Win de nieuwe bundel ‘Het is overal’ van Minke Maat (2x)

“aanrader als je houdt van kleine gedichten die je net op een andere manier naar iets laten kijken.”

Er is immers bijna niets leukers te bedenken dan spelen met woorden. Dat is dan ook wat Minke Maat (1974) graag doet. Ze schrijft gedichten en teksten, op maat voor speciale gebeurtenissen of voor ‘gewoon zomaar’. Fotograferen en schilderen geven daarnaast extra glans aan haar woorden door ze te combineren tot kleurrijke poëziekaarten.

Wat betekent hoogvliegen voor jou?

“Volgens mij heb ik verder zeker wel wat met ‘hoogvlieger’ zijn: ik denk snel, associatief, schrijf met een kwinkslag en weet met woorden het ijs vaak op een leuke manier te breken. Ook onderneem ik met mijn woorden van alles. Behalve het dichten voor mezelf, zomaar, voor anderen op maat en voor in mijn boeken zoek ik ook naar andere manieren om met woorden te spelen. bijv. samen met mijn zus Sanne die goudsmid is – zo bedachten we het concept van MaatKwadraat en onze poësieraden! Verder ben ik ook goed in het personaliseren van producten. Zo beschreef ik voor Flinders Design diverse producten die ik een eigen gezicht gaf.  Op dit moment doe ik bijvoorbeeld de social media voor de Hello Kitty Lamp (bedacht door twee mannen in Almelo!), die ik op de foto zet en avonturen in woorden laat beleven. Kortom, “het is overal”.”

Het thema van de nieuwsbrief waarin we je boek verloten is ‘Connessione’ – de erkenning en waardering van de onderlinge verbondenheid van alle dingen en verschijningen. Systeemdenken. Op welke manier speelt Connessione een rol in jouw leven en/of werk?

Als iemand die snel en associatief denkt, zorgt een heerlijk diepe zucht van mijn hond voor het woord ‘prinsheerlijken’ in mijn hoofd, waar dan weer een gedicht uit volgt. Ook lees of hoor ik vaak mooie woorden die ik bewaar (in dat doosje 🙂 ) om ze later met andere regels te verbinden tot een gedicht. Zo had ik mijn dichtregel ‘hang een tweeling in je oor’ al langer in mijn hoofd – toen ik ooit een kersentweeling uit een schaaltje pakte – maar zocht ik nog naar een passende titel bij de levensvreugde die voor mij uit deze zin spreekt. Carpe diem, pluk de dag! Van het een kom ik meestal op iets heel anders, en dat geeft mijn leven binnenpretjes en een makkelijke glimlach, die ik graag deel.

Wat betekent heelheid voor jou?

Mijn gedicht ‘ik rond je heel’ beschrijft voor mij heelheid. Om bijvoorbeeld iemand te helpen weer heel te worden na een verdrietige gebeurtenis of voor jezelf om te weten dat je hoe dan ook gekoesterd wordt als je het soms even niet meer weet. Je wordt weer heel! Heelheid zit voor mij ook in de kunst van de imperfectie, ook wel Wabi Sabi genoemd. Juist daar het mooie inzien maakt het leven heel en mooi.

Welke maatschappelijke patronen of tendensen neem je waar waarover je de komende jaren graag wilt schrijven?

Ik zie veel drukte om me heen en veel ‘moeten’. Door in mijn gedichten juist de kleine dingen om ons heen aan te stippen die het leven zo dierbaar maken, wil ik de mensen ook daar bewust van maken. Een dagje thuis niksen kan zo waardevol zijn. En misschien juist dan een lijstje maken met dingen die je daarna meteen gaat afstrepen om gewoon lekker niet meer te doen.
dans
dans door het leven,
voel je vrij

weet, niemand past beter bij jou dan jij
minke maat
verdagen
de uren verdagen
met jou in gedachten
waar je nooit niet bent
minke maat
woordspel
ik geef je een doosje met honderd woorden
je hoeft ze niet te schudden
begin bij het begin

knoop ze in je oren
rol ze op je tong

ga honderd woorden bouwen
tot de allermooiste zin
minke maat

Bundel ‘Het is overal’ winnen?! We verloten twee exemplaren.

Stuur een mail naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl met in de titel ‘Het is overal’ en je adresgegevens. Onder de eerste 10 reacties verloten we 2 bundels.
Uiteraard kun je de bundel ook bestellen:
Bij Minke Maat zelf (dan ontvang je de boeken in feestverpakking) of
bij haar uitgeverij Palmslag

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]