Luistertraining voor artsen, professionals en politici

"Velen hebben het gevoel in een land zonder luisteraars te leven", sprak Koning Willem Alexander in zijn Kersttoespraak in 2016 terecht bezorgd. En dat heeft grote consequenties. Nog nooit leed zo'n groot percentage van onze medelanders aan eenzaamheid en depressie. We lijken collectief uit verbinding met onszelf en met elkaar. Hoe komt dat en wat kunnen we daaraan doen? Wat vraagt het van ons, liefdevolle leiders van nu en de toekomst?

Hoogvliegers als Barack Obama, Anselm Grün, Thich Nath Hahn en onze eigen Ben Tichelaar stellen unaniem dat luisteren de nr. 1 vaardigheid is in Liefdevol Leiderschap.

Wat maakt luisteren, wat in principe toch zo eenvoudig lijkt en is, dan zo lastig? In 2017 deden we er bij Haagse Hoogvliegers kwalitatief onderzoek naar. Bestuurskundige Nikol Hopman stelde: écht luisteren vraagt "obediëntie": de bereidheid om gehoor te geven aan wat je hoort. En dat vraagt nogal wat. De positieve kant van deze medaille is dat goed, diep luisteren en grootluisteren 100% bijdraagt aan het vergroten van persoonlijk en zakelijk succes. Marijn Spruit, werkzaam bij Shell, vertelde zelfs dat het goed diep- en grootluisteren in één fabriek de koers van een heel land positief beïnvloedde. Kortom: luisteren loont!

Liefdevol Leiderschap en Grootluisteren zijn, in onze definitie, het vermogen om al vragenderwijs de potentie van jezelf en de ander zich te laten ontvouwen ten behoeve van onze samenleving als geheel.

Koning, keizer, admiraal, grootgeluisterd worden, willen we allemaal!

Niets, nou ja - bijna niets, is zo bevredigend als een goede vraag die het beste in jou naar boven haalt!

Luistertraining Ik Luister Je Groot - Basis

In onze basis Ik Luister Je Groot - luistertraining leer je:

1. de Universele voorwaarden voor Meesterschap in coachend (groot)luisteren;
2. Wat de meest gemaakte luisterfouten zijn;
3. Een 'heilige, veilige luisterruimte scheppen voor jezelf en de ander(en)' (Margareth Guenter);
4. Vanuit de motiverende gespreksvoering gericht: gidsen, volgen en sturen - wat doe je, wanneer en waarom?;
5. Ervoor zorgen dat je gesprekspartners zich ook echt helemaal door jou gezien, gehoord en erkend v o e l e n;
6. Luisteren vanuit de standaard Gesprekscyclus;
7. Luisteren vanuit de Persoonlijke Ontwikkelingscyclus;
8. Rake vragen stellen die tot verhoogde innerlijke motivatie en zelfregie leiden bij je patiënten, cliënten, medewerkers en gesprekspartners, en;
9. In korte tijd zelfs zeer sterke innerlijke overtuigingen liefdevol en effectief ombuigen, zodat de ander weer gaat strelen en excelleren!

Hierdoor:
* bied je de ander de gelegenheid en ruimte om tot op DNA niveau innerlijk te kunnen helen en transformeren;
* kun je de potentie van de ander(en) zien en deze gericht en gestaag tot ontvouwing laten komen ten behoeve van onze samenleving als geheel;
* neem je mensen (veel) makkelijker mee in jouw begeleidingstraject, doelen en visie voor de toekomst - sterker nog: als mensen zich echt grootgeluisterd voelen willen ze vanuit zichzelf met liefde het beste van zichzelf geven om gedeelde idealen en dromen te verwerkelijken;
* kun je problemen én het verzinnen van oplossingen, laten waar ze horen, namelijk: bij de ander - dit maakt jouw leven een stuk lichter en luchtiger;
* hou je ruimte en tijd over om op organisatorisch en maatschappelijk-systemisch niveau te kunnen grootluisteren;
* merk je een grote toename op van de loyaliteit, verantwoordelijkheid, creativiteit, blijheid en trots bij je cliënten/gesprekspartners/burgers/studenten voor de oplossingen die zij voor hun eigen vraagstukken en wensen verzonnen hebben;
* stimuleer je burgers/patiënten zoveel mogelijk tot eigen regie en verantwoordelijkheid - dit brengt een positieve energie, innovatie- en veerkracht teweeg waar je U tegen zegt!

Luistertraining Ik Luister Je Groot - Verdieping

In onze verdiepende modules leer je holistisch, helend en verdiepend grootluisteren / gezondluisteren:

1. vanuit jouw luisterlichamen naar die van je ander luisteren (tegelijkertijd, dit is relationele topsport);
2. luisteren vanuit: Logo(s), Ethos, Pathos, Thymos, Tamas, Kairos, Voluntas en Telos;
3. door draagvlak te creëren bij je publiek vanuit verschillende Luister D's;
4. door je goed of nog beter te verhouden tot de wijsheid van het 'niet weten' - en hoe je deze periode in alle veiligheid vóór je gesprekspartner kunt laten werken;
5. Sprekend luisteren en luisterend spreken. Hiertoe bieden we specifieke modules als 'Debatteren, de Dialoog, Mediation, Magnetisch Leiderschap en Deep Democracy' aan - ieder van deze modules leert je op een andere manier luisteren, spreken én grootluisteren.
6. Systemisch luisteren en ordeningen herstellen.

Theoretische basis

Onze Ik Luister Je Groot - luistertrainingen en Liefdevol Leiderschap leergangen zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten rondom de Theorie U van Otto Scharmer, Synchroniciteit, Quantum Leiderschap, Ubuntu, holistische genezing en heling, luisteren en traumaverwerking. We delen onze kennis en inzichten én staan open voor de jouwe. Voor ons is leren en ontwikkelen een continue en gezamenlijk proces.

Wil je grootluisteren op macroniveau? Kijk dan naar onze trainingen Liefdevol Leiderschap.

Jouw investering

Je kunt onze trainingen inkopen voor je team, bedrijf of organisatie voor 1.250 Euro excl. BTW, reiskosten, locatie en catering per trainer, per dagdeel of 2500 Euro per dag. Desgewenst werken we samen met trainingsacteurs naar keuze om specifieke situaties goed te oefenen. Dit doen we uiteraard altijd in een hele positieve en veilige setting!

Je bent samen met je mensen of relaties ook van harte welkom op ons kantoor in het Nassauparc. We hebben prachtige trainingsruimtes beschikbaar en voor excellente catering wordt gezorgd. Zo maken we er een in vele opzichten rijke dag van.

Om alle deelnemers goed te kunnen grootluisteren en faciliteren in hun specifieke persoonlijke leerbehoeftes, werken we idealiter met groepen van maximaal 12 personen.

"If I were to wish for anything, I should not wish for wealth and power, but for the passionate sense of the potential, for the eye which, ever young and ardent, sees the possible" - Soren Kierkegaard

De trainers

Onze trainers zijn net als jij ambitieus in het bereiken van hun eigen doelstellingen en ze investeren continu in hun eigen ontwikkeling. Zij willen grote groepen mensen inspireren met hun eigen thema. Daarbij hebben ze heel duidelijk ieder een eigen stijl en aanpak. Juist deze verschillen in ervaring, gedrevenheid en kennis rond het thema Luisterend én Sprekend Leiderschap maken onze trainingen rijjk op verschillende niveaus. Wij stellen onze trainers graag aan je voor.

Petra Hiemstra, luistercoach en luistertrainer, directeur Haagse Hoogvliegers

 

Tijdens haar training leert Petra mensen met hun hele lichaam naar zichzelf en naar anderen luisteren, zodat zij gaan stralen en excelleren. Petra leert je luisteren op persoonlijk (micro), organisatorisch (meso) en maatschappelijk niveau (macro).

Voor jou als spreker (in-spe) is relevant: hoe achterhaal je de ‘vraag achter de vraag’ bij je gesprekspartners en potentiële opdrachtgevers? Hoe zorg je ervoor dat jouw publiek met een open geest, een open hart en een open wil luistert naar jouw verhaal? Hoe sluit je met jouw verhaal aan bij de leer- en luisterstijlen van je publiek, zodat je hen verleidt tot het leveren van positieve en energieke bijdragen aan jouw visie voor de toekomst?

Haagse Hoogvliegers

Arthur Sevenstern, presentatie­trainer, presentatiecoach en initiatiefnemer van Excellent Presenteren

 

Arthur Sevenstern is een van de beste presentatietrainers en -coaches van Nederland. Sinds 2006 heeft hij honderden directeuren, managers en beroepssprekers geholpen bij het ontwikkelen van een eigen, overtuigende en effectieve pre­­­sentatiestijl. Veel presentaties van zijn oud-leerlingen worden als beste gewaardeerd of winnen prijzen.

Door Arthurs persoonlijke, diepgaande en ambitieuze trainingsstijl haal je tijdens de trainingen het beste uit jezelf zodat je dit met gemak kunt delen met jouw publiek.

Excellent Presenteren

Elsewine Rietveld, presence teacher, trainer en auteur en directeur van ‘Own your stage’

 

Elsewine is een ervaren spreker die zich ook goed kan inleven in spanning en spreekangst, omdat zij dit als student ook had. Dankzij haar jarenlange ervaring op het gebied van debatteren en het geven van sprekers- en presence-trainingen, weet zij hoe je een training neerzet die tegelijkertijd veilig én uitdagend is.

Elsewine werkt regelmatig met ervaren sprekers zoals advocaten, directeuren en speakertrainers, voor wie presence vaak een onontgonnen goudmijn is. Elsewine geeft je praktische handvatten om voortaan met nog meer zelf­- vertrouwen, persoonlijk charisma en impact te spreken en zo je publiek écht te raken met je boodschap.

> Feminine Presence

Debbie van der Vegt, imago-coach en directeur van Smyling

 

Al van jongs af aan is Debbie bezig om het mooiste in mensen naar boven te halen. Ze heeft een achtergrond als schoonheidsspecialiste, visagiste en op het gebied van P&O en Management Development. Als Imago Coach helpt zij jou om je uitstraling te versterken, zodat je vol vertrouwen kunt presenteren.

Tijdens haar trainingen leer je alles over het strategisch inzetten van kleding, kleur en persoonlijke presentatie. Debbie geeft je een oprecht, persoonlijk advies waar je echt iets mee kunt. Door je uiterlijke presentatie optimaal in te zetten, zorg je voor een verpletterende eerste indruk.

> Smyling

Frank Schurink, spreker, trainer en auteur, bedenker en directeur van Gedoemanagement

 

Met Gedoemanagement heeft Frank een training ontwikkeld die je op verrassend heldere manier inzicht geeft in hoe je brein reageert op gedoe. Immers, dat is waar de meeste sprekers bang voor zijn: onverwacht gedoe. Hoe ga je daar goed mee om? Wat je leert is hoe je je eigen gedoe tijdens presentaties kunt voorkomen en managen. Je ontvangt verfrissende inzichten waarmee je jouw eigen leervermogen en dat van je publiek kunt stimuleren. Na de training ben je in staat complexe materie in korte tijd over te brengen, zodat je publiek het begrijpt en ermee aan de slag kan.

Het hele begrip gedoe zal na deze dag anders voor je leven. De meeste mensen ervaren het leren ‘managen van gedoe’ als een onverwachte opluchting die ruimte geeft voor vrijheid, zelfexpressie, ontwikkeling, rust, kracht en zelfvertrouwen.

> Gedoemanagement

Waarde van een goed debatMagnetisch charisma vergroten