Verkiezingsdebatten afschaffen? We zijn nog niet eens begonnen…

Werkt het verkiezingsdebat nog wel in deze tijd? Debattrainer Patricia Wouda betoogt van wel.

Verkiezingsdebatten afschaffen? We zijn nog niet eens begonnen..

Door Patricia Wouda, 16-1-2018

Ilona Eichhorn pleit in haar artikel voor verkiezingsdialogen in plaats van verkiezingsdebatten. Want ze twijfelt of het verkiezingsdebat nog wel werkt. Ze vraagt zich af of kiezers niet anders benaderd moeten worden. Daar heeft ze een terecht punt. Maar de oplossing ligt mijns inziens niet in het afschaffen van verkiezingsdebatten. De oplossing ligt in het eindelijk beginnen met goede verkiezingsdebatten.

Meer luisteren: juist búiten verkiezingstijd

Eichhorn heeft gelijk dat veel kiezers zich niet gehoord voelen door politici. En dat is een groot probleem. Politiek leiderschap vraagt om verbinding en begrip. Daarvoor moet je kunnen luisteren en er voor zorgen dat de burgers zich ook daadwerkelijk gehoord voelen. Maar als politici daar pas in verkiezingstijd bij verkiezingsdialogen aan gaan doen…dan vrees ik het ergste. Dat zijn dialogen voor de bühne en daar prikt elke kiezer zo doorheen. Zijn we nog verder van huis.

Ja, politici, ga de dialoog aan en luister naar de ideeën, problemen, gevoelens en gedachten van kiezers zoals Ilona voorstelt. Maar doe dat vooral niet in verkiezingstijd. Want dan wil ik horen welke plannen politici hebben gebrouwen. Welke vruchten dragen al die dialogen? Die horen zij namelijk jaar in jaar uit, week in week uit, dag in dag uit te voeren. En in verkiezingstijd…is het tijd voor debat! Dan worden de degens gekruist.

Aanval en verdediging: wie heeft het beste plan?

Want de keuze is aan ons. Welke politicus en welke partij hebben de beste plannen? Dat te toetsen is geen sinecure. Ik wil graag dat de slimste, scherpste en best onderlegde politici tijdens verkiezingsdebatten hun plannen verdedigen tegen de meest scherpe aanvallen. Zodat wij kunnen beoordelen welke politici en welke plannen ons aanspreken en vertrouwen geven. Als ze goed zijn geweest in hun dialogen en de zorgen, gedachten en gevoelens van kiezers (en niet-kiezers) echt hebben gehoord, zal dat de betere plannen opleveren. Plannen die verbinden, omdat kiezers zich herkennen.

Eindelijk échte verkiezingsdebatten!

Dus mijn voorstel is: organiseer eindelijk échte verkiezingsdebatten. Geen panels van politici die hun verkiezingsprogramma oplepelen en hun stokpaardjes herhalen, zoals Ilona terecht veroordeelt. Geen wedstrijd wie de leukste oneliner kan bedenken (alhoewel een goed debat een goede oneliner zeker niet uitsluit). Maar inderdaad debatten waarbij politici naar elkaars voorstellen en vragen luisteren en erop ingaan. Debatten waar gevochten wordt voor de beste oplossing voor een probleem. Maak van verkiezingen weer een competitie van ideeën. Net als een goed debat dat is. Daarom horen die twee samen: verkiezingsdebat.

Patricia Wouda is docent, debattrainer, lobbyist en adviseur ‘storytelling’

Dagtraining Excellent presenteren, hoffelijk debatteren én storytelling –

Patricia Wouda leert je op 19 februari 2018 in één dag gestructureerd en eloquent spreken zodat je je publiek raakt, schaakt én in beweging zet met en voor jouw verhaal. We trainen je in:

 • met PLEZIER en presentie presenteren;
 • hoffelijk debatteren;
 • Je publiek in beweging zetten met en voor jouw verhaal;
 • gestructureerd spreken met behulp van de Standaard Geschil Punten;
 • je argumenten duidelijk ‘labelen’, zodat mensen je goed kunnen volgen;
 • je overtuigingskracht vergroten door je argumenten helder te onderbouwen met bronnen en feiten;
 • eloquent spreken vanuit je hoofd-hart-en-buik;
 • je publiek raken, schaken en vermaken met retorica;
 • uptempo luisteren en adequaat reageren;
 • krachtige interrupties plaatsen, ontvangen en pareren;
 • feedforward geven in plaats van feedback;
 •  persoonlijke aanvallen opvangen en hoffelijk pareren (alleen voor hen die dit in alle veiligheid bewust willen trainen)
 • je zeggingskracht versterken door je eigen stem te vinden en je eigen verhaal te versterken met behulp van ‘storytelling’ de eeuwenoude traditie van mondelinge overdracht van verhalen.

Je kunt hier een leuk filmpje bekijken van Yuen Yen Tsai over de waarde van een goed debat.

Deze training excellent debatteren, presenteren en storytelling écht iets voor jou? Klik dan hier voor meer informatie.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *