Wat is een écht intelligente vraag? Sinds ik weet dat er sapioseksuele (of sensuele – dat klinkt vriendelijker) mensen bestaan en deze mensen steeds vaker uit de kast komen als liefhebbers van ‘vragen die raken, schaken en vermaken’ – ben ik geboeid door het de vraag: wat maakt een vraag nu écht intelligent? Zo’n vraag die je hart en ziel een sprongetje doet maken?
Zeker nu ik merk dat vooral veel mannen in mijn omgeving smachten naar écht intelligente vragen, ga ik in dit artikel na wat een écht intelligente vraag nu eigenlijk ís. En deel ik met plezier de input die ik op LinkedIn rond dit thema heb mogen ontvagen – waarvoor DANK! Tenslotte deel ik mijn eerste classificatie van 1* en 5***** vragen. Verbetervoorstellen welkom!
door Petra Hiemstra, 15 oktober 2024 met dank aan Jelcher de Ruijter en Nelleke Schreuders
“Intelligente vragen hebben een focus op MOGELIJKHEDEN, waardoor je wordt uitgenodigd om na te denken over nieuwe kansen en wat er mogelijk is, in plaats van je te concentreren op beperkingen.
Intelligente vragen benadrukken het belang van VERTROUWEN en ZELFVERTROUWEN. Ze nodigen je uit om na te denken over hoe je leven eruit zou zien als je elke kans met vertrouwen zou aanpakken.
Intelligente vragen leggen de nadruk op persoonlijke GROEI, ze stimuleren REFLECTIE over je DROMEN, PASSIES en ambities, wat leidt tot zelfontdekking en de ontwikkeling van je potentieel. Bovendien zijn ze actiegericht. Ze moedigen je aan om concrete stappen te ondernemen in de richting van je doelen, waardoor je passiviteit voorkomt.
Intelligente vragen zijn ook TOEKOMSTGERICHT, wat betekent dat ze je uitnodigen om na te denken over wat je wilt bereiken en hoe je daar kunt komen. Tegelijkertijd dwingen ze je om te reflecteren op je huidige situatie en de mogelijkheden voor verbetering te verkennen.
Intelligente vragen roepen EMOTIES op, wat kan helpen bij het creëren van motivatie en inspiratie om veranderingen in je leven aan te brengen…”
Zo voegt Nelleke Schreuders toe. Zij stelt in aanvulling op Jelcher: “Voor mij gaat de intelligente vraag veel meer over de vraagsteller. Die vraagsteller heeft een oprechte, open, nieuwsgierige houding naar de ander. Een intelligente vraag, vraagt niet om een intelligent antwoord. Een intelligente vraag, vraagt om een waarachtig antwoord.”
En dat herken ik wel. Een kenmerk van de hoogbewuste mensen in mijn praktijk is dat ze buitengewoon zorgvuldig en soms heel eloquent formuleren. Het zijn mensen die zich voortdurend willen bekwamen in de kunst van sprekend én grootluisterend leiderschap.
In mijn recente training voor de Luisterlijn heb ik voor het éérst deze hypothese getoetst. Als we een sterren kwalificatie aan vragen zouden kunnen toekennen, net als we heel lekker eten met sterren waarderen, wanneer verdient een vraag dan 1* of juist 5*****?
Mijn huidige indeling is als volgt:
Wat denk jij? Aanvullingen en verbetervoorstellen welkom!
Dat kán maar hoeft niet. In Nederland wordt intelligentie doorgaans (nog steeds) slechts geassocieerd met intelligentie vanuit het hoofd. In die enge zin, zijn intelligente vragen dan vragen die betrekking hebben op bestaande kennis (logos – logica – downloading), waarnemingen (diagnose) en het onderscheidingsvermogen (discernment) van feiten, (geschonden) wetten en normen (nomos) en kennis.
Grootluistervragen zijn wél gericht op het luisteren naar en gehoor geven aan de wijsheid van het hele (waarnemende) lichaam. Als de ontvanger daarmee akkoord is, stellen grootluisteraars bewust en gericht vragen die de ontvanger liefdevol gidsen van hun ‘kleine Verhaal’ naar hun ‘Grote Verhaal’. Een grootluisteraar luistert altijd met de intentie om de potentie van de ander(en) optimaal tot ontvouwing te laten komen ten behoeve van het grotere geheel.
We stellen:
Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik er als Friezin weliswaar zeker graag leuk uitzie, maar dat ik méér waarde hecht aan zaken als vrijheid, betrouwbaarheid en eloquentie. Aan een vraag: wat ga je aandoen naar die bijeenkomst? hecht ik daarom minder waarde dan aan een vraag als: van welk nieuw woord maakte jouw hart dit jaar een sprongetje en ga je het komende jaar vaker gebruiken (verleden én toekomst)?
Franse vrienden betrekken (en etaleren) graag inzichten van filosofen die zij bewonderen in onze gesprekken. Leerzaam én boeiend.
Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de respectvolle en hoffelijke manier van interviewen van sommige Duitse en Engelse talkshow-hosts én valt het me op dat ook Netflix regelmatig series lanceert waarin de eloquente intelligentie en waardige boardroompresentie omarmd wordt, denk aan House of Cards en The Blacklist.
En er is vast nog veel meer aan dit artikel toe te voegen. Aanvullingen en verdere inspiratie zeer welkom!
Mail je input of reflecties naar: petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl