Liefde voor je stille zelf is de basis voor je sensitieve, spirituele en strategische intelligentie

Liefde voor je stille zelf is de basis voor je sensitieve, spirituele en strategische intelligentie

“Liefhebben is bewust in de wereld staan.”, schrijft Bleri Lleshi in Liefde in tijden van angst. Wat kan het opleveren om in ons hectische leven ruimte te maken om ons bewustzijn te verkennen, te oefenen en te vergroten? Naast IQ en EQ vraagt leiderschap in deze tijd om een andere vorm van intelligentie: SQ of spirituele intelligentie, zo stelt auteur Danah Zohar. Alleen zo komen we volgens haar tot echte verandering in organisaties in een wereld die constant in beweging is. Maar hoe kunnen we dit SQ oefenen en versterken?  In dit artikel verken ik waarom we er baat bij kunnen hebben om deze kant van ons bewustzijn te ontginnen. En ik beschrijf hoe je met een liefdevolle houding en vanuit een stevig zelf een zinvolle bijdrage kunt leveren aan je omgeving, gezin, relaties, werk en onze samenleving.

 Door Janine Koppers, 12 februari 2018 

Hoogvlieger: vertraag! Voel…

Als je hoog vliegt, ga je waarschijnlijk ook snel. Als een hogesnelheidstrein die moeiteloos over de rails zoeft. Dat tempo kan heerlijk zijn. Ongehinderd door het landschap snijden en genieten van kleuren, indrukken en de wereld die in volle vaart voorbij schuift. Intussen bedenk je alweer de volgende stap, de volgende reis. Terwijl je lichaam in de trein zit, schiet je verstand langs verschillende onderwerpen, to-do’s, plannen en ideeën. Misschien zelfs zodanig, dat je het gevoel hebt tijd te kort te hebben. Ook al rijdt de trein zo snel, om jou bij te benen zou hij eigenlijk nog sneller moeten!

En… verbreed je bandbreedte

Ik vind het heerlijk om goed op stoom te zijn. En toch raasde ik mezelf in het verleden regelmatig voorbij. Wat ik merkte, was dat ik in de reguliere hogesnelheidstreinmodus wel snel ging, maar ik toch voor mijn gevoel slechts op een beperkte frequentie functioneerde en informatie ontving.

Gaandeweg leerde ik dat om echt te luisteren, naar mijzelf én naar anderen, ontvankelijkheid en aanwezigheid nodig was. En die aanwezigheid – of presence – vroeg om het vergroten van mijn frequentiebereik.

In de telecommunicatie wordt met bandbreedte van een transmissiekanaal het verschil bedoeld tussen de hoogste frequentie die wordt doorgelaten en de laagst doorgelaten frequentie. Wat ik gedurende mijn projecten en samenwerkingen ontdekte was, dat ik niet zozeer meer snelheid nodig had, maar dat ik mijn bandbreedte moest vergroten door ‘in het moment aanwezig zijn’ om meer informatie te kunnen verwerken en effectiever te zijn in wat ik doe. Ook onder hoge snelheid.

Bewust en liefdevol waarnemen

In mijn werk als, energetisch therapeut, richt ik mij op ‘de ander, op zijn of haar vraagstukken, hoe hij of zij in het leven staat, hoe het fysiek, mentaal en spiritueel met hem of haar gaat. Het is topsport om met 100% van mijn aandacht helemaal bij mijzelf te zijn als bij de ander. Net als iedere docent, manager, trainer, coach en zorgverlener ken ik het innerlijke spanningsveld tussen persoonlijke, liefdevolle, mensgerichte betrokkenheid en professionele afstand.

Als mens en als professional heb je je lichaam altijd bij je. En gelukkig maar! Je lichaam geeft op ieder moment signalen af, door die te ervaren boor je een bron van informatie aan en is het makkelijker om bij jezelf te blijven. Wat het lastig maakt om de signalen op te pikken die ons lichaam ons geeft, is dat je fysieke lichaam als het ware uitzendt op een lagere frequentie dan dat je mentale zelf (je gedachten, oordelen, aannames) dat doet. Als jouw ontvangststation (je bewustzijn) niet is ingeregeld op het ontvangen van signalen van jouw lichaam, dan kan het schreeuwen wat het wil, maar het zal lang duren voordat je registreert wat je lichaam vertelt. Zo kun je belangrijke ‘niet-pluis’ signalen negeren met alle gevolgen van dien. En als je deze modus lang volhoudt, dan loop je een reëel risico op een burn-out.

Door je bewust te worden van de verschillende lagen waarop je kunt waarnemen – grof verdeeld in lichaam, gevoelens en gedachten –  vouw je als het ware een harmonica uit van informatie die op dat moment voorhanden is. In een moment is er zoveel tegelijk op te merken over jezelf en over je omgeving. Ik schreef hier eerder over in mijn artikel over sensitieve intelligentie.

