Leerladder voor Liefdevolle Leiders met Leerhonger

Leerladder voor Liefdevolle Leiders met leerhonger – Liefdevolle Leiders worden gekenmerkt door hun van nature sterke intrinsieke motivatie en intense leerhonger. Zij investeren doorlopend in hun eigen ontwikkeling. En ze ontwerpen het liefst zelf hun eigen leerladder. Diploma’s zijn natuurlijk mooi, maar belangrijker is leren in goed gezelschap. Je kunnen optrekken aan de docent en aan elkaar. Hoogvliegers die vooruit willen wachten dan ook niet op akkoord van hun werkgever en bepalen jaarlijks een eigen leerbudget. Gelukkig sluiten steeds meer organisaties goed bij deze behoefte aan, door hun medewerkers persoonlijke ontwikkelbudgetten te bieden, zodat zij zelf kunnen kiezen waarin zij investeren. Dat creëert optimale verantwoordelijkheid voor het eigen leiderschap.

In eerdere artikelen spraken wij al over de kwaliteiten, kenmerken en kernwaarden van de liefdevolle leiders van de toekomst. En over de paradox van de snelheden: het vermogen dat leiders moeten ontwikkelen om steeds sneller te kunnen schakelen en tegelijkertijd om te gaan met verschillende snelheden waarmee beslissingen genomen worden. In dit artikel beschrijven we hun persoonlijke ontwikkeling aan de hand van het Meesterschapsmodel van Paul Donders en Chris Sommer. En laten we zien je zien welke leerroute wij in dat proces adviseren zodat je kunt checken welke vaardigheden je al beheerst en welke je mogelijkerwijs nog wilt ontwikkelen.

Liefdevol Leiderschap = Meesterschap

In de eerste 20 jaar van je carrière als professional, vakman/vrouw en (liefdevol) leider (in spe) ligt de focus gemiddeld gezien op het ontwikkelen van je talenten (10 jaar) en professionele vaardigheden (10 jaar). Tussen hun 40ste en 45ste hebben veel leiders behoefte diepgang door te leren van (internationale) meesters op hun vakgebied. Zij hebben dan vaak al laten zien dat zij mensen op persoonlijk en organisatorisch  niveau kunnen ‘grootluisteren’ en de gewenste of noodzakelijke transities kunnen laten ontstaan en samen vormgeven. Vanaf hun 45ste zijn liefdevolle leiders klaar voor hun meesterschap en meesterkunstenaarschap op macroniveau. In deze fase ligt de nadruk op het leiding nemen en geven vanuit het grotere geheel, vanuit de toekomst die zich aandient. Zij  leren patronen en trends aanvoelen, bekwamen zich in het overdragen van kennis en coachen van anderen en scheppen ruimte voor het zich laten ontvouwen van hun eigen genialiteit en die van anderen. Ze investeren in hun persoonlijke meesterschap door opleidingen of trainingen te kiezen die hen sterken in hun wens om als ‘drager’ maatschappelijke systemen te beïnvloeden of zelfs transformeren, samen met anderen. De hoogvliegeers die wij begeleiden vinden het een heel  aantrekkelijke en inspirerende gedachte dat zij in deze fase worden uitgenodigd tenminste 3 innovatieve meesterstukken per jaar te creëren. De meeste Nobelprijswinnaars zijn immers tussen de 40 en 60 jaar oud.

Bij Haagse Hoogvliegers begeleiden wij deze liefdevolle leiders en bieden hen de volgende leerladder aan. Op het moment dat je dit leest heb je al ongelooflijk veel geleerd. We pakken de draad op waar je gebleven bent en beginnen dus bij 2.

Leerladder voor liefdevolle leiders

 1. Ik houd van mij / van jou / van ons allemaal
  De eerste stap van leiderschap begint met ‘Ik houd van mij’ zoals Bart de Bondt dat in zijn boek mooi zegt. Als liefdevol leider verbind je de hele dag door je eigen ‘zelf’ met het ‘zelf’ van anderen én luister je naar het grotere geheel. Je bent je continue bewust van je eigen biografie, waarden, vaardigheden, intuïtie, (beperkende) overtuigingen, patronen, oordelen, angsten, emoties én die van anderen. Een liefdevolle omgang met jezelf is je basis voor een liefdevolle omgang met anderen. Jouw immense geloof en vertrouwen en bruisende enthousiasme zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf én uit anderen haalt. Op organisatorisch en systemisch niveau luister je naar patronen en trends die zich aandienen vanuit de toekomst, ben je bezig met scenarioplanning en sta je open voor synchroniciteit (ontoevallig toeval). 
  A Liefdevol Leiderschap voor Transformators (niveau I, microniveau) – Persoonlijk Coachtraject – Wie ben ik, wat wil ik?
  B Liefdevol Leiderschap voor Teams (niveau II, organisatie/mesoniveau) – Teamdag/dagen – Wie zijn wij, wat willen wij? Hoe begeleid ik als leider de transformaties in mijn organisatie? Hoe stuur-gids-volg ik?
  C Liefdevol Leiderschap voor Transformators (niveau III Macroniveau) – Stadswandeling – Welke rol wil ik in het grotere geheel? Hoe wil ik dat de maatschappij er over 10 jaar uitziet? Wat breng ik vanuit mijzelf mee dat ik kan verbinden aan de toekomst die zich aandient?
  D Liefdevol Leiderschap voor Transformators (niveau III Macroniveau) – Kennismakingsmiddag – Welke rol wil ik in het grotere geheel en wat heb ik daarvoor nodig?
  E Liefdevol Leiderschap voor Transformators (niveau III Macroniveau) – Leergang – Leiders die op niveau I en II zichzelf en anderen kunnen ‘grootluisteren’ en die de komende 10 jaar enthousiast willen werken aan het vormgeven van de toekomst op macroniveau, geven een jaar lang gezamenlijk hun eerste stappen concreet vorm en steunen en inspireren elkaar met hun meesterschap
 2. Ik Luister Je Groot Je leert hoe je door te luisteren transformaties op persoonlijk, organisatorisch én systemisch niveau kunt bewerkstelligen en jezelf en anderen laat stralen en excelleren
 3. Motiverende Gespreksvoering – Uit onderzoek blijkt dat hoe we naar elkaar luisteren en met elkaar praten bepalend is voor ons succes in onze persoonlijke en zakelijke relaties. Je traint jezelf in meerdere vormen van vragen stellen en reflecties plegen.
 4. Grip op je gesprek – Als leider moet je ook moeilijke gesprekken kunnen voeren, je grenzen goed bewaken en gevoel hebben voor die van anderen. Je wilt persoonlijke reflectie op je gesprekstechnieken om te kijken hoe je de kwaliteit en effectiviteit van je gesprekken kunt verhogen.
 5. Hoffelijk Debatteren – leer sterk staan bij tegengas en bekwaam jezelf in het geven van feedforward in plaats van feedback
 6. Hoffelijk Onderhandelen – Je leert hoe je liefdevol kunt onderhandelen door altijd te streven naar de beste situatie voor alle partijen.
 7. Voortvarend voorzitten – Je weet hoe je een grote groep mensen kunt leiden, hoe je ervoor zorgt dat iedereen zich gezien, gehoord en erkent voelt en hoe je beslissingen neemt die door alle betrokken gedragen worden.
 8. Omgaan met pijn op persoonlijk, organisatorisch en collectief niveau – als leider zul je op allerlei manieren moeten omgaan met niet door jouzelf veroorzaakte pijn en heb je een rol in het helen en verzachten van pijn op micro, meso en macroniveau.
 9. Gedoemanagement – je weet hoe je blijmoedig persoonlijk, organisatorisch en systemisch gedoe kunt managen zodat je zoveel mogelijk in je creatieve ‘groene brein’ zit en niet in je belemmerende ‘rode brein’.
 10. Magnetisch Charisma – Sommige mensen hebben ‘het’: de gunfactor. Misschien zit het nog verstopt, maar jij kunt het ook: vanuit oprechte echtheid impact hebben op een groot publiek.
 11. Sprekend Leiderschap – Presenteren en praatjes houden kun je al. Wat je wilt leren is: hoe raak je grote groepen mensen zo dat ze geïnspireerd worden het beste van zichzelf met je delen en als ambassadeurs je dromen en ambities een stap verder brengen. We leren je hoe je ervoor zorgt dat je publiek naar je luistert, hoe je hun innerlijke wil  aanwakkert, hoe ze na je spreekbeurt of college anders gaan ‘doen’ (gedragsverandering), hoe je ervoor zorgt dat je boodschap zich vastzetten in de breinen van je publiek, we optimaliseren je persoonlijke stijl en werken met jou je persoonlijke boodschap uit zodat hij geschikt is voor het door jou gewenste publiek.
 12. Genieten van Genialiteit – je leert hoe je ruimte schept voor je eigen genialiteit en die van anderen. Je kunt omgaan met stilte, je bent afgestemd op ontvangst en synchroniciteit vanuit het grotere geheel en kunt je goed verhouden tot onzekerheid.

Beheers je alles al? Gefeliciteerd!

Dan kijken we uit naar jouw meesterwerken de komende jaren en brengen je goede werk graag breed onder de aandacht. Stuur ons graag artikelen toe over je werk, die we kunnen publiceren, laat ons 2 boeken verloten of gratis kaartjes voor een bijzonder evenement.

Benieuwd naar onze open trainingen?

Kijk dan onder de agenda wat er op het programma staat de komende maanden.

Wil je enthousiast met een eigen groep aan de slag?

Vraag dan onze gratis brochure op voor meer informatie. Daarna bespreken we hoe we een traject op maat kunnen maken, zodat jij het meeste rendement behaalt op je investering.

Graag tot spoedig ziens en vlieg hoog, vlieg vrij en vlieg vrolijk in de tussentijd!

Petra Hiemstra
06-33803867

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

DONEER een CoachKwartiertje – 15/30/45/60 minuten volledige aandacht voor iemand die het nodig heeft

Doneer een CoachKwartiertje – Heel regelmatig melden zich veelal zeer talentvolle jonge hoogvliegers bij ons, die graag gecoacht willen worden omdat ze ergens in hun studie of vroege loopbaan vastlopen. Zij hebben behoefte aan gerichte aandacht, iemand die hen helemaal kan zien en accepteren voor wie ze helemaal zijn en een stukje begeleiding in het […]

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor politici

APPA coachtraject en begeleiding voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en politici – Een aantal jaren geleden heb je bewust de keuze gemaakt voor de politiek. Veelal vanuit diepe waarden en overtuigingen heb je je samen met anderen ingezet voor dat wat jij belangrijk vindt voor mensen, organisaties en onze samenleving als geheel – op stedelijk, provinciaal, […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]