Je kent ze wel. Mensen die zeer saaie verhalen vertellen. In het boek Meesterlijk Coachen beschrijft Robert Hargrove dit voor velen herkenbaar fenomeen: sleurverhalen. Hij plaatst deze “rutstories”, sleurverhalen, tegenover “riverstories”, flow verhalen. Nadat hij beide begrippen behandeld heeft, biedt hij zijn lezers handvatten hoe deze verhalen hoffelijk af te kappen. En beter nog: hij leert je hoe je mensen kunt helpen hun verhalen positief te transformeren.
door Petra Hiemstra, 21 maart 2019
Sleurverhalen zijn…. SAAI! Voor zowel verteller als luisteraar bevatten ze weinig tot geen nieuws. Erger nog, sleurverhalen zuigen alle energie weg. En ze zorgen ervoor dat de verteller vast blijft zitten in oude zijnswijzen en oude denkpatronen. Dat resulteert in passiviteit.
Sleurverhalen herken je aan het feit dat mensen een inaccurate, machteloos makende en verstoorde interpretatie van de werkelijkheid geven als ze over gebeurtenissen vertellen. Sleurverhalen ontstaan vaak doordat mensen de moed opgeven als ze iets niet lukt of anderen de schuld geven voor onbedoelde resultaten in plaats van daar zelf verantwoordelijkheid voor te nemen en te leren van de lessen die hierdoor geboden worden.
Sleurverhalen ontstaan als mensen zaken persoonlijk opvatten die niet persoonlijk opgevat dienen te worden. Door de herhaling van steeds het verhaal, ontstaat voor de verteller een zelfversterkende werking. Iedere keer als het verhaal vertelt wordt, nestelt het zich dieper in, in het lichaam van de verteller.
Hargrove noemt vijf soorten sleurverhalen:
1. Het ‘Ik heb andermans goedkeuring nodig’ verhaal;
2. Het ‘ik ben bang om kwijt te raken wat ik heb’ verhaal;
3. Het ‘miskende slachtoffer’ verhaal;
4. Het ‘verdovings’ verhaal;
5. Het ‘waarom moeite doen’ verhaal.
Als mensen je een flowverhaal vertellen, hoor je een heldere, levendige, sprankelende toon in hun verhaal. Het verhaal is eerlijk, authentiek en de spreker toont kwetsbaarheid over zijn of haar groeikansen, leerpunten en kwetsbare eigenschappen. Uit deze verhalen komt naar voren dat mensen een inzicht hebben gekregen in hun eigen domheid, die hen in staat heeft gesteld om de lessen te leren die ze moesten leren om de volgende stap in hun leven te kunnen zetten.
Als liefdevolle leider wil je mensen helpen om hun sleurverhalen in flowverhalen te transformeren. Hoe maak je mensen vriendelijk los uit de greep van hun defensieve denken, als de zelfrechtvaardigende logica ervan rampzalige gevolgen dreigt te hebben?
Om sleurverhalen in flowverhalen om te kunnen zetten, is meer nodig dan een babbeltje bij de koffieautomaat of waterkoeler. Er zijn één-op-één of coachgesprekken voor nodig waarin je, nadat je een plezierige veilige setting hebt gecreëerd, op tenminste 3 niveaus van de menselijke ervaring de confrontatie aangaat:
1. Je wilt de wil van de spreker versterken om iets in zijn of haar leven tot stand te brengen en helpen het leven(sverhaal) in een positieve richting te buigen, daartoe;
2. Wil je de beperkende overtuigingen en aannames die je hoort in het verhaal, en die tot onbedoelde of ongewenste resultaten leiden helder terug spiegelen opdat jullie ze samen kunnen onderzoeken en de ander ze kan herzien. Dit vergt de bereidheid om;
3. Jouw emotionele energie aan te willen wenden als bron van informatie opdat de ander zijn of haar fysieke blokkades kan loslaten.
Meer lezen?
Lees het boek ‘Meesterlijk Coachen’, Robert Hargrove – Aanrader!!
De informatie uit dit artikel is afkomstig van pagina 128-130.