Wat jij wilt kan écht niet! Over aanmoedigende versus verschuivingsreacties #zzpstarterwileenhuis #blog2

Wat jij wilt kan écht niet!

Wat jij wilt kan écht niet! Over aanmoedigende versus verschuivingsreacties gesproken – Tjonge, wat is er veel gebeurd sinds mijn verhuurder me aanbood om mijn eigen appartement te kopen (voor 360.000 Euro plus kosten koper), de realitycheck van De Hypotheker (je kunt 170.000 Euro lenen) en mijn eerste waardevolle gesprek met mijn collega Janine hierover, waarover ik vorige week al iets deelde. Sinds dat moment de reacties binnen. DANK daarvoor. Met allemaal, hoe verhelderend pijnlijk ook, ben ik blij. Als ik erover nadenk, vallen alle reacties in vier categorieën:

1. kritisch/sceptisch/dreigend-defensief;
2. praktisch & meedenkend;
3. verschuivend, en;
4. verdiepend en verlichtend …

door Petra Hiemstra, 21 juni 2024 – #zzpstarterwileenhuis #blog2

  1. Kritisch/sceptisch/Onuitgesproken – Wat jij wilt kan écht niet!

De kritische, sceptische en soms onuitgesproken defensieve en dreigende reacties vind ik persoonlijk de moeilijkste. Ze lijken te ademen: wat jij wilt kan écht niet! Zoals mijn oude buurjongen R. die stelt: “Ik heb er geen oordeel over, maar wel een mening’ zonder zich daarbij nader te verklaren wat hij hiermee nu eigenlijk wil zeggen. Terwijl ik hem daar wél toe uitnodig. Zo’n opmerking voelt dreigend en onveilig. Ik tast in het duister wat hij bedoelt of (nog niet) wil zeggen.

Zulke kritische, negatieve, sceptische of dreigende reacties vragen van me om mijn toenemende en groeiende wil voor een eigen plek goed vast te houden en tegelijkertijd in alle diepte en breedte te luisteren naar de bezwaren die worden geuit. Ik WIL immers ook écht horen wat mijn gesprekspartners vinden van mijn eerste ideeën om de schijnbaar onmogelijke opgave om de kloof van 200.000 Euro al fierljeppend (en dus mogelijk crowdfundend) te overbruggen.

Als rood/oranje persoon, denk ik nu eenmaal graag in mogelijkheden en concepten. Daarom ben ik waarschijnlijk ondernemer geworden. De afgelopen dagen poppen er allerlei ideeën bij me op die mezelf blij en vrolijk maken. Van promotie van mijn Doe het Zelf Coachtraject (best verkopende e-book ever – maar 30.000 te verkopen en ik ben er) tot organiseren van high-end etiquette high tea’s @ Des Indes (op persoonlijke uitnodiging of juist op open inschrijving) tot een WinJeEersteEchteEigenHuis-verloting (wel nog even goed naar de kansspelregels kijken). En nog veel meer ….

Toch kan ik wel leuke ideeën hebben, ik heb anderen nodig om te toetsen wat resoneert en wat ook niet …

Natuurlijk deel ik mijn ideeën als eerste met mijn Lief Frans. Frans (84) was zijn hele leven ambtenaar, is groen/blauw en denkt dus graag in plannen, onderzoek en risico management. Als het om PROJECT HUIS gaat, kan hij daadwerkelijk niet zien hoe je binnen enkele weken of, zeg, een jaar 200.000 Euro bij elkaar zou kunnen crowdfunden. Hij is ronduit sceptisch. Dat begrijp ik en parkeer ik. Waar hij Hoofd Recreatie en Leuke Dingen Doen is binnen onze relatie, ben ik Hoofd Grootdenker, Regelzaken, Financiën. Hoewel ik absoluut geen rekenwonder ben, was ik wel 10 jaar behoorlijk succesvol als professioneel Fondsenwerver. Ik wéét dat er altijd partijen zijn die geld hebben en dat willen investeren in leuke mensen met goede project ideeën. Ze moeten alleen bij elkaar worden gebracht. Als Gul Geld gaat rollen kan er veel moois gebeuren. En hoewel hij in woorden sceptisch is, weet ik ook dat hij met zijn daden iets anders communiceert. En dat hij, op zijn eigen liefdevolle manier, al bijna een afwasmachine voor me bij elkaar heeft gespaart. Voor mijn 49ste verjaardag. Omdat hij weet dat dat is wat ik het allerliefste wil. En alle beetjes helpen …

