Pleidooi voor verkiezingsdialogen in plaats van debatten door Ilona Eichhorn

“In plaats van praten”

Pleidooi voor verkiezingsdialogen – Altijd heb ik geloofd in de waarde van het debat. Het verbaliseren van een mening op een manier die overtuigend is geeft duidelijkheid, inhoudelijke diepgang en begrip. Voor mij, als partner van Debat.NL, vind ik het schokkend dat ik momenteel twijfel of het debat in verkiezingstijd nog wel werkt. Is het niet tijd dat we kiezers anders gaan benaderen? Het traditionele verkiezingsdebat heeft een aantal problemen waarvan ik er twee wil uitlichten.

door Ilona Eichhorn, 15 januari 2018

Verstofte stokpaardjes

Het eerste probleem is dat veel debatten eindigen in het eindeloos herhalen van de eigen mening. Goede debaters verwoorden hun mening eloquent maar debatteren is meer dan alleen maar praten. Het is tevens de kunst de van het luisteren en snel ad rem reageren. Goede debaters reageren op hun opponent, matige debaters herhalen gewoon hun eigen standpunt. Niet iedere potentiële politicus is een goed debater dus veel debatten ontstijgen het niveau van het afdraaien van stokpaardjes niet. Dit zorgt ervoor dat kiezers zich storen aan politici die zich steeds herhalen.

De burger voelt zich niet gehoord

Het tweede probleem is dat er is een kiezersgroep die zich niet meer begrepen voelt door de politiek en zich afsluit. Ze hebben het idee dat er niet meer naar ze geluisterd wordt. De reflex die we hebben is om het deze groep nog een keer uit te leggen. Als mensen zich niet gehoord of begrepen voelen staan ze niet direct open voor de mening van een ander. Als ze een bepaald beeld hebben dan is er geen ruimte voor een andere mening zoals prachtig beschreven staat in het beste boek over het menselijk denken “Thinking fast and slow”. Dus deze groep nogmaals uitleggen hoe de wereld werkt zal geen effect hebben. Nu zou je kunnen denken: leuk maar wat dan wel?

Pleidooi voor verkiezingsdialogen

Voor de aankomende verkiezingen in maart zou ik willen pleiten om geen verkiezingsdebatten te organiseren maar verkiezingsdialogen. Niet een panel van politici die hun verkiezingsprogramma oplepelen maar politici die kiezers vragen stellen en dan pas reageren. Laten we eens luisteren naar het signaal dat er niet meer naar kiezers geluisterd wordt en hier ook echt naar handelen. Laten we in plaats van praten……eens gaan luisteren.

Ilona Eichhorn, Partner @ Debat.nl

Wil je je verder ontwikkelen als Sprekend Leider, Dagvoorzitter, Mediator, Transitiebegeleider? Lees dan hieronder verder:

Sustainable societies I Vreedzaam transitiemanagement, conflictmanagement en mediation

4 daagse leergang op 8, 9, 29 en 30 oktober 2018

Veranderen – we ontkomen er niet aan. We doen het dagelijks en vaak met weinig moeite. We groeien, we leren, we denken en trekken conclusies. Meer dan eens gaan we ons anders gedragen.

Niet altijd is dat makkelijk. We lopen deuken op, moeten van mening veranderen – soms tegen wil en dank. Dat geldt voor het persoonlijke leven, maar ook rond maatschappelijke veranderingen. Vaak zien we dat gepaard gaan met conflicten, grote en kleine. Het is dan handig daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Goed – in die zin dat de uitkomst voor beide partijen positief is.

DPC (Dialogue for Peaceful Change) is een conflictmanagement methode waarin kennis en praktijkervaring uit de hele wereld is samengebracht. DPC gaat er vanuit dat conflicten een natuurlijk verschijnsel zijn die een rol spelen bij veranderingsprocessen. De training bied je een praktisch goed toepasbare methode van vreedzame conflicthantering en conflictoplossing tussen mensen. De methode ‘heeft geen kleur’ – zoals een trainer uit Zimbabwe meldde – ook doordat bij de ontwikkeling mensen uit diverse culturen betrokken waren. De methode bewijst dagelijks wereldwijd haar nut, op grote en kleine schaal.

Interesse in deze leergang? Klik dan hier.

Dagtraining Excellent presenteren, hoffelijk debatteren én storytelling

Op 19 februari 2018 leren we je in één dag gestructureerd en eloquent spreken zodat je je publiek raakt, schaakt én in beweging zet met en voor jouw verhaal. We trainen je in:

 • met PLEZIER en presentie presenteren;
 • hoffelijk debatteren;
 • Je publiek in beweging zetten met en voor jouw verhaal;
 • gestructureerd spreken met behulp van de Standaard Geschil Punten;
 • je argumenten duidelijk ‘labelen’, zodat mensen je goed kunnen volgen;
 • je overtuigingskracht vergroten door je argumenten helder te onderbouwen met bronnen en feiten;
 • eloquent spreken vanuit je hoofd-hart-en-buik;
 • je publiek raken, schaken en vermaken met retorica;
 • uptempo luisteren en adequaat reageren;
 • krachtige interrupties plaatsen, ontvangen en pareren;
 • feedforward geven in plaats van feedback;
 •  persoonlijke aanvallen opvangen en hoffelijk pareren (alleen voor hen die dit in alle veiligheid bewust willen trainen)
 • je zeggingskracht versterken door je eigen stem te vinden en je eigen verhaal te versterken met behulp van ‘storytelling’ de eeuwenoude traditie van mondelinge overdracht van verhalen.

Je kunt hier een leuk filmpje bekijken van Yuen Yen Tsai over de waarde van een goed debat.

Deze training excellent debatteren, presenteren en storytelling écht iets voor jou? Klik dan hier voor meer informatie

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]