Nog een waarnemingsniveau erbij: het grotere zelf

Voorbij die indrukken – de beweging, de snelheid, is er nóg een gebied waar je je aandacht op kan richten. En dat is de plek in jezelf waar het stil is. Sommigen noemen die plek ‘de bron’, de ‘kern’ of ‘de ziel’. Leer je de weg naar die plek te vinden, dan heb je niet alleen overzicht, maar kun je ook antwoorden vinden en ontvangen op vraagstukken die zich in de alsmaar bewegende wereld voordoen: wat betekent deze handeling voor mij, voor mijn organisatie, voor mijn omgeving, voor de samenleving, voor de toekomst? Sommige auteurs zoals Otto Scharmer, omschrijven dit ook wel als ‘je Grotere Zelf’. Danah Zohar beschrijft het als quantumdenken: “[…]in staat om op hetzelfde moment alle ervaringsdata te integreren en analyseren.”

Ons zelf zoals we het kennen: met een lichaam, een persoonlijkheid, een naam, is een klein deel van iets groters: ons grotere zelf. Dat grotere zelf blijft onaangetast en is er altijd, wat er ook gebeurt. We zijn eraan gewend om onszelf te identificeren met onze emoties, ons gedrag en wat we bereikt hebben. Op organisatieniveau laten we ons afleiden door wat we doen en hoe het wordt gedaan. En dat laten we dan bepalen welke oplossingen we bedenken. In al deze gevallen is ons perspectief beperkt, en gericht op het behouden van wat bekend is. In de tijd die voor ons ligt, zal meer en meer van ons gevraagd worden om goed om te gaan met onzekerheden en zich steeds sneller voltrekkende veranderingen. Om daarmee makkelijker om te gaan, om steeds overzicht en focus te houden in chaos, helpt het om vanuit ons ‘grotere zelf te leven’.

Je grotere zelf is als een zon die altijd schijnt

In verschillende disciplines staat het bereiken van “het grotere zelf “of de stilte in jezelf centraal, zoals in yoga, mindfulness, systemisch en opstellingenwerk. Er zijn vele wegen die naar deze verbinding leiden. Maar hoe weet je nu of je bent afgestemd op dit deel van jezelf? In de psychotherapeutische methode “Internal Family Systems”, ontwikkeld door Richard C. Schwartz, wordt dit grotere zelf met een hoofdletter geschreven: Zelf. Schwartz ontwikkelde een lijst met 8 kwaliteiten die je ervaart als je in dit Zelf bent:: kalmte, nieuwsgierigheid, helderheid, compassie, zelfvertrouwen, creativiteit, moed en verbondenheid.

Gelukkig beschrijft hij ook een methode om deze toestand van Zelf te bereiken. Daarbij ziet hij de menselijke psyche als een familie: met verschillende delen of sub persoonlijkheden die met elkaar een dynamiek vormen. Deze delen zijn erop gericht om de kans op kwetsuren te minimaliseren. Ze bieden echter maar weinig stevigheid en steun en kunnen elkaar ook nog eens flink tegenspreken! Vandaar dat hij streeft naar de onthulling van het Zelf als een bron van heling, kalmte en stevigheid: innerlijke zon die altijd schijnt.

Alle methoden om het Zelf mee te bereiken hebben een ding gemeen: ze vragen oefening.

 Liefdevol luisteren naar je stille zelf is dagelijks werk

Er is een spannend moment in elke energiesessie die ik houd: het moment na de kennismaking met mijn cliënt en vlak voordat mijn daadwerkelijke werk begint. Ik zeg dan meestal iets als: “Ik ga eerst even iets voor mijzelf doen, drink lekker je thee. Ik ben zo weer bij je terug.” Vervolgens sluit ik mijn ogen en ga ik van start. In die stille minuten oefen ik. Ik oefen in vertragen: mijn snelle gedachten laat ik tot rust komen en als dat niet lukt laat ik ze nog even door razen. Ik oefen in verwelkomen: van binnen spreek ik een “hallo” uit naar mijzelf en ik verwelkom al mijn sensaties en emoties alsof het mijn gasten zijn. Ik oefen in ordenen: voorbij de gedachten, mijn enthousiasme, angsten, gespannenheid en alle bijbehorende gedragspatronen vind ik een moment, of eerder een gebied van stilte in mijzelf. Dan pas ben ik in staat om de ander te zien en om te luisteren naar de verhalen die zich ontvouwen, en kan de reading beginnen.

Dit proces, het oefenen in het vinden van de weg naar stilte, is voor mijn werk noodzakelijk. Als ik niet deze oefening zou doen, dan zou ik verstrikt zijn in mijn eigen oordeel en niet in staat zijn om de ander te zien en werkelijk te luisteren naar het verhaal dat zich ontvouwt. Verbonden met mijn innerlijke canvas van mijn bewustzijn kan ik ook het schilderij van de ander laten verschijnen.

Hoe zou het zijn als we allemaal gaan oefenen om vanuit onze eigen, spirituele, kern te werken en leven? Als we vanuit de bedoeling van het werk en verbonden met ons grotere zelf onze relaties, teams, organisaties, steden zouden organiseren? 

Liefdevol luisteren naar je stille zelf verdiept je menselijkheid en leidt je naar de toekomst

Door de weg naar je Zelf vrijer te oefenen kun je steeds meer steun, richting en zekerheid vinden van binnenuit, doordat je je verbindt met iets dat onveranderlijk en eeuwig is. Onderweg naar deze plek kom je van alles tegen. Bijvoorbeeld: moeilijkheid bij het ervaren van lichaamsgevoel, weerstand op het hebben van bepaalde emoties, of overlevingspatronen die lastig los te laten zijn. Otto Scharmer beschrijft dit proces in zijn Theory U en legt ook meteen verbanden met werk, samenleving en innovatie. Want, als je zelf groter wordt, wordt de wereld waarin je leeft en de mogelijkheden daarbinnen dat ook.

Wouter Hart schrijft in zijn boek “Anders vasthouden” over het belang van werken vanuit deze kern, die hij ‘de bedoeling’ noemt. Hart is van mening dat we moeten aansluiten bij het werkelijke vraagstuk en tegelijk moeten bijdragen aan de grotere opgave om professioneel antwoord te kunnen vinden op een vraagstuk. Om uit te komen bij dit werkelijke vraagstuk en om te ervaren dat er een grotere opgave is hebben we werk te doen: stoppen met onzin. Om onszelf of onze organisatie in stand te houden wordt er geïnvesteerd in structuren die uiteindelijk kunnen afleiden van waar het werkelijk om gaat. Hart zet het “uitvoeren van het spel” tegenover “het werken vanuit de bedoeling”. Zou het zo kunnen zijn dat, net zoals de bedoeling in een organisatie te lijden heeft onder vaste vormen, we door identificatie met delen van onszelf die veranderlijk zijn afgeleid raken van wie we werkelijk zijn? 

Wil je naar aanleiding van dit artikel praktisch aan de slag? In mei/juni biedt Janine Koppers haar training – Baas in eigen energie – zet je sensitieve intelligentie slim en strategisch(er) in ten behoeve van het grotere geheel – nog een keer aan.

Training Baas in eigen energie – Zet je sensitieve intelligentie slim en strategisch(er) in

Hoe mooi is het zijn wij, liefdevolle leiders van de toekomst, ons eigen zelf steeds beter herkennen en dit verbinden met het grotere Zelf, zodat we vanuit de bedoeling kunnen werken? Dat betekent ook dat er voldoende ruimte is om subtiele signalen, die van waarde zijn voor het uitstippelen van een nieuwe koers op organisatie- of maatschappelijk niveau, op te vangen en mee te nemen in besluitvorming. Zodat de stappen gezet kunnen worden die ten goede komen aan het grote geheel.

 Het 4 stappen plan

Tijdens de training werk je gericht aan:

  • Het bouwen aan stevig fundament en voedende basis voor jezelf  – Door diep te wortelen, je lichaamsbewustzijn te vergroten, eigen grenzen te voelen, kennen en kunnen aangeven en je eigen ruimte in acht te nemen. Elke. Dag. Weer.
  • Het Liefdevol te breken met overtuigingen en patronen die de verbinding met je grotere zelf bemoeilijken.
  • Het ontwikkelen van bewustzijn van waar je op leegloopt, waar je van oplaadt en waar je zoveel van hebt dat je ervan overloopt. Zo voel je beter wanneer je in je kracht staat en waardoor. Je leert beter herkennen, beschermen en afbakenen wat jouw Zelf is, wat van jezelf is en wat van een ander.
  • Het leven en werken vanuit bezieling. Je gaat meer vertrouwen op je grotere zelf. Hierdoor kun je je focussen op waar het werkelijk om gaat in jouw leven en werk. En je leert je actief gelijk gestemden aantrekken en verbinden.

Binnenkort komt deze training online. Als je interesse hebt, kunt je geheel vrijblijvend je belangstelling alvast per mail kenbaar maken. Dan ontvang je als eerste een uitnodiging om je in te schrijven. Stuur een mail met in de titel ‘Baas in eigen energie’ naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl

Over de auteur en trainer I Janine Koppers

Janine Koppers is sociaal agoog, energiecoach en trainer. Zij wil ervoor zorgen dat bewustzijnsverdieping aan de orde van de dag is en dat interconnectiviteit centraal staat in persoonlijke en organisatieontwikkeling.  Zij gelooft dat we een positief en krachtig verschil kunnen maken als we onze plek in het geheel ervaren. Janine geeft naast haar energiecoaching ook individuele trajecten Baas in eigen energie.

 

The Guest House – Rumi

 This being human is a guest house.
Every morning a new arrival.
 A joy, a depression, a meanness,
some momentary awareness comes
As an unexpected visitor.
eWelcome and entertain them all!
ven if they’re a crowd of sorrows,
who violently sweep your house
empty of its furniture,
still treat each guest honorably.
He may be clearing you out
for some new delight.
T
he dark thought, the shame, the malice,
meet them at the door laughing,
and invite them in.
Be grateful for whoever comes,
because each has been sent
as a guide from beyond.

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]