Ben ik hoogbegaafd? Doe hier de gratis test

Ben ik hoogbegaafd? Doe hier de test – Een aantal zaken weten alle hoogvliegers heel zeker als ze bij mij komen: ze zijn géén leider en hoogbegaafd of een hoogvlieger zijn al helemáál niet! Ze weten immers reuze goed wat ze allemaal NIET kunnen en weten. Goed, het niveau van een Einstein, Anna Marie van Schuurman, Leonardo Da Vinci, Marie Curie, Mozart, Hildegard von Bingen of vader en zoon Huygens halen ze wellicht (nog) niet. Zulke veelzijdige briljante geesten die én goed zijn in wiskunde, én in talen, én in muziek, én in intermenselijke contacten, én in de fysieke en spirituele wetenschappen zijn inderdaad zeldzaam. En dat hoeft ook helemaal niet. Als je een afgeronde universitaire opleiding hebt, zit je qua IQ al rond de 130, de ondergrens van hoogbegaafdheid. De meeste van mijn gesprekspartners scoren gemiddeld tussen de 130 en 145, al is dat een inschatting, want dat meten we niet. Ik vind dat ook volstrekt irrelevant. Het gaat er mij niet om hoe intelligent je bent, maar hoe je intelligent bent. Al pratende komen we er vaak achter dat je wel degelijk heel goed zaken kunt (voor)voelen. En dat je een brein hebt wat voortdurend zaken analyseert en kansen ziet. Dat je (razend)snel denkt, schakelt, praat en luistert bovendien. Het zijn vaak ondernemers, gymnasiasten (of zij die dat hadden kunnen doen) en Friezen, de creatieve AD(H)Ders, schrijvers, filosofen en theologen die zich bij ons thuis voelen. Wat zij /wij met elkaar gemeen hebben?

Door Petra Hiemstra, 11 november 2020

Een snel verveeld brein

Waar het in de gesprekken met mijn cliënten om gaat, is dat zij inzicht krijgen in de manier waarop hun bijzondere brein werkt. Hun hersenen zijn meestal Snel Verveeld. En kunnen moeiteloos snel schakelen.  Hoe ze het doen, weten ze vaak niet. Maar ze hebben vaak binnen luttele seconden door wat er in een nieuwe organisatie speelt. Vaak hebben zij het dan bij het rechte eind. Maar hoe ze tot die inzichten komen…? En daarbij komt: gelijk hebben is niet gelijk krijgen. Daar heb je wel wat Magnetisch Charisma en een gulle gunfactor voor nodig. Toch is er maar één die kan schakelen van snel naar langzaam en van hoog naar laag en weer terug. En dat ben jij.

Een extra intelligent brein is een rijk bedraad brein

Het brein van hoogbegaafden, hoogvliegers of extra intelligente mensen is rijk bedraad zou je kunnen zeggen. De vele verbindingen maken dat wij/zij snel kunnen schakelen tussen beide hersenhelften. Veelal denken hoogbegaafden ook associatiever (in beelden) dan de gemiddelde mens. Op basis van een normaal verdeling gaat de wetenschap er vanuit dat ongeveer 2,5 procent van de Nederlanders hoog intelligent, extra intelligent of hoogbegaafd is. Mijn inschatting is dat dat percentage hoger ligt dan algemeen wordt aangenomen.

Als je een hoogvlieger bent, kun je je voelen als een Ferrari. Daarvan rijden er ook maar enkele op de snelweg. Net zo leuk als het is dat je zo heerlijk snel kan, zo frustrerend is het ook. Immers: in Nederland is toegestane snelheid beperkt tot maximaal 130 km/uur, terwijl jij binnen seconden boven de 300 zit. Voor je het weet ben je de troepen ver, ver vooruit. Ook niet gezellig! Natuurlijk kun je je aanpassen. Dat doe je ook. Je bent de beroerdste niet. Maar… dat aanpassen heeft ook een prijs. Als je niet alert bent, krijg je last van een bore-out: onder-uitputting van je potentieel. Mensen zeggen veel te snel: doe maar niet, je doet al zoveel, of je werkt al zo hard. Maar… DAT VINDEN WIJ LEUK!!! Je voelt een grote behoefte aan racecircuits waarop je voluit mág en waar je je kunt optrekken aan gelijk gestemden. Dat maakt het leven een stuk aangenamer.

