Gewoon Goede Zorg – wat is dat eigenlijk?

Gewoon goede zorg – wat is dat eigenlijk? In de zorg klinken allemaal prachtige begrippen: zinnige zorg, persoonsgerichte zorg, waardegedreven zorg, passende zorg, liefdevolle zorg …  Termen die lekker bekken en het ongetwijfeld goed doen voor wat betreft campagnes, marketing, beleidsplannen, projectvoorstellen, subsidieaanvragen en het vullen van congressen en bijscholingen.

Waar in deze ‘zorgpraktijk’ nog vaak en makkelijk aan voorbij gegaan wordt is dat zorg altíjd zinnig, persoonsgericht, waardegedreven, passend en liefdevol is. Is het dat niet, dan is überhaupt geen sprake van zórg. Eerder -slechts- van een opeenstapeling van interventie(s).

Juist zorg is iets wat dit soort bijvoeglijk naamwoorden niet behoeft. De ‘zorg’ communicatief aantrekkelijke jasjes aantrekken, leidt dan ook af van waar het echt over moet gaan: gewoon, zórg. Daar gaat dit artikel over.

Door Luc Pluijmen, 3 oktober 2017

Zorg kun je niet comprimeren

Zorg is te veelomvattend, te complex en te belangrijk om te reduceren tot iets wat slechts een kenmerk is van zorg. Het is tijd de complexiteit en aard van zorg veel breder dan nu te onderkennen en te respecteren. Daar echt recht aan te doen en dus ruimte te geven en te nemen voor kijken, duiden, doen en verantwoorden vanuit zórg. In woord en daad. In beleid en praktijk.

Zorg is pas zorg als het bijdraagt aan wat ertoe doet voor een mens. In die unieke situatie, in dat leven, op dat moment. Dat is al hartstikke ingewikkeld en vrijwel nooit af. Ondanks dat nog steeds veel mensen zorg, om welke reden dan ook, vooral denken te kunnen vangen in meetsystemen, Excel sheets, ranglijstjes en zo meer.

Ervaar jij leiderschap of leiding in de zorg?

Moreel leiderschap, dienend leiderschap, waardegedreven leiderschap, lerend leiderschap. Eveneens allemaal mooie woorden, maar ook wat leiderschap betreft, geldt: als het niet moreel, dienend, waardegedreven en lerend is, is überhaupt geen sprake van leiderschap, maar slechts van leiding.

Echt leiderschap zit in mensen zelf

Het is een keuze, geen positie. En het is iets waar juist bij partijen in en rondom de zorg, meer dan ooit, behoefte aan bestaat, wil de zorg langzaamaan over de gehele breedte echt zinniger, persoonsgerichter, meer waardegedreven, passender en liefdevoller worden.

Luc Pluijmen I Eigenaar van www.demenszien.nu
advies en ondersteuning bij verbetering van zorg

Luc: “Vanuit mijn compassie voor mensen en goede en veilige zorg help ik mensen, teams en organisaties in de zorg die de behoefte hebben om te belichten wat helpt en belemmert om tot goede zorg te komen, om van daaruit verder te leren en te verbeteren. Zorg die steeds beter aansluit bij wat er toe doet voor mensen die zorg krijgen, daarmee het werkplezier vergroot van mensen die zorg geven en de zorg juist daardoor ook beter betaalbaar maakt. Dit doe ik via het bieden van advies en begeleiding bij inbedding van reflectie, leren en verbeteren, zoveel mogelijk in de dagelijkse praktijk en met betrokkenheid van zorgvragers en hun naasten.”

In 2017 schreef Luc in samenwerking met Carin Hoogstraten het boek ‘Eend en konijn laten zien wat zorg is‘.

Dit artikel verscheen eerder dit jaar op: www.beroepseer.nl (7 maart 2017)

Wil je je verder verdiepen in Holistische Zorg?

Kijk dan naar ons nieuwe project ZorgSparen en laat het weten als je op de hoogte wilt blijven

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]