Hoe vraag je op een goede manier om geld – als je dat ergens voor nodig hebt? – Nu ik aan het n a d e n k en ben over wat ik ECHT WIL de komende jaren en hoe die nieuwe dromen en doelen ten aanzien van wonen – werk en – leven te bereiken, valt mijn oog op het boek Hard Asks Made Easy – How to get exactly what you want. Precies het juiste boek op het juiste moment!
Veel mensen hebben er, volgens schrijfster Laura Fredricks, JD moeite mee om te vragen om wat ze écht willen: salarisverhoging, een promotie, erkenning, een investering, waardering, help, respect, vergeving, fijne en steunende relaties, teruggave van uitgeleend geld, en … o ja, niet te vergeten: liefde.
In dit artikel vat ik de voor mij belangrijkste inzichten uit het boek samen.
door Petra Hiemstra, 25 juli 2024 #zzpstarterwileenhuis #blog6
Volgens Laura vinden veel volwassenen het lastig om op een overtuigende manier ‘harde vragen’ te stellen zonder angst en aarzeling. Toch stelt ze: als kind ging je het stellen van vragen om wat je wilde of nodig had, waarschijnlijk moeiteloos af. Vragen kunnen we van nature. Instinctief weten we best heel goed wat we willen.
Toch zijn er een aantal valkuilen om op te letten. De belangrijkste valkuilen zijn: aannames en verwachtingen. De eerstvolgende keer dat iemand niet doet wat je verwacht, kun je jezelf de vraag stellen: waren mijn verwachtingen en aannames helder voor mezelf én de ander? Nee? Zorg er dan voor dat deze de volgende keer wél duidelijk(er) zijn!
Ook is het raadzaam om niet te vertrouwen op zaken als Kans, Geluk of Tijd. Als we teveel op deze zaken vertrouwen, stelt Laura, kan dat maken dat we Onze Vraag uitstellen of helemaal niet stellen.
Laura: “Als je als professioneel een Grote Vraag moet of wilt stellen, zorg er dan allereerst voor dat je De Relatie Met Je Gesprekspartner Voorop stelt. Wees oprecht in je gesprekspartner geïnteresseerd, niemand voelt zich graag een wandelende pinpas. Zorg er ook voor dat in je vraag GELOOFT. Als jij er niet in gelooft, wie dan wel? Blijf verder bij het stellen van De Vraag In Je Eigen Schoenen Staan. En onthoud tenslotte dat je De Vraag ook stelt ten behoeve van de organisatie en niet voor jezelf. Dat zorgt voor een gezonde afstand tussen jou en je gesprekspartner aan wie je je vraag wilt stellen, zonder dat je de ander van je vervreemd.”
Een goede vraag, stelt Laura, is precies dat. Een korte heldere, duidelijke vraag, voorzien van de juiste feiten, cijfers en een heldere tijdlijn of deadline. Een goede gesprek over een Harde Vraag is een kans, geen confrontatie. Als mensen immers wél weten wat je nodig hebt, maar niet hoeveel precies of voor wanneer, dan belanden ze in een ‘dode zone’ en ervaren ze geen echte ‘call to action’. Dan val je terug in de 3 valkuilen: geluk, tijd en kans.
Waarom? Als je teveel praat, teveel in de verdedigingsmodus zit (“ik ben/zie/doe het wél goed”) of teveel informatie geeft, dan vormt je vraag niet de kern van je betoog. Dan raak je teleurgesteld omdat je gesprekspartner verwart raakt of niet reageert op waar het je in essentie echt over gaat.
Een goede vraag is als de formule 2Z+1V – 2 Zinnen + 1 Vraag.
Op Laura’s website kun je een korte gratis test doen om te kijken welk type vragensteller je bent: De Onderhandelaar, De Aardige, De Presentator of De Verleider.
Heb je zelf waardevolle aanvullende tips hoe je De Vraag kunt stellen? Deel het graag, dan voeg ik je aanvullingen hieronder toe. Mail naar: Petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl
Handboek Friendraising door Vera Peerdeman (alleen nog tweedehands te verkrijgen)
Lees ook: De kunst van het vragen – Durf te vragen en verrijk je leven I Boekbespreking – Haagse Hoogvliegers
Of bekijk de TED -talk van kunstenares Amanda Palmer over The Art of Asking