Heel slim en toch zonder werk? Hoe kan dat? – Dat kan anders!

Hoogbegaafd en toch zonder werk? Dat kan anders!

Op 4 januari heeft het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen een rapport gepresenteerd: Slim en toch zonder werk: hoe kan dat?

Professioneel onderzoeker Bruno Emans heeft veel tijd en energie gestoken in het onderzoek, dat geheel op vrijwillige basis uitgevoerd is met medewerking van HB experts Erik Visscher en Noks Nauta. Enkele bevindingen uit het rapport:

  • Het blijkt dat hoogbegaafden een sterke behoefte hebben aan werk dat inhoudelijk zinvol en uitdagend is. Maar dat vinden ze lang niet altijd.
  • Een deel heeft niet de benodigde diploma’s behaald, terwijl ze wel de capaciteiten hebben ontwikkeld door bijvoorbeeld zelfstudie of learning on the job. Maar diploma’s tellen steeds zwaarder in sollicitatieprocedures.
  • Uitvallen uit werk heeft nogal eens te maken met conflicten. Het anders zijn en niet begrepen worden speelt hierbij mee.

Het rapport kun je hier vinden.

Gelukkig vindt bij Haagse Hoogvliegers 95% van onze extra intelligente gesprekspartners wél een baan en levensinvulling die recht doet aan al hun talenten en hun innerlijke wens veel te leren, te doen en te voor-voelen. Hoe kan dat?

De Kritische Succes Factoren voor hoogvliegers die wél werk superleuk werk vinden:

  • Extra intelligente mensen krijgen inzicht in hoe hun brein verschilt van andere breinen. Zij stoppen het vergelijken van appels met peren.
  • Ze leren platforms vinden waar ze hun Ferrari brein naar hartenlust kunnen laten racen. En GENIETEN daar intens van.
  • Door deze positieve energie kunnen ze zich beter inhouden op de ‘reguliere wegen’ en zich aanpassen aan de gemiddelde snelheden in Nederland.
  • Ze leren het belang van vertragen om andere mensen mee te kunnen nemen op hun route naar vooruitgang en PLEZIER te behouden onderweg.
  • Zij kiezen ervoor om te gaan werken voor een organisatie/leidinggevende die hen steunt in hun vooruitziende blik en die de ruimte en vrijheid biedt deze kwaliteiten optimaal voor de organisatie in te zetten als ‘spin in het web, scenario planner, trendwatcher, tegendenker, omdenker, etc.’

Petra Hiemstra

06-33803867

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *