Onderdruk ondergraaft succes – Wat kun je daaraan doen?

Onderdruk ondergraaft succes in leven en werk – Wat kun je daaraan doen? In onze praktijk geven hoogvliegers regelmatig aan last te hebben van onderdruk. Het maakt hen lui en lethargisch. Niet fijn! En juist in de huidige tijd, waarin vele mensen het (nog) rustiger hebben dan hen lief is, kunnen ze de rust niet vinden. En verlangen ze naar meer leven in de brouwerij.

Allereerst: waarom hebben hoogvliegers snel(ler) last van onderdruk? Zelf geven ze aan dat ze véél sneller kunnen denken, handelen schakelen dan hun naaste omgeving. Voor hen gaan ‘gewone’ gesprekken en vergaderingen vaak te tráááág! En dat is… sáááái…! Op hun werk vertellen ze vaak niet dat ze het werk eigenlijk wel in 1/5 van de tijd kunnen doen. Ze willen immers graag een positieve bijdrage leveren én deel van het geheel blijven uitmaken.

Meestal heeft het onderdrukken van onderdruk weinig zin. Overdenken hoe je verveling in voortreffelijkheid kunt ombuigen is een eerste stap van A naar Beter… Wij merken: heldere doelstellingen formuleren die op korte én lange termijn vervulling geven, helpt!  Daarvoor is het wel nodig dat je basisvoorwaarden voor succes op orde zijn. In dit artikel vind je daarom 3 korte checklists die aangeven hoe je verveling vrij eenvoudig om kunt buigen naar voortreffelijkheid.

1. Zijn je universele voorwaarden voor succes op orde?
2. Zijn je praktische voorwaarden voor succes op orde?

Nee? Dan biedt de komende tijd wellicht ruimte om deze als eerste aan te pakken. Ja? Dan ben je mogelijk toe aan:

3. Het vorm en inhoud geven aan de 7 voorwaarden voor voortreffelijkheid in leiderschap en meesterschap, zoals Leonardo da Vinci die formuleerde.

Heb je alles ingevuld en heb je daarna behoefte om je acties en besluiten vast te leggen? Vraag dan gratis het ‘Circle of Life’ document aan. Dit document helpt je om zaken écht scherp te krijgen en het maakt het ook makkelijk om je eigen ontwikkelingen en successen goed te meten en te monitoren. Betrek ook graag je partner of een goede vriend of vriendin bij het invullen, want:

Dit rekt je zone van ontwikkeling lekker op!

Lev Vygotksy, de Russisch psycholoog die dit begrip introduceerde, zei hierover: “Door samen te werken en in gesprek te zijn, zijn mensen in staat tot dingen te komen die nieuw zijn.” Ook hebben de universele en praktische voorwaarden voor succes al behoorlijk wat (onder)druk doorstaan…

Vanaf Plato en Aristoteles tot op de huidige dag hebben wijze mensen nagedacht over succes en voortreffelijkheid. Zij lieten ons 9 krachtige adviezen na om een succesvol leven te leiden. Kijk hier hoe je er voor staat:

1. Zijn je universele voorwaarden voor succes op orde?

9 UNIVERSELE VOORWAARDEN VOOR SUCCES JE CIJFER
1.    Ik hou van mij. Ik waardeer mezelf zoals ik ben, met al mijn goede en minder goede eigenschappen. Ik sta stabiel in het leven en heb een gezonde eigen-waarde. Ik ben een leuk mens voor mezelf en anderen.  
2.    Ik heb een helder zicht op wat ik wil, ik heb een levendige visie, heldere omschreven doelen op alle leefgebieden (werk, relatie, gezin, persoonlijke ontwikkeling etc.)
3.    Ik heb een sterk vertrouwen dat ik mijn doelen kan bereiken.
4.    Ik beschik over een hoge mate aan gerichte concentratie en discipline die nodig zijn om mijn doelen te bereiken.
5.    Ik ben eigen-wijs en volhardend bij het nastreven van mijn doelen.
6.    Ik voel me emotioneel betrokken bij alles wat ik doe.
7.    Ik heb een goed karakter om mezelf en anderen te leiden en op de juiste weg te houden. Ik ben integer, eerlijk, open en transparant. Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg.
8.    Ik kan van mijn persoonlijke en andermans ontwikkelingsprocessen genieten.
9.    Ik kan eenzaamheid goed dragen. Ik neem voldoende tijd om een-zaam = met mezelf te zijn, zodat ik tijdig kan in- en uitzoomen op de processen en patronen die in én buiten mij spelen, die mij beïnvloeden en die ik met mijn ‘zijn’ en ‘zelf’ beïnvloed.

Geïnspireerd op het overzicht in Filosofie voor Dummies van Tom Morris, pag. 334

2. Zijn je praktische voorwaarden voor succes op orde?

Als je wilt uitgroeien tot de meest liefdevolle leider die je kunt zijn, check dan voor je verder gaat in hoeverre onderstaande praktische zaken in je leven op orde zijn. Zijn er acties nodig, plan die dan direct in je agenda in, de komende twee maanden:

5 PRAKTISCHE VOORWAARDEN VOOR SUCCES EN LIEFDEVOL LEIDERSCHAP OP ORDE JA / NEE: ACTIES NODIG OF GEWENST?
1 Mijn huis is opgeruimd en in goede staat van onderhoud. Het is een prettige plek om thuis te zijn.
2 Mijn financiën en administratie zijn op orde. Ik weet exact hoe ik er voor sta. Ik check jaarlijks in hoeverre mijn financiële zaken anders / goedkoper / duurzamer kunnen.
3 Mijn meest gebruikte apparatuur, zoals computer en telefoon én vervoermiddel(len) functioneren optimaal en zijn goed onderhouden.
4 Ik heb goede relaties met de mensen die voor mij belangrijk zijn.
5 Ik ben gezond en voel me fit. Ik eet en drink bewust, slaap en beweeg voldoende.

Als deze zaken niet op orde zijn, zul je merken dat ze ongemerkt energie wegslurpen. Daar heb je last van. En dan zorgen deze gebreken snel voor kleine of grote irritaties. Het omgekeerde is ook waar. Zodra deze leefgebieden optimaal op orde zijn, heb je alle ruimte om de volgende stappen te zetten richting voortreffelijkheid in (rent)meesterschap en leiderschap. Uiteraard op jouw eigen manier en in jouw tijd.

3. Onderdruk succesvol ombuigen naar bovenmaatse prestaties? Da Vinci beschrijft 7 Voorwaarden voor voortreffelijkheid die verveling doen vervliegen

In het boek “Denken als Da Vinci” beschrijft Michael J. Gelb de 7 deugden en vaardigheden die je volgens Leonardo da Vinci zou moeten ontwikkelen voor voortreffelijkheid, meesterschap en innovativiteit. Kortom: kwaliteiten waarmee je jezelf kunt sublimeren. Hoe scoor jij jezelf?

7 VOORWAARDEN VOOR VOORTREFFELIJK-HEID IN LEIDERSCHAP EN MEESTERSCHAP VOLGENS DA VINCI JA, IN DEZE KWALITEIT HERKEN IK MIJ DIT ZOU IK NOG MEER KUNNEN ONTWIKKELEN
1.    Curiosita: een onverzadigbaar nieuwsgierige benadering van het leven en een niet aflatend streven naar permanent leren.    
2.    Dimostrazione: een voornemen om kennis te toetsen aan ervaring; volharding en de bereidheid om van fouten te leren.
3.    Sensazione: De voortdurende verfijning van de zintuigen, met name het zien, als middel om de ervaring te verlevendigen.
4.    Sfumato: een bereidheid om dubbelzinnigheid, paradoxen en onzekerheid te verwelkomen.
5.    Arte/Scienza: De ontwikkeling van het evenwicht tussen wetenschap en kunst, logica en verbeelding. Denken met beide hersenhelften.
6.    Corporalita: Het streven naar gratie, handvaardigheid, conditie en houding
7.    Connesione: De erkenning en waardering van de onderlinge verbondenheid van alle dingen en verschijnselen. Systeemdenken.

Ga onderdruk te lijf met dit gratis doelstellingen document (Circle of Life)

In onze praktijk merken we: het stellen van heldere, haalbare doelstellingen op 8 leefgebieden (werk, financiën, relaties, persoonlijke groei, etc.) voor de korte én lange termijn geeft rust, focus en bevrediging. Heb je hier behoefte aan? Ik stuur je het doelstellingen document (de oefening heet: Circle of Life en is maar 3 A4tjes) met plezier toe! Stuur een mail met in de titel ‘Ja ik ontvang graag het Circle of Life document’ naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl

Wil je nóg meer? En heb je bijvoorbeeld behoefte aan gericht en gestructureerd samen toewerken naar en/of het formuleren van jouw ‘Big Hairy Audacious Goals’, waar je tenminste 10 jaar vrolijk mee vooruit kan? Kijk dan of een (kort) coachtraject iets voor je is. In de huidige tijd kan dat desgewenst ook telefonisch, via Skype, WhatsApp. Je bent van harte welkom.

Petra Hiemstra, 3 april 2020

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]