Hoogintelligent versus hoogbegaafd – wat is het verschil?

De hoog intelligente mensen in deze wereld vinden gelukkig al jaren hun weg naar de Mensa, een fijne vereniging voor en door hele slimme mensen. Als je lid wilt worden, moet je een toelatingstest doen waaruit blijkt dat je een IQ hebt van 130+. Hoogbegaafde mensen onderscheiden zich van hoog intelligente mensen doordat zij behalve slim óók hoog sensitief zijn. Deze mensen verwelkomen wij graag bij Haagse Hoogvliegers. En, eerlijk is eerlijk, we doen er graag nóg een schepje boven op. We vinden fijn als je ook nog eens heel hartelijk bent. Als je onze liefde voor verhalen, literatuur, poëzie, bestuurskunde, ondernemerschap, organisatiekunde, leiderschap, wetenschap en filosofie deelt. Dat je er voor open staat om je collega’s en de trainer(s) vanuit je hart te ontmoeten, groot te luisteren en aanwezig bent met de intentie om elkaars dromen concreet een stap verder te brengen. Zo zorgen we samen voor meervoudige waardecreatie tijdens ieder samenzijn.

Hoe weet ik of ik hoogbegaafd ben? Doe hier een gratis ’test’

Enkele jaren geleden hebben Kuipers & Van Kempen in hun mooie boek Verleid jezelf tot excellentie vijf kenmerken benoemd van Extra Intelligente mensen (Xi). Wij noemen dat #hoogvliegers.

Kenmerken van extra intelligente mensen / hoogbegaafden / hoogvliegers zijn:

  1. Intellectueel vaardig.
    Kan relatief makkelijk complexe problemen hanteren en maakt grote gedachten sprongen. Kan slecht tegen onbegrijpelijke stupiditeiten. Neigt gemakkelijk tot slordigheid bij de uitvoering van simpele taken.
  2. Structureel nieuwsgierig.
    Wil altijd weten wat ergens achter zit, wat voorbij de horizon ligt. Is gefascineerd zolang iets nieuw is en ontwikkelt een grenzeloze hekel aan dat wat saai is. Kan soms erg lang doen over het afronden van een vraagstuk waarvan de oplossing al doordacht is.
  3. Behoefte aan autonomie.
    Kan goed zelfstandig werken en geeft de voorkeur aan een eigen tijdsindeling. Kan moeilijk omgaan met absolute macht en formaliteiten. Een controle gerichte baas of klant leidt snel tot disfunctioneren. Zal vechten of zich klein maken als de autonomie wordt aangetast.
  4. Grenzeloos en mateloos in het najagen van interesses.
    Kan zich in een probleem vastbijten zolang het interessant en nog onopgelost is. Houdt niet van onbegrijpelijke ongeïnteresseerdheid of lage prestatienormen bij anderen. Kan soms teveel energie in de verkeerde dingen stoppen.
  5. Emotioneel onzeker plus intellectueel zelfverzekerd.
    Weet in het hoofd dat hij gelijk heeft, maar vreest in de buik dat het niet gegund zal worden. Dit kan leiden tot perfectionisme, faalangst, escalatie van betweterij of arrogantie om deze basale onzekerheid te maskeren. Is onhandig of kwetsbaar in de confrontatie met harde zelfverzekerdheid of politiek machtsvertoon.

