De kunst van het leven is te leven met onzekerheden I Sfumato

Sfumato
Leonardo’s vermogen om de spanning van tegengestelden vast te houden en onzekerheid en paradoxen te omhelzen was een wezenlijk kenmerk van zijn genie. Het woord ‘sfumato’ valt te vertalen als ‘verneveld’ of ‘in rook opgaan’ of gewoon ‘gerookt’.

Leer omgaan met onzekerheid
Nu veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen, merken we dat de onzekerheid drastisch toeneemt en dat de illusie van zekerheid moeilijker te handhaven is. Het vermogen om met onzekerheid te leven moet een plaats krijgen in ons dagelijks leven. Een houding vinden tegenover een paradox is een sleutel, niet alleen tot effectiviteit maar ook tot geestelijke gezondheid in een snel veranderende wereld. Scoor je eigen verwarringstolerantie hieronder:

Zelfbeoordeling verwarringstolerantie

⎕ Ik heb geen moeite met onzekerheid.

⎕ Ik ben afgestemd op de ritmen van mijn intuïtie.

⎕ Ik houd van verandering.

⎕ Ik zie elke dag de humor in het leven.

⎕ Ik ben geneigd snel conclusies te trekken.

⎕ Ik houd van raadsels, puzzels en woordspelingen.

⎕ Ik weet meestal wanneer ik me angstig voel.

⎕ Ik breng genoeg tijd in mijn eentje door.

⎕ Ik vertrouw op mijn intuïtie.

⎕ Ik vind het geen probleem om tegenstrijdigheden in mijn hoofd te hebben.

⎕ Ik ben dol op paradoxen en heb gevoel voor ironie.

⎕ Ik besef dat het conflict van belang is voor creativiteit.

Bouw verwarringstolerantie op

Gelb: “Het Sfumato-principe raakt de kern van het bestaan. Zoals de dag volgt op de nacht, wordt ons vermogen tot het voelen van vreugde geboren in verdriet. Ieder van ons is het middelpunt van een uniek en bijzonder universum en tegelijkertijd een volstrekt onbeduidend spikkeltje kosmische stof. Van alle polariteiten is er geen zo onontkoombaar als leven en dood. De schaduw van de dood geeft het leven betekenis. Je kunt je DaVinciaanse vermogens ontwikkelen door ‘verwarringstolerantie’ op te bouwen: je zintuigen te scherpen tegen paradoxen in en creatieve spanning te omarmen.”

Hieronder drie contemplatieve oefeningen:

  1. Vreugde en verdriet – denk aan de treurigste ogenblikken in je leven. Welke ogenblikken waren het meest vreugdevol? Wat is de relatie tussen deze gevoelstoestanden? Heb je ooit gelijktijdig vreugde en verdriet gevoeld? Leonardo schreef eens; ‘het grootste geluk wordt de oorzaak van ongeluk… ‘ Vind jij dat ook? Is het tegenovergestelde waar?
  2. Intimiteit en afhankelijkheid – Wat is in je relaties met je naasten het verband tussen intimiteit en onafhankelijkheid? Kun je het een hebben zonder het ander? Leidt deze connectie weleens tot angst?
  3. Kracht en zwakheid – Noem tenminste drie sterke punten op van jou als mens. Noem ook drie of meer van je zwakheden. Hoe is het verband tussen de eigenschappen op de lijst?

Het je op een goede manier verhouden tot persoonlijke, organisatorische of maatschappelijke transformatie – perioden en de soms paradoxale perioden van ‘niet weten’ daarin is een kunst en een kunde. En hoe begeleid je als HR adviseur, leidinggevenden en projectleiders mensen in dit proces? Onze luistertrainingen en coachgesprekken reiken we daarin het Japanse begrip ‘Ma’ aan.

Bekwaam jezelf in omgaan met moeilijke momenten door te luisteren en te bouwen aan vertrouwen.

De komende maanden kun je je als leidinggevende bekwamen in beter omgaan met deze perioden van onzekerheid bij jezelf en bij anderen en leren hoe je ook op moeilijke momenten, als je aan de lat staat, jezelf en anderen kunt laten stralen en excelleren. Onder andere tijdens de:

  • Dagtraining Ik Luister Je Groot voor lerende leiders op 19 mei– Leer actief je gunfactor verhogen door de kracht van luisteren te benutten. Leer de vraag áchter de vraag boven tafel krijgen,zeurverhaalvertellers hoffelijk afkappen en patronen te herkennen door actief en empathisch te luisteren op micro, meso en macroniveau.  9.30-17.30 uur Den Haag. 
  • Leergang Bouwen aan Vertrouwen – Persoonlijk ontwikkeltraject voor ondernemers, professionals, managers. Krijg handvatten om mét mensen om je heen vanuit rust aan vertrouwen te bouwen aan je droom en organisatie, ook in complexe en weerbarstige situaties. 4 daagse training. Start: juni en september 2016
  • Onze Carrière Coachtrajecten voor professionals, bestuurders en ondernemers– als je op een kruispunt staat, het even niet meer helder ziet of toe bent aan de volgende stap in je carrière en een prettige gesprekspartner zoekt, die je actief voorstelt aan mensen die voor jouw toekomst van belang zijn.

Je bent van harte welkom. We kijken uit naar je komst.

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, heeft Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest ontwikkeld rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test is specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. Dat zij […]