Liefdevol Leiderschap – Vanuit Haagse Hoogvliegers willen we actief bijdragen aan het vormgeven van de wereld zoals wij die idealiter voor ons zien. Hiertoe ontwikkelen we leergangen en bieden we verschillende activiteiten aan, die jouw transformatievermogen versterken op persoonlijk, organisatorisch en maatschappelijk niveau.
Onze leergangen zijn interessant voor je als je je leiderschap op macro (maatschappelijk/systemisch) niveau wilt verkennen en verstevigen. De focus ligt op het vergroten van je vermogen:
Iets voor jou? Laat het graag weten. We organiseren onze leergangen altijd op basis van concrete vragen van onze coachees of opdrachtgevers.
“Willen we als samenleving onze problemen oplossen”, zo schreven Aslander en Witteveen in hun boek ‘Nooit af’, “dan zullen we dingen anders moeten organiseren. Dan moeten we afscheid nemen van sommige oude gewoontes die nu niet meer werken, doordat de wereld om ons heen veranderd is.
De financiële crisis, de schuldencrisis, de valutacrisis, de huizencrisis, de milieucrisis, de arbeidsmarktcrisis: het zijn stuk voor stuk problemen van organisatorische aard. De manier van organiseren is nog grotendeels afgestemd op de omstandigheden uit de vorige eeuw, gebaseerd op spelregels die niet meer werken, doordat de technologie en de samenleving niet hebben stilgestaan”.
Deze transities stellen ons voor grote vragen: Wie zijn wij? Waar willen we naartoe? Hoe komen we daar? Welk Positief Toekomst Perspectief kunnen we schetsen? Welke waarden staan daarbij centraal? Durven we voldoende pijn te doen voor meer collectief welzijn? Hoe transformeren we pijn in parels? Hoe vergroten we het vermogen van mensen om met voortdurende verandering om te kunnen gaan? Hoe voegen we sociale intelligentie, kwaliteit en duurzaamheid toe aan datgene wat we met grote en kleine investeringen willen realiseren?
Leiders van nu en de toekomst moeten goed kunnen omgaan met de toenemende versnellingen en de verschillende mate waarin mensen, bedrijven, organisaties en structuren in staat zijn deze veranderingen te omarmen en verinnerlijken. Dat betekent: kunnen luisteren naar tempoverschillen, naar groeipijn en weten hoe deze pijn positief te transformeren. Wij noemen dit transformationele leiderschap Liefdevol Leiderschap.
Wat betekent het voor je dagelijkse handel en wandel als je je voorneemt om dat op een Liefdevolle Manier te doen? Als je je bij elke (beleids)beslissing afvraagt: wat zou Liefde doen? Welke consequenties zou dat dan hebben voor jezelf, je medewerkers, je beleid, je organisatie en zelfs onze samenleving als geheel? Moeten we werkelijk wachten tot de laatste boom is gekapt en de laatste vis gevangen tot we ons realiseren dat we geld niet kunnen eten?
Het vraagt grootsheid om groot te denken en om als leider samen met anderen een nieuw duurzaam-sociaal statuut te schrijven en deze te verwezenlijken.
Haagse Hoogvliegers is gespecialiseerd in het opzetten en tot volwassenheid brengen van Waarde Creërende Netwerken. De afgelopen jaren hebben we samen met vele anderen gewerkt aan deze projecten:
Hoffelijk Den Haag – van 2012-2014 heeft Haagse Hoogvliegers zich ingezet voor Hoffelijk Den Haag. Wij geloven dat Den Haag de potentie heeft om uit te groeien tot de meest hoffelijke hofstad ter wereld. Hoe ouderwets het woord hoffelijk ook klinkt, hoffelijkheid zit alle bewoners, bezoekers en ondernemers in het bloed. Of je nu Fries bent of Fins, Hagenaar, Hagenees of Hindoestaan: ieder is hoffelijk op zijn/haar eigen wijze. En het leven wordt zoveel leuker als we ons omringd weten door mensen die hoffelijkheid hoog in het vaandel dragen! Ons prachtige logo werd maar liefst 7.500 x vertoont op ‘het Strijkijzer – de Haagse Toren aan het Rijswijkseplein. Deelnemende ondernemers ontwierpen nieuwe producten en dienstverlening, zoals: Hoffelijk Debatteren, Hoffelijk Onderhandelen en b.v. de groen/zwarte kleding voor de Haagse stadsambassadeurs. Alle producten en diensten van Hoffelijk Den Haag vind je op onze MVO & Social Returm pagina.
Quartier Laak – Van 2014-2018 was Haagse Hoogvliegers initiator en bestuurder van Stichting Quartier Laak. Vanuit Quartier Laak werkten we aan ons zelf geformuleerde doel: Laak te laten uitgroeien tot het meest duurzaam fraaie Quartier Latin van Den Haag. We organiseerden talloze matchmarkten rond thema’s als Liever Lokaal en Laakse Lanen waarbij we mensen-middelen-en-materialen met elkaar verbonden. In 3 jaar tijd groeide dit netwerk uit van 3 initiatiefnemers naar meer dan 4,000 betrokken burgers en bedrijven die in allerlei activiteiten samen participeerden.
Congres ‘Heel de Mens’ – in 2018 organiseerden we het congres Heel de mens. 55 Pioniers in de holistische zorg onderzochten samen door diverse workshops én een grote systeemopstelling waar het zorgsysteem zich op dat moment naar toe wilde ontwikkelen, als het de vrije ruimte kreeg. Onze bevindingen vatten we samen in een Zorgsignatuur die we deelden met o.a. VWS, Alles is Gezondheid en ZonMW.
Haagse Kroonjuwelen – in 2019 onderzochten we samen met HaagWonen in hoeverre er in de stad ruimte was om schitterend vormgegeven, energiePOSITIEVE Haagse hofjeswoningen te realiseren, omringd door Duurzaam Fraai Groen. Voor dit project bleek de tijd op dat moment nog niet voldoende rijp te zijn.
Publicaties
De afgelopen jaren hebben we de volgende publicaties uitgebracht:
Alle publicaties zijn via onze boekenpagina te bestellen.
Ik ben me bewuster van mijn oordelen en neiging om voor een ander oplossingen in te vullen. Inzicht: probleem voor een ander oplossen helpt mijzelf én de ander niet.
Het concept ‘luisterenergie’ uitgebeeld door de pot met knikkers, maakte dat luisteren ineens meetbaarder voor me werd. De realisatie dat goede vragen de sleutel naar vooruitgang zijn.
Dag Petra, We hebben erg veel positieve reacties gekregen op je lunchlecture over grootluisteren. Nogmaals dank, het was een succes! Hopelijk tot ziens.
Het was voor mij één van de prettigere trainingen die ik onlangs heb gehad. Ik ervoer een prettige en stimulerende luisteromgeving, met zo nu en dan een grote glimlach.