Gaan er al alarmbellen af of maakt je hart een sprongetje van herkenbaarheid? Lees dan verder wat je kunt doen om je eigen of andermans genialiteit tot volle bloei te laten komen. Uit onze eigen praktijk komt naar voren dat hoogvliegers onderstaande zaken wensen in hun werk:

Wensen van hoogbegaafden en extra intelligente mensen in hun werk

  1. Aansturing op resultaat, niet op inzet of aanwezigheid.
  2. Begeleiding bij de communicatieve aspecten van het werk. Help hem/haar bij het creëren van draagvlak voor goede ideeën.
  3. Een collega als ‘duo-partner’ of ‘oliemannetje’ die helpt afronden, focussen, let op details of juist op grote lijnen en/of steun biedt in emotionele zin.
  4. Een functietitel/omschrijving/werk op maat.
  5. Een leidinggevende die werkt vanuit vertrouwen i.p.v. controle, iemand met natuurlijke democratische autoriteit
  6. Een stille, rustige werkplek, zonder in- en uitlopende collega’s, zonder muziek, sterke geuren of ruis. Prettig licht, een goede stoel.
  7. Erkenning voor originaliteit
  8. Intellectueel uitdagende (soms zeer complexe) opdrachten of meerdere opdrachten naast elkaar.
  9. Inzet/inhuur als vooruitdenker, kanscreator, trendwatcher, probleemspotter, oplosstrateeg, scenarioplanner.
  10. Momenten waarop de hoogvlieger ‘op volledige snelheid’ kan en mag denken, creëren, b.v. MasterMind bijeenkomsten.
  11. Ruimte om werk te laten aansluiten bij het eigen bioritme
  12. Soms juist meer werk i.p.v. minder (voorkoming van bore-out)
  13. Trainingen die aansluiten bij de gewenste leerstijl en leertempo: geweldloos communiceren, fluent leadership, luistervaardigheid, dialoog, Mindfullness, ruimte om met eigen budget bijzondere, niet-direct werkgerelateerde trainingen te volgen die passen bij de eigen interesses (Chinees/Wiskunde/Hebreeuws)
  14. Support bij faalangst of perfectionisme.
  15. Alertheid op kwetsbaarheid tijdens functioneringsgesprekken (niet goed kunnen doceren van kritiek)

Problemen die hoogbegaafden / hoogvliegers op hun werk vaak ondervinden

  1. Ze vervelen zich snel.
  2. Vraagstukken en problemen vinden ze vaak alleen op hoog conceptueel of juist heel specialistisch niveau interessant. Ze verliezen hun interesse als het gaat om alledaagse of routinematige problemen.
  3. Hun werk- en denktempo ligt hoger dan dat van de rest van de organisatie. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie, ongeduld en onnut.
  4. Ze worden als betweterig ervaren en soms zelfs als ‘sociaal invalide’.
  5. Ze schieten tekort in samenwerking.
  6. Taakomschrijvingen zijn vaak nauw, terwijl een extra intelligent iemand zo graag op veel terreinen tegelijk actief is. Van taak switchen binnen een organisatie is vaak niet eenvoudig en brengt bureaucratie met zich mee.

Wil je lezen over extra intelligentie, hoogbegaafdheid, hoog sensitiviteit of beelddenken?

Vind je het fijn om te sparren hoe je jouw slimme sensitiviteit strategisch(er) kunt inzetten?

Of ben je op zoek naar een carrière coach, life coach, ondernemerscoach of topcoach die net zo snel kan luisteren als jij kunt vertellen?

Die je niet moeiteloos om de tuin leidt? Die stevig genoeg is zonder streng te zijn? Die je kan ‘hebben’ zoals je bent, met al je dynamiek, en bij wie je helemaal jezelf mag zijn?

Neem dan contact op voor de mogelijkheden. Hier lees je wat we doen aan carrière & life coaching. Uiteraard wordt ieder traject op maat gemaakt. Je bent net zo welkom voor één als voor meerdere consults.

Wil je je vooral laven aan gelijkgestemden en excellente trainers en zoek je een raceplatform waar je je up-tempo kunt ontwikkelen?
Kijk dan in onze agenda wat de eerstvolgende mogelijkheden voor dag trainingen of leergangen zijn. Goed gezelschap is altijd gegarandeerd. We kijken uit naar je komst en ontvangen altijd met open armen.

Petra Hiemstra
Grootluisteraar I Transformatiecoach I Opleider I Luistertrainer I Directeur Haagse Hoogvliegers
Petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl
06-33803867

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]