Gelukkig komt het borrel/bijpraat moment met goede vriend Jeroen op precies het juiste moment. Jeroen is schilder/schrijver, ADHD’er, Hagenees. Neemt al zolang ik hem ken geen blad voor de mond. Is goudeerlijk. Vooral zijn scherpte en originaliteit kan ik meestal erg waarderen. Als iemand creatief kan meedenken is hij het wel. Echter, zover komen we niet eens. Jeroen wil duidelijk kauwen op de probleemanalyse. “170.000 Euro maar? Tjee. Zou je niet eens met de Rabobank/ING gaan praten? Wellicht is er meer mogelijk dan je denkt?” Goed idee, neem ik mee. En hij draaft door: “Wat ik echter veel belangrijker vind is dit eigenlijk wel het appartement wat je écht wilt? Met alle respect, ik vind je meer een parelketting mevrouw. Jij past/hoort voor mijn gevoel veel meer aan deze kant van het centrum of in Voorburg ofzo …. En, by the way, ik ben aan het sparen voor mijn eigen huis/pensioen, dusss … of ik een ‘belang’ in jouw huis wil nemen of daaraan wil bijdragen, weet ik zo net nog niet. Wellicht kun je je netwerk beter laten meedenken over je echte, absolute DROOMHUIS en er dan op vertrouwen dat het op het juiste moment naar je toe komt?”

Zoals ik al zei. Recht voor z’n raap. Goudeerlijk. Pijnlijk direct. Ik zucht ervan. Na al dat tegengas is hij gelukkig wel zo lief om de rekening te betalen. En weet: de volgende ronde is weer voor mij

Dat “Wat jij wilt kan écht niet!” heb ik vaker gehoord

Ik geef 3 voorbeelden:

  1. Een praktijk als coach? Dat kan écht niet. Er zijn al 100.000 coaches! Pfff. Toch ben ik 12 jaar geleden gaan ‘lopen’ met mijn dromen onder de arm. Ik had een moodboard gemaakt. Dronk thee met Christie van het Rode Kruis. Zij zag mijn visual en bood aan: onze 1e verdieping staat leeg. Je mag er zo in. Het Rode Kruis zat toen in vrijwel net zo’n mooi pand als dat ik op m’n moodboard had geplakt. Synchroniciteit? Ik mocht er 1,5 jaar gratis mijn bedrijf opstarten in ruil voor mijn positieve energie en kreeg ook nog eens gratis koffie en thee toe! In 2024 bestaat Haagse Hoogvliegers 10 jaar. Ik ben haar eeuwig dankbaar voor deze kans.
  2. Quartier Laak – Wijkgenoten Sandra, Jurienne en ik wilden een opstartsubsidie van de gemeente Den Haag. Wat wij wilden, Laak laten uitgroeien tot het meest duurzaam fraaie Quartier Latin van Den Haag, kon écht niet. Toch geloofde ambtenaar Jeroen in ons en onze plannen en vond de benodigde geitenpaadjes om ze mede mogelijk te maken. Met dank aan zijn steun, begonnen met zo’n 3-en. 3 jaar later hadden we 4000 burgers en ondernemers. Inmiddels telt onze lijst 10.000 actief geïnteresseerden. Ook Fonds 1818 gaf ‘Gul Geld vanuit vertrouwen’ waardoor kleine investeringen mogelijk werden met grootse resultaten in het uitwisselen van mensen-middelen-en-materialen in de wijk.
  3. Tjee, durf jij geld te vragen aan je netwerk voor je eigen boeken? Sommige vrienden keken me in Corona tijd gechoqueerd aan. En ik moet toegeven. Het durven vragen om bijdragen voor wat je in de wereld wilt zetten kost enorm veel moed, lef en energie. En ja: ik ervaar het als ontzettend pijnlijk om ‘nee’s’ te horen van dierbare naasten van wie ik het allerliefst een onvoorwaardelijk ‘ja’ zou willen of had verwacht.

