Omgaan met druk I Boekbespreking & verloting

Omgaan met druk – We zijn druk, voelen druk en maken ons druk. Zowel in ons privéleven als op het werk spelen het leveren van prestaties, het voldoen aan ideaalbeelden en het vergelijken met anderen een steeds grotere rol. Druk hoort bij leven, het is niet iets wat opgelost of weggenomen kan worden. Wél kun je er op verschillende manieren mee omgaan.

door Petra Hiemstra, 2 april 2020

Voor dit boek interviewden de auteurs, Roel Klaassen, Rob Boot en Robien Roet-Klaassen bekende toppresteerders om te vragen hoe zij omgaan met druk. De tips van de geïnterviewden voorzien zij van inzichten uit de haptonomie (de wetenschap van het menselijk gevoelsleven). De belangrijkste boodschap van dit boek is om druk niet langer alleen maar als iets negatiefs te zien. Echte topprestaties kunnen we namelijk alleen leveren wanneer er sprake is van enige druk.

Mensen die op hoog niveau willen presteren, in welke discipline ook, krijgen te maken met grote belangen, een grote zichtbaarheid en verantwoordelijkheid. Dat brengt druk met zich mee. Deze druk kan ervoor zorgen dat zelfs de meest talentvolle mensen op het cruciale moment verkrampen, blokkeren of zelfs bezwijken.

De crux bij goed omgaan met druk, is om je goed en volledig te verhouden tot de emoties en gevoelens die innerlijke of uiterlijke druk met zich meebrengen. En de verleiding te weerstaan om deze spannende gevoelens te verdringen naar het onbewuste. Dan kunnen ze namelijk, als ze uitgelokt worden, op ongewenste momenten oppoppen. En prestaties ondermijnen.

De auteurs verhelderen het verschil. Ik vat een aantal interessante lessen uit dit boek in eigen woorden samen:

Verschil tussen emotie en gevoel

Coaches van toppresteerders reiken hun cliënten vaardigheden aan om te voelen en anders met gevoelens om te gaan.

Als je druk ervaart, verandert er iets op lichamelijk niveau, dat gaat automatisch. Spieren en gewrichten gaan trillen, verzuren of houden spanning vast. We ervaren pijn of misselijkheid in onze ingewanden. Onze hartslag verhoogt en onze darmen houden voedsel vast (obstipatie) of laten juist alles los (diarree). Er komen allerlei stoffen vrij (denk aan neurotransmitters en hormonen) die zich in ons brein en bloedbanen begeven. Deze veranderingen roepen wederom automatisch emoties op (bv: bang, blij, boos, bedroefd, walging, schuld). Het is belangrijk om ons te realiseren dat emoties ons overkomen. We hebben er niet zoveel over te zeggen. Echter, alhoewel we over wat er in ons lichaam gebeurt niet zoveel te zeggen hebben, hebben we dat wel over de manier waarop we met deze veranderingen omgaan, zo stellen de auteurs.

Wanneer we ons bewust worden van onze emoties, spreken we van gevoelens. Gevoelens gaan dus eigenlijk een stap verder en zitten meer in het bewustzijn. Ze zijn meer psychologisch van aard en hebben te maken met de vertaling van emoties. Deze vertalingen zorgen ervoor dat we met wat meer afstand emoties ook echt kunnen ervaren en benoemen, zodat we de informatie die zij ons aanreiken, kunnen gebruiken voor planning, vooruitzien en beslissingen nemen.

Top-coaches helpen hun cliënten deze emoties en het denken over deze emoties te ervaren om verder te komen. Zij besteden tijd aan het voelen, erkennen en verwerken van  geregistreerde emoties uit het verleden, zodat er een ‘heel’ verhaal ontstaat en deze oude emoties het presteren in het heden niet meer in de weg zitten. Daardoor kunnen toppresteerders beter, vollediger en sneller ervaren hoe druk-in-het-nu in het eigen lichaam doordringt, hoe zij op die momenten bij zichzelf kunnen blijven en hoe zij deze druk willen richten, om op een gezonde manier doelstellingen en deadlines te halen. En hun voorbeeldfunctie in de samenleving met plezier te vervullen.

Synchronisatie

De overtreffende trap van zélf goed in staat zijn om gevoelens te ervaren en duiden, is het principe van synchronisatie, dat waarneembaar is bij vruchtbare samenwerking tussen mensen. “Synchronisatie betekent dat mensen die op gevoelsniveau met elkaar in contact zijn onbewust eenzelfde ademhaling gaan vertonen en ook vaak dezelfde houding aannemen. Mensen die samen wandelen en daarbij echt bij elkaar betrokken zijn, gaan veelal automatisch in dezelfde paslengte lopen. Synchronisatie draagt bij aan een gevoel van samenzijn en samenwerken.

Vertragen – voelen – voldoening

Waar het (opnieuw) leren voelen van emoties en gevoelens in eerste instantie pijnlijk kan zijn, blijkt het in tweede instantie juist de basis te vormen voor het ervaren van voldoening over de onder druk geleverde prestaties.

De openhartige verhalen van de geïnterviewden zijn een absolute aanrader voor iedere podiumtijger of toppresteerder in wording!

Omgaan met druk echt iets voor jou? We verloten twee exemplaren

Stuur dan een mail met in de titel ‘Omgaan met druk’ naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. De boeken worden verloot onder de eerste 10 respondenten, na verschijning van het artikel in onze nieuwsbrief (april 2020). De namen van de winnaars maken we op onze website bekend.

Dit boek is, voor 17,99 Euro, uiteraard ook te koop via je lokale boekhandel of te bestellen via internet.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière Coaching  – Mogelijk wil je een volgende stap zetten in je carrière of sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af …  wat nu? Wellicht heb je behoefte aan meer focus? Of een heldere, energie gevende visie voor de komende tijd? Of kriebelt er iets …, maar: wat? Veel […]