Compassion Fatigue – zelfzorgchecklist voor betrokken zorgverleners

Veel hoogvliegers zijn dagelijks intensief betrokken bij het wel en wee van anderen. Stimuleren hun naasten, collega’s en cliënten in hun groei en ontwikkeling. Dat doen ze goed en met plezier. Een te hoge mate aan persoonlijke of professionele betrokkenheid of zorgverlening kan pijn doen. En schadelijk zijn.

Als je, als psycholoog, coach, trainer, mantelzorger, hulp- of dienstverlener je focus volledig of te veel bij de ander legt, zonder goed voor jezelf te zorgen, kun je daarop leeglopen. Met hoeveel liefde je ook geeft, en hoe leuk je je werk ook vindt, goede begrenzing en zelfzorg is een eerste voorwaarde om je vak excellent te vervullen.

Als je de balans tussen geven en ontvangen verstoord raakt, kunnen gevoelens van apathie, isolatie, opgekropte emoties en het gevoel ge- of misbruikt de kop opsteken. Deze symptomen worden ook wel geassocieerd worden met een traumatisch stress syndroom, ook genaamd ‘Compassion Fatique’ of te wel: vermoeidheid ontstaan door een teveel aan meegevoel of mededogen.

door Petra Hiemstra, 6 mei 2019

Goede zelfzorg is de basis van iedere succesvolle zorg- en dienstverlener

Hoewel de effecten van Compssion Fatigue pijn en ongemak kunnen veroorzaken, is het leren herkennen en managen van de symptomen de eerste stap naar heling. Op de Engelstalige website van Compassion Fatique vind je meer informatie over wat zorg-verleners en mantelzorgers kunnen doen aan goede zelfzorg. Ook voor organisaties staan er waardevolle tips op over hoe zij hun betrokken medewerkers kunnen steunen in hun hulp en dienstverlening aan anderen.

Checklist Compassion Fatigue – wat kun je zelf doen

Check hieronder of deze checklist punten bevat die jou kunnen helpen je werk als coach, trainer, mantelzorger, hulp- of dienstverlener gezond uit te voeren:

1. Dat zou ik meer kunnen doen 2. Dat doe ik al genoeg
1 Aantal getraumatiseerde cliënten beperken
2 Regelmatige intervisie
3 Regelmatige supervisie
4 Niet meer dan maximaal 7 cliënt -contacturen per dag
5 Regelmatige bijscholing ter versterking van mijn beroepscompetentie
6 ‘Afscheidsritueel’ aan het eind van iedere zitting om de cliënt ook innerlijk uitgeleide te doen
7 Oefen om ‘belastend materiaal’ af te leggen aan het eind van de dag
8 Innerlijk een veilige plaats hebben om die te kunnen bezoeken
9 Me bekommeren om mijn eigen nog kwetsbare persoonlijkheidsdelen
10 Eenzame wandelingen / dagboek schrijven
11 Ontspannen vakanties (elk kwartaal)
12 Eigen psychotherapie (steeds wanneer nodig)
13 Plezierfactor verhogen (spelen, zingen, dansen, film, theater, kunst, beweging, schilderen, beeldhouwen etc.)
14 Lichamelijke weerstand verhogen: duursport, lopen, zwemmen, fietsen, wandelen)

Wat is helpen?

Een prachtig sprookje over de kunst van het helpen is ‘De weg van rups naar vlinder‘. Ik lees het regelmatig aan mijn zorgverlenende cliënten en collega coaches voor.

Zelf beter leren begrenzen? Dan is onze training Hit’m Heart mogelijk iets voor jou.

Wil je actief werken aan het goed in balans houden van zorgen voor jezelf en zorgen voor anderen? Wil je professioneel leren omgaan met conflicten? Leren loslaten? Respectvol met grenzen omgaan en je eigen grenzen duidelijk stellen? Goed in je kracht blijven staan? Kijk dan of de training Hit’m Heart iets voor je is op 14 mei aanstaande.

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *