Verkiezingsdebatten afschaffen? We zijn nog niet eens begonnen…

Verkiezingsdebatten afschaffen? We zijn nog niet eens begonnen..

Door Patricia Wouda, 16-1-2018

Ilona Eichhorn pleit in haar artikel voor verkiezingsdialogen in plaats van verkiezingsdebatten. Want ze twijfelt of het verkiezingsdebat nog wel werkt. Ze vraagt zich af of kiezers niet anders benaderd moeten worden. Daar heeft ze een terecht punt. Maar de oplossing ligt mijns inziens niet in het afschaffen van verkiezingsdebatten. De oplossing ligt in het eindelijk beginnen met goede verkiezingsdebatten.

Meer luisteren: juist búiten verkiezingstijd

Eichhorn heeft gelijk dat veel kiezers zich niet gehoord voelen door politici. En dat is een groot probleem. Politiek leiderschap vraagt om verbinding en begrip. Daarvoor moet je kunnen luisteren en er voor zorgen dat de burgers zich ook daadwerkelijk gehoord voelen. Maar als politici daar pas in verkiezingstijd bij verkiezingsdialogen aan gaan doen…dan vrees ik het ergste. Dat zijn dialogen voor de bühne en daar prikt elke kiezer zo doorheen. Zijn we nog verder van huis.

Ja, politici, ga de dialoog aan en luister naar de ideeën, problemen, gevoelens en gedachten van kiezers zoals Ilona voorstelt. Maar doe dat vooral niet in verkiezingstijd. Want dan wil ik horen welke plannen politici hebben gebrouwen. Welke vruchten dragen al die dialogen? Die horen zij namelijk jaar in jaar uit, week in week uit, dag in dag uit te voeren. En in verkiezingstijd…is het tijd voor debat! Dan worden de degens gekruist.

Aanval en verdediging: wie heeft het beste plan?

Want de keuze is aan ons. Welke politicus en welke partij hebben de beste plannen? Dat te toetsen is geen sinecure. Ik wil graag dat de slimste, scherpste en best onderlegde politici tijdens verkiezingsdebatten hun plannen verdedigen tegen de meest scherpe aanvallen. Zodat wij kunnen beoordelen welke politici en welke plannen ons aanspreken en vertrouwen geven. Als ze goed zijn geweest in hun dialogen en de zorgen, gedachten en gevoelens van kiezers (en niet-kiezers) echt hebben gehoord, zal dat de betere plannen opleveren. Plannen die verbinden, omdat kiezers zich herkennen.

Eindelijk échte verkiezingsdebatten!

Dus mijn voorstel is: organiseer eindelijk échte verkiezingsdebatten. Geen panels van politici die hun verkiezingsprogramma oplepelen en hun stokpaardjes herhalen, zoals Ilona terecht veroordeelt. Geen wedstrijd wie de leukste oneliner kan bedenken (alhoewel een goed debat een goede oneliner zeker niet uitsluit). Maar inderdaad debatten waarbij politici naar elkaars voorstellen en vragen luisteren en erop ingaan. Debatten waar gevochten wordt voor de beste oplossing voor een probleem. Maak van verkiezingen weer een competitie van ideeën. Net als een goed debat dat is. Daarom horen die twee samen: verkiezingsdebat.

Patricia Wouda is docent, debattrainer, lobbyist en adviseur ‘storytelling’

Dagtraining Excellent presenteren, hoffelijk debatteren én storytelling –

Patricia Wouda leert je op 19 februari 2018 in één dag gestructureerd en eloquent spreken zodat je je publiek raakt, schaakt én in beweging zet met en voor jouw verhaal. We trainen je in:

 • met PLEZIER en presentie presenteren;
 • hoffelijk debatteren;
 • Je publiek in beweging zetten met en voor jouw verhaal;
 • gestructureerd spreken met behulp van de Standaard Geschil Punten;
 • je argumenten duidelijk ‘labelen’, zodat mensen je goed kunnen volgen;
 • je overtuigingskracht vergroten door je argumenten helder te onderbouwen met bronnen en feiten;
 • eloquent spreken vanuit je hoofd-hart-en-buik;
 • je publiek raken, schaken en vermaken met retorica;
 • uptempo luisteren en adequaat reageren;
 • krachtige interrupties plaatsen, ontvangen en pareren;
 • feedforward geven in plaats van feedback;
 •  persoonlijke aanvallen opvangen en hoffelijk pareren (alleen voor hen die dit in alle veiligheid bewust willen trainen)
 • je zeggingskracht versterken door je eigen stem te vinden en je eigen verhaal te versterken met behulp van ‘storytelling’ de eeuwenoude traditie van mondelinge overdracht van verhalen.

Je kunt hier een leuk filmpje bekijken van Yuen Yen Tsai over de waarde van een goed debat.

Deze training excellent debatteren, presenteren en storytelling écht iets voor jou? Klik dan hier voor meer informatie.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière Coaching  – Mogelijk wil je een volgende stap zetten in je carrière of sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af …  wat nu? Wellicht heb je behoefte aan meer focus? Of een heldere, energie gevende visie voor de komende tijd? Of kriebelt er iets …, maar: wat? Veel […]