Het Imposter Syndrome = Het ‘HELP, ik val door de mand!’ gevoel

Het impostor syndrome leidt tot onzekerheid. Die onzekerheid wordt veroorzaakt door een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het niet kan. Een stemmetje dat je angst voedt, en waarschuwt voor ontmaskering: Angst voor mislukking, angst om niet aan de verwachtingen te voldoen, angst om niet aardig gevonden te worden, angst om niet geaccepteerd te worden, angst om eerdere successen niet te kunnen evenaren.

Imposter Sydrome – Een van de vraagstukken die regelmatig opdoemt bij mijn (in de regel zéér slimme, bekwame, hoogbewuste) coachees is: Help! Ik ben bang om door de mand te vallen! Straks merken ‘ze’: “dat ik dom ben / dat ik het niet kan / dat ik het niet weet / dat ik niet zo goed-knap-briljant ben als ‘ze’ denken….” Hoe komt dat toch? En belangrijker nog: hoe raak je dit vervelende gevoel kwijt…?

door Petra Hiemstra, 8 maart 2021

Deze gedachtes, hoe onterecht ook, geven een uitermate vervelend en verdrietig gevoel. Ze kunnen leiden tot lamlendigheid, depressie of nog erger… Uiteraard wil je er alles aan doen om ‘ontmaskering’ te voorkomen. In haar boek F*ck die onzekerheid beschrijft Vreneli Stadelmaier 9 manieren waarop mensen met dit ‘Imposter syndrome’ om gaan:

 1. Keihard werken;
 2. Onder de radar blijven;
 3. Humor als masker;
 4. Flirten;
 5. Kleinemeisjesgedrag;
 6. Uitstellen, tijdsdruk creëren;
 7. Niets afmaken;
 8. Eigen succes saboteren;
 9. Succes uit de weg gaan.

Het Imposter syndrome

In het Nederlands ook wel het oplichterssyndroom, bedriegerssyndroom of bedriegersfenomeen genoemd, is volgens Wikipedia: “een term die in de jaren 1970 werd geïntroduceerd door psychologen en onderzoekers om mensen te beschrijven die niet in staat zijn hun prestaties te internaliseren. Ondanks externe bewijzen van hun competentie, blijven mensen met het syndroom ervan overtuigd dat ze bedriegers zijn en hun succes niet verdienen. Blijken van succes worden afgedaan als geluk, timing of het resultaat van het misleiden van anderen waardoor die denken dat zij intelligenter en competenter zijn dan ze zelf geloven. Het oplichterssyndroom is met name algemeen onder succesvolle vrouwen.”

Mannen én vrouwen die last hebben van het imposter syndrome ervaren gevolgen voor hun loopbaan, hun lijf en hun geluk. Stadelmaier: “Wat het voor vrouwen extra lastig maakt is de ‘double bind‘: “Vrouwen worden geacht onzeker en bescheiden te zijn. daardoor stromen ze niet zomaar door naar posities met meer verantwoordelijkheden. Maar als vrouwen wél veel zelfvertrouwen en ambitie laten zien, dan lopen ze het gevaar om als bitch, bossy en, nog erger als incompetent gezien te worden met als gevolg dat ze ook niet benoemd worden. Kortom, je zou kunnen concluderen dat je het dan dus nooit goed kunt doen. Ik denk dat dat klopt. Maar niet altijd.”

In haar boek geeft 7 suggesties waarmee je meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen:

 1. Verzamel harde bewijzen verzamelen van wat je hebt geleerd, gedaan en welke competenties je hebt ontwikkeld;
 2. Luister naar je innerlijke stem;
 3. Voorkom dat je te hard gaat werken;
 4. Leer hoe je je succes kunt toe eigenen;
 5. Kom in goede vorm;
 6. Schakel hulptroepen in;
 7. Oefen in de praktijk.

Ook last van het Imposter Syndrome en wil je er van af?

Het boek is een feestje om te lezen!

Is het lezen van een boek voor jou onvoldoende om diepe overtuigingen te buigen en om ingesleten patronen zelfstandig en vakkundig een andere kant op te leiden, zodat zaken in je leven beter gaan stromen? Wees dan van harte welkom voor één of meerdere gesprekken.

Disfunctionele overtuigingen en ingeslepen patronen, ritmes en routines kunnen te maken hebben met onbewuste generationele overdracht of verstrikte loyaliteiten. Dat is vaak lastig om zelf te zien. Hier kunnen we gelukkig makkelijk verandering in brengen. En dit levert veel van onze cliënten meer zelfvertrouwen en een veel lichter en vrolijker leven op. Eenmaal ‘de draai gemaakt’ kunnen ze makkelijker hun plek in nemen in hun familie en hun werk, staan ze steviger en behalen ze makkelijker hun persoonlijke en zakelijke resultaten.

In onze praktijk werken we o.a. met The Works van Byron Katie, met Voice Dialogue technieken en systemische opstellingen om de oorzaken van jouw persoonlijke impostor sydrome in kaart te brengen. Van daaruit zoeken we naar manieren die jou helpen om bij eventuele terugvallen (we blijven immers mensen!) steeds sneller terug te veren!

Wees van harte welkom. Mail naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl of bel: 06-33803867. Je bent van harte welkom.

Praten over zelfmoordgedachtes? Bel 0800-0113 – gratis en 24 uur per dag bereikbaar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *