Het Imposter Syndrome = Het ‘HELP, ik val door de mand!’ gevoel

Imposter Sydrome – Een van de vraagstukken die regelmatig opdoemt bij mijn (in de regel zéér slimme, bekwame, hoogbewuste) coachees is: Help! Ik ben bang om door de mand te vallen! Straks merken ‘ze’: “dat ik dom ben / dat ik het niet kan / dat ik het niet weet / dat ik niet zo goed-knap-briljant ben als ‘ze’ denken….” Hoe komt dat toch? En belangrijker nog: hoe raak je dit vervelende gevoel kwijt…?

door Petra Hiemstra, 8 maart 2021

Deze gedachtes, hoe onterecht ook, geven een uitermate vervelend en verdrietig gevoel. Ze kunnen leiden tot lamlendigheid, depressie of nog erger… Uiteraard wil je er alles aan doen om ‘ontmaskering’ te voorkomen. In haar boek F*ck die onzekerheid beschrijft Vreneli Stadelmaier 9 manieren waarop mensen met dit ‘Imposter syndrome’ om gaan:

 1. Keihard werken;
 2. Onder de radar blijven;
 3. Humor als masker;
 4. Flirten;
 5. Kleinemeisjesgedrag;
 6. Uitstellen, tijdsdruk creëren;
 7. Niets afmaken;
 8. Eigen succes saboteren;
 9. Succes uit de weg gaan.

Het Imposter syndrome

In het Nederlands ook wel het oplichterssyndroom, bedriegerssyndroom of bedriegersfenomeen genoemd, is volgens Wikipedia: “een term die in de jaren 1970 werd geïntroduceerd door psychologen en onderzoekers om mensen te beschrijven die niet in staat zijn hun prestaties te internaliseren. Ondanks externe bewijzen van hun competentie, blijven mensen met het syndroom ervan overtuigd dat ze bedriegers zijn en hun succes niet verdienen. Blijken van succes worden afgedaan als geluk, timing of het resultaat van het misleiden van anderen waardoor die denken dat zij intelligenter en competenter zijn dan ze zelf geloven. Het oplichterssyndroom is met name algemeen onder succesvolle vrouwen.”

Mannen én vrouwen die last hebben van het imposter syndrome ervaren gevolgen voor hun loopbaan, hun lijf en hun geluk. Stadelmaier: “Wat het voor vrouwen extra lastig maakt is de ‘double bind‘: “Vrouwen worden geacht onzeker en bescheiden te zijn. daardoor stromen ze niet zomaar door naar posities met meer verantwoordelijkheden. Maar als vrouwen wél veel zelfvertrouwen en ambitie laten zien, dan lopen ze het gevaar om als bitch, bossy en, nog erger als incompetent gezien te worden met als gevolg dat ze ook niet benoemd worden. Kortom, je zou kunnen concluderen dat je het dan dus nooit goed kunt doen. Ik denk dat dat klopt. Maar niet altijd.”

In haar boek geeft 7 suggesties waarmee je meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen:

 1. Verzamel harde bewijzen verzamelen van wat je hebt geleerd, gedaan en welke competenties je hebt ontwikkeld;
 2. Luister naar je innerlijke stem;
 3. Voorkom dat je te hard gaat werken;
 4. Leer hoe je je succes kunt toe eigenen;
 5. Kom in goede vorm;
 6. Schakel hulptroepen in;
 7. Oefen in de praktijk.

Ook last van het Imposter Syndrome en wil je er van af?

Het boek is een feestje om te lezen!

Is het lezen van een boek voor jou onvoldoende om diepe overtuigingen te buigen en om ingesleten patronen zelfstandig en vakkundig een andere kant op te leiden, zodat zaken in je leven beter gaan stromen? Wees dan van harte welkom voor één of meerdere gesprekken.

Disfunctionele overtuigingen en ingeslepen patronen, ritmes en routines kunnen te maken hebben met onbewuste generationele overdracht of verstrikte loyaliteiten. Dat is vaak lastig om zelf te zien. Hier kunnen we gelukkig makkelijk verandering in brengen. En dit levert veel van onze cliënten meer zelfvertrouwen en een veel lichter en vrolijker leven op. Eenmaal ‘de draai gemaakt’ kunnen ze makkelijker hun plek in nemen in hun familie en hun werk, staan ze steviger en behalen ze makkelijker hun persoonlijke en zakelijke resultaten.

In onze praktijk werken we o.a. met The Works van Byron Katie, met Voice Dialogue technieken en systemische opstellingen om de oorzaken van jouw persoonlijke impostor sydrome in kaart te brengen. Van daaruit zoeken we naar manieren die jou helpen om bij eventuele terugvallen (we blijven immers mensen!) steeds sneller terug te veren!

Wees van harte welkom. Mail naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl of bel: 06-33803867. Je bent van harte welkom.

Praten over zelfmoordgedachtes? Bel 0800-0113 – gratis en 24 uur per dag bereikbaar.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière Coaching  – Mogelijk wil je een volgende stap zetten in je carrière of sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af …  wat nu? Wellicht heb je behoefte aan meer focus? Of een heldere, energie gevende visie voor de komende tijd? Of kriebelt er iets …, maar: wat? Veel […]