Winnaars CD Ask your heart

De winnaars van de prachtige CD Ask your heart van het Mehmet Polat Trio zijn: Gerda Spruit en Jos Mevis. Van harte gefeliciteerd. Deze CD komt zo snel mogelijk naar jullie toe!

Over het eerste album van het trio schreef World Music Central – ‘There is a grace about this trio, nothing is rushed, time slows down. The music is not afraid to breathe, to pause and to create space’ .

Over het nieuwe album: “Ask your heart” schreef  Charlie Crooijman van Vrije Geluiden: “De arrangementen laten een vloeiende beweging horen waarbij allerlei muziekculturen worden aangestipt”

Dymphi Peeters – “Een jaar geleden ontmoette ik de uit Urfa afkomstige en in Amsterdam gevestigde Mehmet Polat, tijdens een jamsessie. Mehmet is een internationaal gerespecteerde vernieuwer van de ud, de Arabische luit. Hij vergrootte het bereik van de zijn instrument door er twee bassnaren aan toe te voegen en ontwikkelde een nieuwe techniek voor de linkerhand. Vanuit zijn achtergrond in de Anatolische volksmuziek en de Ottomaans klassieke muziek verkent hij stijlen en tradities van over de hele wereld.

Jammen betekent elkaar grootluisteren

Een jamsessie is een vorm waarin we samen muziek maken, zonder voorgeschreven vorm of melodie. Bijzonder aan deze ontmoeting was dat we tijdens de jamsessie direct muzikaal op elkaar afstemden door elkaar muzikaal groot te luisteren. Het afstemmen vraagt van alle spelers en zangers, dat we enerzijds helemaal in contact staan met onszelf,onze zintuigen en ons instrument en anderzijds geheel open staan voor de andere spelers en de muziek die door ons heen wil komen. Spelenderwijs beluisteren we de authenticiteit van iedere speler en proberen deze te ondersteunen én naar een kwalitatief hoog niveau te brengen. We willen graag dat onze muziek mensen in het hart raakt. Dat lukt alleen als je zelf volledig in contact met je eigen ziel staat door open te gaan zitten en al je zintuigen en voelsprieten open te zetten en er met volle energie en vertrouwen in te gaan. Je bent je steeds bewust van jouw unieke rol en bijdrage aan het muzikale geheel. Dat kan een ander niet voor je doen. Muziek maken is wat dat betreft een prachtige metafoor voor samenleven. Een van de dingen die ik uit mijn ervaringen met het Mehmet Polat Trio heb geleerd, is dat als ik op het podium mijn best ga zitten doen om zo goed mogelijk muziek te maken, dat het dan nooit lukt. Dan krijg ik stress en dat hoor je in de muziek. Als ik besluit om bovenal PLEZIER te hebben en te genieten, als ik optimaal voorbereid ben, alert in het moment en dankbaar voor het samenzijn, dan gaat het het beste. Dan word ik blij van binnen.

Het grootste geschenk wat Mehmet mij heeft gegeven, is dat hij de potentie in mij zag om de nieuwe kora speler van zijn trio te worden.  Hij heeft me een jaar geleden gevraagd om de kora te leren spelen. Ik had thuis naast een heleboel N’goni’s wel een kora staan, maar er zelden op gespeeld. Na een nachtje slapen heb ik ja gezegd. Hij heeft me daarin een jaar lang begeleid en doet dit nog steeds. Hij wist goed wat hij wilde, heeft visie en hij focust daarbij steeds op het positieve. Bij het leren bespelen van de kora, faalde ik voor mijn gevoel steeds. Hij had het vermogen om daar door heen te kijken. Hij bleef wekelijks focussen op de geboekte vooruitgang, waardoor het iedere week het beter ging. Ik voelde de vrijheid om er alle positieve energie en tijd in te stoppen die ik had.

Kora spelers begeleiden leiders in liefdevol leiderschap

Leuk om te vertellen is dat de kora een van origine Malinese harp is, die is uitgevonden en ontwikkelt door een vrouw. Het instrument is door mannen ontdekt en zij hebben het in de wereld laten klinken. In Afrika worden kora spelers, Griot’s genoemd. Wij zouden hen troubadours noemen: coaches van de leiders van het dorp. Met hun muziek en hun verhalen begeleiden de Griot’s de leiders om in hun leiderschap bij zichzelf en hun eigen gevoelens te blijven, zich te verbinden met hun innerlijke bron en van daaruit beslissingen te nemen. Die achtergrond van het instrument raakt me. Ook met de voorloper van de Kora,  de N’goni, die ik al een paar jaar speel en inzet tijdens stemexpressie/ jamsessies, heb ik ervaren dat muziek een goede begeleider kan zijn bij het leren horen van je eigen stem, bij het luisteren naar je eigen intuïtie. Mensen weten vaak heel goed wat ze nodig hebben als ze naar zichzelf durven luisteren. Muzikale ondersteuning kan helpen om bij dat weten te komen en kan bij dragen tot innerlijke heling.

Zingen en muziek schoont je ziel

Dat geldt ook voor mij. Het leren bespelen van de kora en de muziek van het Mehmet Polat Trio heeft mij als mens geheeld. Door het spelen en bij het oefenen werd ik tot in mijn kern geraakt. Kon ik zaken loslaten, waardoor ik meer ruimte ervoer om nieuwe dingen te ondernemen, in het nu te zijn en naar de toekomst te kijken. Bijzondere affiniteit heb ik met het nummer Serenity, dat voor mij een uiterste vorm van innerlijke kwetsbaarheid vraagt. Het vraagt van mij of ik me geheel wil openen en in verbinding wil stellen met het universum. Een ander prachtig nummer dat je kunt beluisteren is ‘Everything is in you‘. Zo krijg je gelijk een indruk van onze muziek.

Verbinden van tradities opent nieuwe perspectieven voor de toekomst

Met onze muziek benaderen en verbinden wij de muzikale tradities uit de Balkan, Perzië, Turkije en West-Afrika door de tradities vanuit een modale jazz aanpak te benaderen. We gebruiken daarvoor de traditionele instrumenten de ney, de kora en de ud. Het trio voert composities van ud-speler en trio leider Mehmet Polat uit, die veel ruimte geeft voor improvisaties.. Het resultaat is een hartelijk, open geluid dat u uitnodigt om een oprechte muzikale reis van het verleden naar het innovatieve heden te maken..”

Dymphi Peeters

Dymphi Peeters heeft in bij ons stemexpressie sessies gegeven. Doel van deze sessies is deelnemers uitnodigen om vanuit het diepste van hun ziel te horen wat ze nodig hebben, welke boodschappen onder actuele situaties liggen en hun stem te bevrijden.

De komende tijd zal zij bij ons onze Liefdevol Leiderschapsleergangen op muzikale wijze ondersteunen. Kijk hier voor een korte impressie van hoe zij werkt met klanken. Zij laat mensen via haar muziek, stilte en stem luisteren naar hun innerlijk weten, om van daaruit uit te reiken en het wezenlijke te verwerkelijken. De komende maanden zal zij op vrijdagavonden, van 19.30-22 uur, ook in een nieuwe groep te horen zijn in het Oude Tolhuis in Utrecht waar zij samen met anderen Ecstatic Dance sessies vormgeeft. Deze sessies nodigen de deelnemers uit om de stroom en kracht van het leven te ervaren.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]