Toch is het grappige: ik ontving die onvoorwaardelijke ‘ja’s óók! Meestal vanuit onverwachte hoeken. Zo kwam bijvoorbeeld oud-oprichter van Van Ede en Partners Hans op de lijn gevlogen. Collega’s adviseerden: hij wil graag bijdragen, maar je moet er wel om durven vragen! Nadat ik de stoute schoenen had aangetrokken, volstond een korte mail voor een donatie van eerst 1000 Euro voor Ministeries voor de Nieuwe Tijd en daarna 4000 voor Mag ik je grootluisteren? Vertel!.

Ook oud-businessclubgenoot Dietmar bestelde gul een grote partij boeken. Juist hun onvoorwaardelijke steun zorgde, gaf me vleugels. Waardoor – ik weet echt niet meer hoe – toch het geld bij elkaar heb gekregen om drukker en designers te betalen. De boeken kwamen er. In Corona tijd. Voor eigen risico en rekening mét hulp alle benodigde bedragen bij elkaar gesprokkeld. Against all odds.

Het kan dus wél.

  1. De praktische en meedenkende reacties

Gelukkig zijn er ook veel praktische en meedenkende reacties. Die voelen steunend en geven energie. Coachee I trekt steunende tarotkaarten voor me om me moed te sturen. Coachee M zoekt op eigen initiatief voor me uit dat de WOZ waarde van mijn appartement in 2014 nog op 157.000 Euro lag, en dat dit nu, 2024, 310.000 Euro is. Pfff. Ze vertelt me dat veel investeerders na 30 jaar hun bezit ‘uitponden’ omdat de echt dure onderhoudskosten er nu aankomen. Ze tipt om het MeerjarenOnderhoudsplan goed te lezen en te laten checken door een hypotheekadviseur en aankoopmakelaar zoals Roel Wonders. Coachee A zit in hetzelfde gedachtenspoor en tipt me contact op te nemen met Michael Monden. Vriendin Caroline tip vriendin Mariëlle voor een algemene financiële strategie. Supertips ga ik uitzoeken.

Helemaal blij word ik van meedenkreacties, zoals van oud collega Oda van de Haagse Hogeschool en Karin van de gemeente Maastricht die onafhankelijk van elkaar enthousiasme laten zien voor crowdfunding die (ook) anderen ten goede komen. Karin maakt het concreet: als je gaat crowdfunden, kun je dan niet een ‘paying of coaching-it forward’ actie opzetten, zodat mensen kunnen doneren en jij mensen/studenten/jonge hoogvliegers kunt gaan coachen die dat zelf niet kunnen betalen? Briljant idee! Gelijk uitgewerkt in de actie ‘Doneer een CoachKwartiertje‘ 🙂

En net als een tennistoernooi is de ene bal nog niet ‘in’ geslagen of de volgende bal knalt me weer bijna uit de “wedstrijd” …

  1. De verschuivingsreactie

“Kunnen je ouders, broer/zus en Frans niet meebetalen?” appt oud studiegenoot en getraind mediator Erwin terug, me als ik hem even bijpraat. Dit is wat ik in de grootluisterkunde een verschuivingsreactie noem. Dat had ik van hem niet verwacht. Hij gaat niet in op hoe mijn probleem voelt voor mij of op de diepere wensen en verlangens die eraan ten grondslag liggen. Laat staan dat hij me grootluistert op mijn ideeën of ingaat op mijn nu nog indirecte verzoek: zou je bereid zijn om mee te denken of op een manier bij te dragen die jou past? Hij verschuift het probleem simpelweg naar anderen. En NATUURLIJK dragen mijn ouders, broer/zus en Frans bij waar ze kunnen. Met liefde. Gezamenlijk kunnen ze dit jaar zo’n 8.000 Euro bijdragen. Fantastisch!! Super blij mee… Nog 192.000 te gaan

  1. Verdiepende en Verlichtende vragen

En dan komt, als Engeltje uit de Hemel, Emmylou op de koffie. Ik ontmoette haar bij de School of Shapers. Een poosje geleden luisterde ik haar groot. Nu mag ik van haar ontvangen. Ze stelt: er komen een aantal vragen bij me op: “Welke energie is er door het aanbod van je verhuurder in jou aangewakkerd?” – “Wat maakt dat negatieve reacties op jouw diepste wensen jou zo raken – in hoeverre doen ze ertoe? – “Gaat het je om dit huis of gaat het over het écht landen op aarde of om het werken en leven vanuit een ander niveau?”

Ik vertel. Zij luistert. Emmylou keert dan, net als Janine dat altijd doet, naar binnen. Dan laat ze vanuit het diepste van zichzelf de prachtigste vragen en reflecties omhoog komen.

“Als je vertelt over je Project Huis, en als je spreekt vanuit jouw wensen voor jouzelf, komt je geluid vanuit je keel. Dan piep je. Als je spreekt vanuit je veel diepere verlangen, voor jezelf én het grotere geheel, klink je heel anders. Dan ga je stralen! Wat gebeurt daar precies? Waar zit het verschil? Kan het zijn dat je nog iets wilt helen uit angst voor een gebrek uit een diep verleden?”

Pfff. Misschien wel? Ik weet het niet. Ik weet wel dat áls dat een nog te onderzoeken stuk is, dat ik dat dan liever op een ander moment met iemand anders wil uitzoeken. Ze reikt me een naam aan en schrijft rustig verder aan het verhaal dat zich tussen ons ontvouwt.

Ze nodigt me uit: “Zou je eens willen vertellen, verbeelden of wellicht opschrijven hoe het er is? Daar in jouw nieuwe ideale huis en thuis? Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het? Hoe ruikt het? Wat gebeurt er? Wie komen er?”

“Want als je ideale huis er nog niet is, ben je er wellicht nog niet helemaal?”

Een mooie oefening en uitnodiging. Daar ga ik mee aan de slag.

Wat jij wilt kan écht niet versus … Zijn je vragen niet te klein?

Tenslotte vraagt ze me, bijna achteloos: “Zijn de vragen die je stelt eigenlijk niet te klein?” “Te klein???” vraag ik nu verbouwereerd. En voel mijn hart en ziel opspringen. Want niets is nu eenmaal zo fijn voor een hoogvlieger om GROOTS EN RUIM te mógen denken en zijn.

Ja, gaat ze onverstoorbaar verder: “Je lijkt nu om 200.000 Euro te willen vragen voor jou(w huis) mede mogelijk te maken, terwijl wat écht wilt veel groter is dan jou alleen? Dat grotere geheel voelt voor mij alsof het over “Delen” gaat. Over écht Deelgenoot zijn. Over aarden in een groene omgeving. Over schoonheid. Over het vrolijke leven dat je vroeger bij je grootouders vond. Over hun huis dat voor zoveel mensen een warm thuis was.

Dus … Wat is je échte vraag, vanuit de veel grotere beweging(en) die nu je aan het maken bent? Is het huis niet een onderdeel van een veel groter proces, waar je de komende 10 jaar aan wilt werken? Is dát niet het proces waar je je netwerk écht bij wilt laten aanhaken? Als je daar nog wat meer bij stilstaat, dan is een crowdfunding wellicht helemaal niet nodig? Dan vliegen die 2 ton straks wellicht zo naar binnen?”

Pfff. Daar heb ik niet zo 1-2-3 antwoord op.

Eerst maar eens een nieuw moodboard maken … #wordtvervolgd

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

Doneer een CoachKwartiertje – Heel regelmatig melden zich veelal zeer talentvolle jonge hoogvliegers bij ons, die graag gecoacht willen worden omdat ze ergens in hun studie of vroege loopbaan vastlopen. Zij hebben behoefte aan gerichte aandacht, iemand die hen helemaal kan zien en accepteren voor wie ze helemaal zijn en een stukje begeleiding in het […]

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici – Een aantal jaren geleden heb je bewust de keuze gemaakt voor de politiek. Veelal vanuit diepe waarden en overtuigingen heb je je samen met anderen ingezet voor dat wat jij belangrijk vindt voor mensen, organisaties en onze samenleving als geheel – op stedelijk, provinciaal, […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]