Laklaag I Dichtbundel Moniek Wolters I Bespreking & verloting

Laklaag – Soms denk ik: hád maar een laklaag. Je weet wel: zo’n onzichtbaar teflonlaagje dat emoties van anderen als regendruppels op een paraplu van je laat afglijden. Wat zou dat heerlijk zijn! Vaak voel ik me als hb/hsp’er als een naaktslak: een slak zonder huisje om me veilig in terug te trekken. Met een huid die vaak (te) permeabel is en alle prikkels moeiteloos oppikt en binnenlaat. Toch besef ik me na het lezen van de prachtige dichtbundel Laklaag van collega coach Moniek Wolters – misschien heb ik ze toch ook wel: die laklagen. Innerlijke en uiterlijke beschermingslagen, maskers en (ver)vormde verlangens waarmee ik mogelijk emoties onderdruk en anderen bedoeld of onbedoeld op afstand hou.

Gelukkig biedt de dichtbundel boven alles perspectief. En nodigt Moniek haar lezers uit om (wellicht door het lezen van haar gedichtjes) rustig de tijd te nemen om in jezelf en in je eigen lichaam te zakken. Zodat je in diepere lagen van jezelf en van je eigen voorgeschiedenis terecht komt, zodat je ook vandaaruit je met anderen, je creativiteit, de liefde en de natuur kunt verbinden.

De dichtbundel van Moniek bestaat uit vele fijne gedichtjes. Openhartig en ontwapenend eerlijk. Zoals deze: “Vilein is fijn / Al zou je/ soms best / wat aardiger / willen zijn”. Of deze getiteld over heelheid en heel zijn: Ik ben / de moeder / en het / kind / Ik ben / de zoeker / en degeen / die vindt / Ik heb / gebaard / en ben / geboren / Ik was / iets kwijt / maar niet / verloren. Met haar gedichtjes raakt, schaakt en vermaakt Moniek haar lezers. De bundel is schitterend geïllustreerd waardoor het boek ook heel geschikt is als salontafelboek. Enkel het boek even vasthouden en doorbladeren maakt al dat je bezield de dag kunt beginnen of afsluiten. We verloten 5 exemplaren.

door Petra Hiemstra, 28 maart 2023

Van verbroken verbinding naar open voor het leven en de liefde

In haar voorwoord schrijft Moniek eerlijk: Ik heb een hele trits aan manieren om de verbinding te verbreken. Zoals uitchecken, afkatten en fileren. Niet dat iedereen dat mag zien, want zo hoort het natuurlijk niet. Ik wil wel dat je een goede indruk van me krijgt. Versmelten staat ook hoog op de lijst. Dan verdwijnen mijn gebreken als sneeuw voor de zon. Op deze manier probeer ik mijn kwetsingen te verhullen en daarmee verhul ik ook delen van mezelf. Ooit was dit van groot belang. Van levensbelang. Alle manieren om mezelf te beschermen heb ik dan ook lief. Zelfs als de plamuur van die laklagen ten kostte gaat van de connectie. Met mijzelf, met de ander en met de stroom van het leven, het grotere dat ons allemaal verbindt. Terwijl ik niets liever wil dan die connectie. Voor mij is het dichten een belangrijke manier om daar te komen. Daarom neem ik je in dit boek met liefde mee langs mijn laklagen, op weg naar een opener veld. Daar waar verbinding is met zelfliefde, liefde voor de ander en universele liefde. Met inspiratie en vrijheid. Daar waar we het leven kunnen nemen zoals het komt. Waar je voelt dat je gedragen wordt. En net als je denkt dat je daar bent … het leven loopt nu eenmaal niet in een rechte lijn …”

Haar bundel begint met het titelgedicht:

Laklaag

Ik trok
de wijde
wereld in

met een
dikke laag
vernis

De schilder
was ik zelf
geweest

geen idee
van het
gemis

Hoe kon
ik het
weten

Was veel
te klein
om het
te zien

Hoe kon
ik toch
bevroeden

dat dat
niet
alles was

dat onder
die laklaag
nog zoveel meer
verscholen lag

Moniek Wolters

De Droom

Moniek: “Oh, als het gaat om mijn gedichten, dan droom ik ervan dat ik ze mag delen in de openbare ruimte. Zodat ze zoveel mogelijk mensen kunnen inspireren. Mijn gedichten waren al te zien bij de fietsenstalling van Den Haag Centraal en in het gebouw van de voormalige Staalbankiers. Ik zou het fantastisch vinden als er een gedicht van mij geplaatst wordt op een muur in mijn geboortestad Tilburg of b.v. de Loc hal, bij bibliotheken, bij zorginstellingen of in treinen van de NS. Wat ik veel hoor en heel fijn vind om terug te horen van mensen dat mijn gedichten hun zinnen prikkelen. Daar wil ik als kunstenaar me nog verder in ontwikkelen en fantaseer ik over. Hoe ik mijn gedichten kan combineren met zintuiglijke ervaringen, bijvoorbeeld in de vorm van gedichtenfilmpjes.”

Over de schrijfster Moniek Wolters

Moniek Wolters is mijn kantoor collega op de Nassaulaan. Moniek werkt als carrière coach, teamcoach en intervisiebegeleider. En geeft op basis van haar eerste dichtbundel ‘Ertussenin’ dagtrainingen op de Hoorneboeg in Hilversum. Op verzoek verzorgt ze met veel plezier en soms met muzikale ondersteuning van haar partner Ronald poëtische voordrachten op locatie. Op 9 april treed Moniek op bij LOFT in Den Haag. Je bent van harte welkom.

Is deze dichtbundel Laklaag écht iets voor jou? We verloten 5 exemplaren t.w.v. 34 Euro

Stuur een mail met in de titel ‘Laklaag‘ naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. De bundels worden verloot na publicatie van dit artikel in onze nieuwsbrief van april 2023. De namen van de winnaars maken we op onze website bekend. Hoe groter onze persoonlijke of zakelijke wederkerigheid, hoe hoger de winkans!

Uiteraard kun je de dichtbundel ook direct bij Moniek bestellen of bij haar uitgeverij Komma. Alle schrijvers vinden het fijn als je direct bij henzelf bestelt, dan houden we er het meeste aan over – klik dan hier. Je kunt ook een exemplaar bestellen via je lokale boekhandel of bij bol.com 

En bij deze nog een toegift:

Worden

Ieder jaar
met mij
verjaardag belde
mijn oma en zei

Het wordt
al wat he

Al belt ze
niet meer
toch antwoord ik haar
ieder jaar

Ja oma
het wordt
al wat
met mij

Moniek Wolters

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *