Hoezo, Teveel Vrouw? Vrouwelijk leiderschap is een keuze – Boekbespreking

Hoezo teveel vrouw

Hoezo, Teveel Vrouw? Volgens schrijfster en HR adviseur Sandra Lagace is het de hoogste tijd voor vrouwen om hun vrouwelijk leiderschap ten volle te omarmen en vol vreugde de plek in te nemen die ze verdienen. De belangrijkste kernwoorden daarbij zijn wat haar betreft: sisterhood, intuïtie en liefde.

We verloten 5 exemplaren. Dit is vooral een boek voor “sisters”: leiders op sneakers of op hakken. Ook iets voor jou?

boekbespreking door Petra Hiemstra, 9 januari 2025

Hoezo, Teveel Vrouw?

Als HB’er sloeg ik gelijk áán op de titel van Sandra’s boek: Hoezo, Teveel Vrouw? Veel van mijn cliënten en gesprekspartners ervaren vaak dat ze – in de ogen van anderen – tevéél zijn. Te druk. Te snel. Te kritisch. Te aanwezig. Te energiek. Te veel paradijsvogel … De titel maakte me nieuwsgierig. Welke boodschap en tips zou dit boek bevatten voor de mensen met wie ik dagelijks werk?

Hoewel Sandra’s boek niet specifiek gericht is op hoogvliegers, wil het vooral op een laagdrempelige manier álle vrouwen  bereiken die hun persoonlijke, innerlijke, zakelijke en/of maatschappelijke leiderschap serieus willen nemen. Het boek bevat een aantal waardevolle inzichten, die ik in dit artikel graag met je deel.

Waar komt de titel van je boek vandaan?

Sandra: “De titel van mijn boek  heb ik ontleend aan het gedicht “Teveel vrouw” van Ev’Yan Whitney, vertaald door Jelien Muller Kobold-Lammers. Het is een gedicht dat op een hoopvolle manier vrouwen helpt om schaamteloos jezelf te zijn. Sandra deelt ook het ‘centered leaderschip’ model en wil vrouwen hiermee laten zien dat je vanuit een volwaardige en gelijkwaardige houding, energiek, actief en oplossingsgericht de regie kunt nemen, verbinden en sturen op zingeving.

Het gedicht begint zo:

Daar is ze. De teveel vrouw. De vrouw die te veel lief heeft, te diep voelt, te vaak vraagt, te veel verlangt. Ze neemt te veel ruimte in beslag, met haar gelach, haar rondingen, haar eerlijkheid, haar seksualiteit. Haar aanwezigheid is zo groot als een boom, zo immens als een berg.”

Dan gaat het gedicht nog een hele poos door. En het gedicht eindigt met:

Je teveel-heid is magisch, als een medicijn. Het kan de wereld veranderen. Dus alsjeblieft, teveel vrouw. Verwonder. Genees. Vraag. Zoek, Verlang. Beweeg. Voel. Zoen. Spreek vrij. Wees jezelf. Maak golven, spuw je vlammen uit, geef ons koude rillingen. Sta alsjeblieft op. We hebben je nodig.”

Hoezo, Teveel Vrouw? – Is vrouwelijk leiderschap nodig?

Sandra: “Vrouwelijk leiderschap is gelukkig van alle tijden. Toch liegen de cijfers er momenteel niet om. Women of Influence, een platform voor vrouwen, heeft onderzoek gedaan onder meer dan 4.700 vrouwen in honderd landen. En wat blijkt?

  • 86,8% wordt gekleineerd en ondermijnd door klanten, collega’s en leidinggevenden en ervaart het Tall Poppy Syndrome (oftewel: een maaiveldcultuur). Dit gaat over wat we wél hebben bereikt, maar wat niet gezien, erkend en (publiekelijk) gewaardeerd wordt, zoals een prachtige klaproos die wordt afgesneden.
  • 60,5% gelooft dat ze gestraft wordt als ze zich ambitieus opstelt op het werk
  • 77% van de prestaties worden afgezwakt en gebagatelliseerd
  • 72,4% wordt niet betrokken of genegeerd
  • 70,7% wordt ondermijnd, gesaboteerd
  • 68,3% wordt ondergewaardeerd

Hierdoor ervaren veel vrouwen een imposter syndrome (het gevoel door de mand te vallen) of ook wel het human giver syndrome genoemd. Het  imposter syndroom kennen de meesten wel. Het human giver syndroom minder. Het “Human Giver Syndrome is the belief that some people (the givers) are supposed to exist to put all of their energy into creating comfort and success for other people, and to be attractive and available, physically and emotionally, at all times while doing it“.

Gelukkig kunnen we daar, als vrouwen, zelf veel aan doen! In mijn boek bespreek ik:

5 vormen van vrouwenpower

  1. Macht door hulp vragen (leerlingschap);
  2. Netwerkmacht door bondgenootschap, steun & inzetten op wederkerigheid;
  3. Ego-macht door zichtbaarheid en profilering (expertstatus);
  4. Macht door zelfreflectie, zelfkennis en zelfacceptatie;
  5. Macht door persoonlijke visie, voorbeeldgedrag & leermeesterschap.”

Wat we van Japanners kunnen leren

Sandra: “Ik heb 6 jaar lang met Japanners mogen werken. Ik ben dankbaar voor deze ervaring. De samenwerking heeft me een andere kijk op het leven gegeven. Het heeft me uitgenodigd om meer aandacht en respect te hebben voor elkaar en voor het leven. En om op ieder moment mijn blik naar binnen én naar buiten te richten. Te omarmen van wat is en wat niet is.

Het Japanse begrip Ikigai kennen de meeste mensen intussen wel. “Iki” betekent leven en “kai” betekent waardevol. Je Ikigai wordt bepaald door je passie, beroep, roeping en missie. Ikigai is datgene doen wat je blij maakt, vreugde geeft en als zinvol ervaart.

Zelf laat ik me ook door andere, soms minder bekende, concepten inspireren. Bijvoorbeeld:

  • Ichigo-Ichie– Dit begrip laat zich vertalen als: één kans, één keer, één ontmoeting. Elk moment is een enkel-voor-nu-moment.
  • Wabi-Sabi– De fisolofie van Wabi Sabi is een van oorsprong boeddhistische wereld beschouwing en waardeert de schoonheid van imperfectie, vergankelijkheid en onvolledigheid.
  • Kintsugi– is een Japanse kunstvorm waarbij gebroken aardewerk wordt gerestaureerd met goudlijm.
  • Kaizen– is de kunst om te focussen op de kleine stapjes die je maakt, de kleine verbeteringen. Het woord Kaizen bestaat uit twee woorden: Kai (verandering) en Zen (goed)
  • Hara Hachi Bu– Dit begrip uit het confucianisme leert dat je je nooit meer dan 80% vol zou moeten eten. Het kan letterlijk vertaald worden als ‘eet tot je acht parten (van tien) vol bent’ of je buik 80% vol”.

In 10 stappen naar een succesvol vrouwelijk leiderschap

De Indiase oprichter van Mindvalley, Vishen Lakiani, onderscheidt 10 manieren om buitengewoon te zijn, die ik met mijn lezers deel:

  1. Overstijg de wereld om je heen– kleur buiten de lijntjes.
  2. Onderzoek de bulls**t rules– accepteer geen onzin regels
  3. Denk als een hacker– Hardware is vaak onveranderbaar, maar je eigen software kun je aanpassen. Gewoontes en ervaringen kun je ombuigen
  4. Herschrijf jouw werkelijkheid– besluit wat je met de stemmen in je hoofd wilt doen.
  5. Upgrade je leven– verander wat je niet meer past. Vraag voortdurend feedforward hoe zaken (nog) beter kunnen.
  6. Buig je realiteit om– Zorg ervoor dat je van je heden kunt houden. En van je toekomst natuurlijk.
  7. Creëer permanente gelukzaligheid– train je innerlijke spieren om na tegenslagen zo snel mogelijk terug te veren naar geluk.
  8. Creëer een toekomstvisie– maak, zoals James Lachard zegt, onderscheid tussen einddoelen en (end goals) en middelen die nodig zijn om iets te bereiken (means goals)
  9. Wees onaantastbaar– Wees “unf*ckwithable” – heb vrede met jezelf en wees authentiek.
  10. Omarm je reis– droom, neem actie, zie de samenhang, wees dankbaar.

Zelfliefde, moederschap en sisterhood

Sandra: “Van jezelf houden is misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen voor jezelf. Het is cruciaal. Wanneer mijn partner het huis verlaat, kijkt hij in de spiegel, glimlacht naar zijn evenbeeld en zegt: “Bofkont, we gaan er weer een fijne dag van maken! You are f*cking brilliant!” En weet je wat? Hij meent dit nog ook!

Zelf heb ik van mijn moeder, mijn belangrijkste sister, mijn belangrijkste lessen geleerd: “life doesn’t come with a manual, it comes with a mother”. Ik had het grote geluk een moeder te hebben die liefdevol ruimte bood voor alles wat ik in dit leven wilde doen, die bescherming bood, troost, kracht en support. Die me stimuleerde om me prachtig te kleden en me waardig te gedragen. Het is voor mij makkelijk om op de schouders te staan van de vrouwen die de weg voor mij hebben geplaveid. Ik voel me dankbaar om hun kennis, liefde en wijsheid op deze manier, via mijn boek, door te geven aan volgende generaties.

Ik gun iedere vrouw zo’n (eventueel zelf gekozen adoptie) moeder en sister. En mocht die even niet voorhanden zijn, dan wens ik alle vrouwen toe dat ze zich gedragen en gekoesterd weten. Zodat we in ieder geval zelf wél de moeder of sister kunnen zijn voor onszelf en anderen. En iedere vrouw de top kan bereiken die ze in zich heeft.”

Is het boek Hoezo,Teveel Vrouw? echt iets voor jou? We verloten 5 exemplaren t.w.v. 24,95 Euro!

Dit boek wordt verloot in de eerste nieuwsbrief van Haagse Hoogvliegers in 2025. Wil je (alvast) kans maken? Stuur dan een mail met in de titel “Winactie Teveel vrouw” naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens (of de gegevens van diegene die je het boek gunt). De namen van de winnaars maak ik op deze plek bekend na verloting.

Uiteraard kun je het boek ook direct bij Sandra zelf bestellen, bij je lokale boekhandel of via bol.com

Meer weten over Sandra en al haar activiteiten?

Sandra is HR professional (a.i.) – Expert “Female” Leadership & Empowerment – `Crown Fixer’ – Organisator van het Empower Women Event – Auteur van `Hoezo, Teveel Vrouw?’- Carrière coach – Spreker – Podcast en Vetrideocasthost van Empowerwomen-depodcast – Columnist Zakenvuur & Pleitbezorger van het Female IKIGAI

 

 

 

 

 

Delen: