Wat is de essentie van jouw (HB) pijn? Vanavond zal één van de deelnemers aan mijn nieuwe HB-Leiderschap mannengroep voorgaan in het thema (HB) pijn. Binnen zijn organisatie vertelde hij me ons voorgesprek, worden alle medewerkers bewust en gericht uitgenodigd om persoonlijk en gezamenlijk te reflecteren op thema’s als: je eigen daderschap – slachtofferschap en innerlijke racist. Dat is zwaar. Confronterend. Pijnlijk. En ook nodig, helpend en helend.
Ik merkte, zijn verhaal ráákte me, boeide me en bleef nog dagen resoneren. Het lijkt me zo essentieel in onze huidige tijd, dat we persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke pijn makkelijker bespreekbaar kunnen maken. Zeker nu we zélf aan de vooravond staan van de volgende fase in ons eigen leiderschap. Dus vraag ik hem: wil jij als eerste dit thema inbrengen? Het is mogelijk het moeilijkste thema en die gaan altijd vóór. Dat wil hij wel. De verkenning van de pijn van de een, raakt immers vaak ook de pijn van de ander. Dat gaat hand in hand.
door Petra Hiemstra – 4 maart 2025
Vanavond zal hij zijn persoonlijke verhaal delen. Daarna zullen we met elkaar stilstaan bij deze vragen:
En natuurlijk nodigen deze vragen ook mij, als facilitator, uit om de hand in eigen boezem te steken. En te onderzoeken:
DADERSCHAP – Persoonlijk rén ik graag mijn berg(en) op. Meestal vanuit enthousiasme en omdat ik er energie van krijg zaken vooruit te brengen. Daarin ga ik soms te snel. Vergeet ik mensen mee te nemen. Overspring ik hiërarchische codes. Includeer of excludeer ik mensen te snel. Ben ik slordig in details. Word ik warrig als ik teveel tegelijkertijd doe. Maak ik simpele spel- of d/t fouten. Super irritant! Daar schaam ik me dan voor. En doe ik behalve anderen ook mezelf tekort. Ik mag nog steeds leren te verlangzamen. Meer tijd te nemen voor voorbereiding. Voor een evenwichtig proces. Nog meer leren vertrouwen op synchroniciteit. Wellicht is het de hoogste tijd voor een politiek-bestuurlijk kundige en sensitieve collega die op de juiste momenten liefdevol uitnodigt tot vertraging, uitvoerend werk overneemt en teksten herleest!
Soms, als ik voor een groot nieuw publiek sta, ben ik al bij voorbaat voor sommige deelnemers ‘teveel vrouw‘. Voor hen praat ik te snel. Formuleer ik te eloquent (het woord alleen al!) en te ingewikkeld. Gebruik ik te moeilijke woorden. Straal ik een te hoge energietrilling uit. Dat maakt sommige mensen al binnen seconden boos of wellicht onmachtig? Dan hoor of voel ik het (onbewuste) verwijt: je sluit niet bij ons aan!
Hoezeer ik me ook heb voorbereid en probéér aan te sluiten, soms is het verschil in meesterschap in grootluisteren simpelweg te groot om te overbruggen. Dan voel ik me óók slachtoffer. Voel ik me niet gezien, gesteund en gewaardeerd in mijn volle potentie, die ik juist zo graag en met alle liefde wil delen.
Als HSP’er die sensitief is voor de noden van anderen, voel ik me dan tekort schieten. En laat ik teleurstelling van de 5% die ik niet kan bereiken gevoelsmatig de vreugde overschaduwen van de 95% van de mensen die wél blij is met mijn optreden. Hier beter mee leren omgaan is werk in uitvoering.
HB’ers hebben veel te maken met conflicten. In mijn coachsessies leg ik vaak Rosenbergs regels van geweldloze communicatie uit. Als er een conflict is, benoem je dan consequent: de feiten – je gevoel – je behoeftes – doe je een concreet verzoek – en kijk je naar de bredere context en biografie van de persoon tegenover je. Heel makkelijk in theorie, soms knap lastig in de praktijk! Vanavond zullen we van een andere deelnemer leren hoe we ‘lichtvoetig(er) kunnen omgaan met conflicten – vanuit de principes van mime. Ik kijk er naar uit!
Daarover wil ik de komende dagen nog wat dieper nadenken. Heb ik die? Hoe klinkt diens stem? Ik denk graag over mezelf dat ik geen onderscheid maak in rassen, kleuren of klassen. Maar daarin heb ik vast zeker ook mijn blinde vlekken, waar ik gelukkig liefdevol op gewezen wordt. Recent gaf een collega me nog liefdevol terug dat op mijn PowerPoint sheet met mijn persoonlijke “grootluisterhelden” enkel witte mensen bevatte. Oei. Uiteraard gelijk gecorrigeerd.
Iets waar ik mezelf wel op kan betrappen is intellectuele uitsluiting. Hoewel ik mensen niet zozeer uit op ras of kleur denk uit te sluiten (maar daarin kan en zal ik zeker een onbewuste bias hebben), vind ik het als HB’er wel lastig gesprekken te voeren met mensen die het graag over koetjes en kalfjes hebben. Ik word ongeduldig als er geen echte nieuwsgierigheid is en dus diepgang in het gesprek komt en haak dan innerlijk af.
Ook bemerk ik, bijvoorbeeld tijdens netwerkbijeenkomsten of op verjaardagen, een toenemende intolerantie (zeg gerust: grootluisterdiscriminatie) voor mensen die niet de hoffelijkheid en wederkerigheid kunnen opbrengen om als ik éérst (zeker) een half uur naar hén geluisterd heb, om mij het plezier te doen me groot te luisteren. Zou zomaar kunnen. Ik leer steeds beter om dit te ervaren, indien passend om het te benoemen en om vervolgens liefdevolle keuzes te maken. Voor mezelf én de ander.
Wil je op dit artikel reageren? Of iets toevoegen? Graag!
Janine Koppers via Linkedin: “Ik ben het helemaal met je eens dat we juist nu de drempels moeten verlagen om persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke pijn te bespreken, inclusief de dader-slachtoffer dynamieken waar we in verstrikt zijn. We maken deel uit van verschillende systemen en dragen daar bewust – maar vooral ook onbewust – bij aan structuren en (macht)verhoudingen. Gelukkig kunnen subtiele innerlijke veranderingen een grote positieve impact hebben op de wereld om ons heen.”