik in mijn twee functies voor mijn zelfstandig ondernemerschap, bij de Kessler Stichting en Stichting TOT, aangenomen op ‘persoonlijkheid’. Kom maar, zie maar, doe maar. Hoeveel salaris wil je? Dat? Prima. Hoeveel vakantiedagen? Bepaal zelf maar wat je goed dunkt. En, o ja, je krijgt een vrij besteedbaar opleidingsbudget van 3000 Euro. Echt? Echt! Het legde ze geen windeieren. Door de vrije ruimte heb ik altijd (veel) meer werk en opdrachten kunnen binnenhalen dan mijn salaris kostte. Ook huur ik al 2,5 jaar anti-kraak. Ik krijg een sleutel en vertrouwen, maak gebruik van de materialen die er al zijn en werk. Zonder contracten. Niet altijd even luxe, dat houdt de prijzen prettig laag. Wel is er veel hartwarmte. En voel ik alle vrijheid (geen verplichting) om te zien hoe ik omgekeerd van betekenis kan zijn. Heerlijk!
Schenk vertrouwen – krijg vertrouwen
In mijn werk geef ik mijn coachees vertrouwen dat ze kunnen bereiken wat ze willen. Dat doen ze dan ook (95%). Tegelijkertijd vraagt het vertrouwen van hun werkgever. Ik kan immers bij voorbaat nooit echt zeggen wat het uiteindelijke resultaat van een traject zal zijn. Dat weten we vaak pas in sessie 3, als er voldoende vertrouwen in de relatie is ontstaan. En als we weten wat de coachee écht wil, is het mooi als er ruimte is om een functieomschrijving ‘op maat te maken’. Zeker hoogvliegers hebben behoefte aan meer afwisseling in taken, complexe uitdagende opdrachten en hebben managers nodig die hen de ruimte geven om veelvuldig te falen en ruimte geven voor ‘buikgevoel’ en ongepolijste, soms nog niet altijd even eloquent geformuleerde onconventionele potentieel briljante ideeën.
Vrije ontwikkelingsprocessen vergen verantwoordelijkheid
Voor coachees, werkgevers, werknemer, opdrachtgevers en opdrachtnemers is daarvoor vertrouwen nodig in zo’n vrij persoonlijk of groepsgericht ontwikkelingsproces. Dat met het geven van vertrouwen en het niet formuleren van te bereiken resultaten vooraf, er meer of andere zaken bereikt kunnen worden dan mogelijk gehoopt of voorzien. Dat er gewerkt kan en mag worden ‘met wat er is, om te laten ontstaan wat kan zijn’. En dat opdrachtnemers en deelnemers verantwoordelijkheid nemen. Achter zichzelf gaan staan om boven zichzelf uit te kunnen stijgen.
Ontwikkeltrajecten voor New Potentials met steun en zonder bemoeienis van bovenaf
De Haagse Hogeschool liet mij ervaren dat ook ontwikkeltrajecten van personeel op basis van open co-creatie worden vormgegeven. Zij hebben een groep van 20 new potentials samengebracht, die samen hun eigen ontwikkeltraject mogen vormgeven, met financiële organisatorische en praktische steun en zonder inhoudelijke ‘bemoeienis van bovenaf’. De procesbegeleider had een prachtige locatie geregeld incl. diner in het nieuwe gastvrije StudentHotel aan de Hoefkade. Vooraf vertelde hij de docenten: wat jullie ook willen ten aanzien van het vormgeven van jullie traject, het antwoord is ‘ja’. Daarmee gaf hij de deelnemers alle mogelijke ruimte én verantwoordelijkheid vanuit zichzelf aan te dragen en te organiseren waar ze behoefte aan hebben op hun ontwikkelreis. Voor de deelnemers was dat én spannend én creëerde dat een enorme ruimte en betrokkenheid bij de organisatie. Het leidde ook tot een open en vruchtbare uitwisseling aan ideeen en gevoelens. Voor mij als vormkrachtbegeleidster gold dat ik de groep een voorstel mocht doen, echter als de groep ter plekke zou besluiten dat ze toch iets anders wilden, dat het dan óók goed was.
Wat mij betreft een prachtig voorbeeld van ‘liefdevol leiderschap’. Voelen dat je mag zijn wie je bent, om te worden wie je kunt zijn. Het gaf mij het gevoel op de goede reis te zijn. Daar ben ik dankbaar voor en geniet ik intens van. Een groot geschenk.