Ben ik hoogbegaafd? Doe hier de test – Een aantal zaken weten alle hoogvliegers heel zeker als ze bij mij komen: ze zijn géén leider en hoogbegaafd of een hoogvlieger zijn al helemáál niet! Ze weten immers reuze goed wat ze allemaal NIET kunnen en weten. Goed, het niveau van een Einstein, Anna Marie van Schuurman, Leonardo Da Vinci, Marie Curie, Mozart, Hildegard von Bingen of vader en zoon Huygens halen ze wellicht (nog) niet. Zulke veelzijdige briljante geesten die én goed zijn in wiskunde, én in talen, én in muziek, én in intermenselijke contacten, én in de fysieke en spirituele wetenschappen zijn inderdaad zeldzaam. En dat hoeft ook helemaal niet. Als je een afgeronde universitaire opleiding hebt, zit je qua IQ al rond de 130, de ondergrens van hoogbegaafdheid. De meeste van mijn gesprekspartners scoren gemiddeld tussen de 130 en 145, al is dat een inschatting, want dat meten we niet. Ik vind dat ook volstrekt irrelevant. Het gaat er mij niet om hoe intelligent je bent, maar hoe je intelligent bent. Al pratende komen we er vaak achter dat je wel degelijk heel goed zaken kunt (voor)voelen. En dat je een brein hebt wat voortdurend zaken analyseert en kansen ziet. Dat je (razend)snel denkt, schakelt, praat en luistert bovendien. Het zijn vaak ondernemers, gymnasiasten (of zij die dat hadden kunnen doen) en Friezen, de creatieve AD(H)Ders, schrijvers, filosofen en theologen die zich bij ons thuis voelen. Wat zij /wij met elkaar gemeen hebben?
Door Petra Hiemstra, 11 november 2020
Waar het in de gesprekken met mijn cliënten om gaat, is dat zij inzicht krijgen in de manier waarop hun bijzondere brein werkt. Hun hersenen zijn meestal Snel Verveeld. En kunnen moeiteloos snel schakelen. Hoe ze het doen, weten ze vaak niet. Maar ze hebben vaak binnen luttele seconden door wat er in een nieuwe organisatie speelt. Vaak hebben zij het dan bij het rechte eind. Maar hoe ze tot die inzichten komen…? En daarbij komt: gelijk hebben is niet gelijk krijgen. Daar heb je wel wat Magnetisch Charisma en een gulle gunfactor voor nodig. Toch is er maar één die kan schakelen van snel naar langzaam en van hoog naar laag en weer terug. En dat ben jij.
Het brein van hoogbegaafden, hoogvliegers of extra intelligente mensen is rijk bedraad zou je kunnen zeggen. De vele verbindingen maken dat wij/zij snel kunnen schakelen tussen beide hersenhelften. Veelal denken hoogbegaafden ook associatiever (in beelden) dan de gemiddelde mens. Op basis van een normaal verdeling gaat de wetenschap er vanuit dat ongeveer 2,5 procent van de Nederlanders hoog intelligent, extra intelligent of hoogbegaafd is. Mijn inschatting is dat dat percentage hoger ligt dan algemeen wordt aangenomen.
Als je een hoogvlieger bent, kun je je voelen als een Ferrari. Daarvan rijden er ook maar enkele op de snelweg. Net zo leuk als het is dat je zo heerlijk snel kan, zo frustrerend is het ook. Immers: in Nederland is toegestane snelheid beperkt tot maximaal 130 km/uur, terwijl jij binnen seconden boven de 300 zit. Voor je het weet ben je de troepen ver, ver vooruit. Ook niet gezellig! Natuurlijk kun je je aanpassen. Dat doe je ook. Je bent de beroerdste niet. Maar… dat aanpassen heeft ook een prijs. Als je niet alert bent, krijg je last van een bore-out: onder-uitputting van je potentieel. Mensen zeggen veel te snel: doe maar niet, je doet al zoveel, of je werkt al zo hard. Maar… DAT VINDEN WIJ LEUK!!! Je voelt een grote behoefte aan racecircuits waarop je voluit mág en waar je je kunt optrekken aan gelijk gestemden. Dat maakt het leven een stuk aangenamer.
De hoog intelligente mensen in deze wereld vinden gelukkig al jaren hun weg naar de Mensa, een fijne vereniging voor en door hele slimme mensen. Als je lid wilt worden, moet je een toelatingstest doen waaruit blijkt dat je een IQ hebt van 130+. Hoogbegaafde mensen onderscheiden zich van hoog intelligente mensen doordat zij behalve slim óók hoog sensitief zijn. Deze mensen verwelkomen wij graag bij Haagse Hoogvliegers. En, eerlijk is eerlijk, we doen er graag nóg een schepje boven op. We vinden fijn als je ook nog eens heel hartelijk bent. Als je onze liefde voor verhalen, literatuur, poëzie, bestuurskunde, ondernemerschap, organisatiekunde, leiderschap, wetenschap en filosofie deelt. Dat je er voor open staat om je collega’s en de trainer(s) vanuit je hart te ontmoeten, groot te luisteren en aanwezig bent met de intentie om elkaars dromen concreet een stap verder te brengen. Zo zorgen we samen voor meervoudige waardecreatie tijdens ieder samenzijn.
Enkele jaren geleden hebben Kuipers & Van Kempen in hun mooie boek Verleid jezelf tot excellentie vijf kenmerken benoemd van Extra Intelligente mensen (Xi). Wij noemen dat #hoogvliegers.
Gaan er al alarmbellen af of maakt je hart een sprongetje van herkenbaarheid? Lees dan verder wat je kunt doen om je eigen of andermans genialiteit tot volle bloei te laten komen. Uit onze eigen praktijk komt naar voren dat hoogvliegers onderstaande zaken wensen in hun werk:
Die je niet moeiteloos om de tuin leidt? Die stevig genoeg is zonder streng te zijn? Die je kan ‘hebben’ zoals je bent, met al je dynamiek, en bij wie je helemaal jezelf mag zijn?
Neem dan contact op voor de mogelijkheden. Hier lees je wat we doen aan carrière & life coaching. Uiteraard wordt ieder traject op maat gemaakt. Je bent net zo welkom voor één als voor meerdere consults.
Wil je je vooral laven aan gelijkgestemden en excellente trainers en zoek je een raceplatform waar je je up-tempo kunt ontwikkelen?
Kijk dan in onze agenda wat de eerstvolgende mogelijkheden voor dag trainingen of leergangen zijn. Goed gezelschap is altijd gegarandeerd. We kijken uit naar je komst en ontvangen altijd met open armen.
Petra Hiemstra
Grootluisteraar I Transformatiecoach I Opleider I Luistertrainer I Directeur Haagse Hoogvliegers
Petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl
06-33803867