Horen, luisteren en grootluisteren – Wat zijn de verschillen?

Luistertraining Ik Luister Je Groot

Horen, luisteren en grootluisteren – Wat zijn de verschillen? – Als ik even niet oppas: hoed je dan. Dan attaqueer ik je met adviezen. Boor ik je voorstellen verbaal de grond in. Neem ik je verhaal over en laat het niet meer los. Als ik mezelf niet bewust beteugel, galoppeer ik er gerust op mijn stokpaardje met jouw verhaal vandoor. Dan sla ik je met oordelen om de oren. Of ik splits je ongevraagd ongezouten meningen in de maag.

Kortom: ook als professioneel grootluisteraar communiceer ik tijdens onbewaakte ogenblikken (veel) gewelddadiger dan me lief is. Schend ik, meer of minder subtiel, de gouden regels der communicatie. En dit alles in het volledige besef dat mijn manieren van reageren direct van invloed zijn op de kwaliteit van onze persoonlijke relatie, ons zakelijke succes en onze mogelijk gezamenlijke bijdrage aan de wereld.

door Petra Hiemstra, 12 april 2022 – uit mijn nieuwe boek Mag ik je grootluisteren? Vertel!

Hoe meer ik mij verdiep in de kunst en kunde van het grootluisteren van mezelf, mijn gesprekspartners, hun organisaties en de wereld om ons heen, hoe meer ik me realiseer dat het gezegde klopt: goed luisteren is niet eenvoudig omdat het makkelijk is. De vergrotende trap van luisteren, grootluisteren, is relationele topsport.

Horen, luisteren en grootluisteren – Wat zijn de verschillen?

  1. Horen is het vermogen hebben om geluiden als zodanig waar te nemen. En, horen doe je met je… oren!
  2. Luisteren is met aandacht horen om iets te vernemen, ingesteld zijn om te horen – De 5 A’s van luisteren zijn: aandacht, aandacht, aandacht, aandacht, en… AANDACHT! En … aandacht is NIET waar jij aan dacht …! ;
  3. Grootluisteren® is van luisteren de overtreffende trap. Grootluisteren doe je met je hele lichaam en is het vermogen om gelijktijdig diep naar jezelf, de ander, je organisatie én omgeving te luisteren. Dat vraagt 300% aandacht. En is dus relationele topsport. De afgelopen jaren heb ik 18 hedendaagse leiders geïnterviewd over hun relatie tussen luisteren en leiderschap. Deze interviews zijn in 2022 gebundeld in het boek Mag ik je grootluisteren? Vertel!Uit alle interviews vloeide de volgende definitie van grootluisteren voort:

Definitie grootluisteren

Grootluisteren is het vermogen om op ieder moment in iedere situatie en in iedere persoon de unieke potentie te zien en deze al vragenderwijs tot ontvouwing en ontplooiing te laten komen ten behoeve van het grotere geheel. – Petra Hiemstra

Grootluisteren is de kernkwaliteit van Liefdevol Leiderschap.

In 2019 heeft Haagse Hoogvliegers de term grootluisteren formeel gemunt en is het een officieel Registered Trade Mark.

Lees hier verder over de 8 eenvoudige stappen die je als grootluisteraar kunt zetten, in ieder gesprek dat je voert, om de ander te laten stralen en excelleren.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, heeft Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest ontwikkeld rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test is specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. Dat zij […]